- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης θα γλιτώσει τη δίωξη επιστρέφοντας 180 κλεμμένες αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές.
Στην επιστροφή 180 έργων και αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, οι οποίες κλάπηκαν από πολλές χώρες, συμφώνησε ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης, δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Μάικλ Στάινχαρντ.
Η ανακοίνωση του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς, το αποτέλεσμα πολυετών ερευνών, σημαίνει ότι ο 80χρονος μεγιστάνας προς το παρόν δεν θα διωχθεί ποινικά και δεν θα δικαστεί. Θα του απαγορευτεί όμως, ισοβίως, να αποκτά αρχαιότητες ακόμη και από τη νόμιμη αγορά έργων τέχνης.
Ο Βανς στην ανακοίνωσή του κατήγγειλε την «αχόρταγη όρεξη, εδώ και δεκαετίες, του Μάικλ Στάινχαρντ για αντικείμενα που είχαν κλαπεί, χωρίς να τον ενδιαφέρει η νομιμότητα των πράξεών του, ούτε η γνησιότητα των αντικειμένων που αγόραζε και πουλούσε, ούτε η σοβαρότητα της πολιτιστικής βλάβης που επέφερε σε όλον τον κόσμο».
Ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Νεοϋορκέζο συλλέκτη, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στο 1,2 δισεκ. δολάρια, ότι δεν σεβάστηκε «κανένα γεωγραφικό ή ηθικό φραγμό» και «βασίστηκε σε διακινητές αρχαιοτήτων, αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος, του ξεπλύματος (βρόμικου χρήματος) και σε τυμβωρύχους, για να αυξήσει τις συλλογές του».
Τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει έρευνες στο γραφείο και στο διαμέρισμα του Στάινχαρντ στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, από τις υπηρεσίες του εισαγγελέα Βανς, ο οποίος είχε θέσει ως προτεραιότητά του την επιστροφή των κλεμμένων έργων.
Ο Στάινχαρντ, που έκανε περιουσία χάρη σε ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο, είναι γνωστός λάτρης των ελληνικών αρχαιοτήτων και είχε δώσει το όνομά του σε μια αίθουσα του Μουσείου Μετροπόλιταν.
Σύμφωνα με τον Βανς, τα 180 έργα τέχνης θα αποδοθούν το συντομότερο δυνατόν στους νόμιμους κατόχους τους σε 11 χώρες. Μεταξύ αυτών είναι ένα αρχαιοελληνικό ρυτό με κεφαλή ελαφιού που χρονολογείται από το 400 π.Χ., αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και μια λάρνακα που ανάγεται στα 1400-1200 π.Χ. αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Η αξία όλων των έργων εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια δολάρια.
Ο εισαγγελέας φαίνεται ότι απέκλεισε την πιθανότητα μιας δίκης του Στάινχαρντ, κρίνοντας ότι είναι προτιμότερο να επιστραφούν τα αντικείμενα γρήγορα «αντί να τα φυλάξουμε για χρόνια, ως αποδείξεις».
«Η συμφωνία ορίζει ότι στον Στάινχαρντ θα απαγορευτεί ισοβίως η αγορά αρχαιοτήτων», κατέληξε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η British Airways έχει ήδη ξεκινήσει να επιτρέπει φωνητικές και βιντεοκλήσεις
Απόρρητη ενημέρωση του Πενταγώνου αναφέρει πως καθυστερεί η αποναρκοθέτηση και παρατείνονται οι επιπτώσεις του αποκλεισμού
Ωστόσο, το deal μόνο εύκολο δεν θεωρείται
Τέσσερις αφήνονται ελεύθερες και τέσσερις καταδικάζονται σε έναν μήνα φυλάκισης μετά την παρέμβαση
Στόχος της νέας ουγγρικής κυβέρνησης η διαφάνεια και η λογοδοσία
Το σύστημα βασίζεται σε εννέα συγχρονισμένες κάμερες
Η Technomar επιβεβαιώνει επίθεση στο πλοίο της, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση
Παρέμβαση γενικού εισαγγελέα με πολιτικές προεκτάσεις
«Το ζητούμενο είναι να μην στρουθοκαμηλίζουμε», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Ένας από τους δημοσιογράφους με τη στενότερη πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην ATHENS VOICE για τον Μητσοτάκη, το Ιράν, το ΝΑΤΟ, την Κίνα, την Ουκρανία και τα όρια της τραμπικής πολιτικής
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο
H απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από προσφυγές ακροδεξιών ομάδων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Vox
Ελιγμός για βίντεο οδήγησε σε σύγκρουση μαχητικών - Ζημιές 500.000 ευρώ και ευθύνες
Επιμένει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες - Κλιμακώνεται η πίεση μετά νέες αποκαλύψεις για τον διορισμό
Άγνωστο ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη ή οι κυρώσεις
Ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ
20 έδρες –από 19 πριν– κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Το μυθιστόρημα αποτελεί αντικείμενο δίκης για μη σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής
Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο - Καθοριστικός ο ρόλος drones και αντιαεροπορικής άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.