- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζαχαρίας Αρβανίτης: Οι αγωνιστές του 1821 στην Εθνική Πινακοθήκη
Με έκθεση χαρακτικών του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ ανοίγει ο νέος εκθεσιακός χώρος στο μεσοπάτωμα της ΕΠΜΑΣ
O Ζαχαρίας Αρβανίτης εκθέτει στην Εθνική Πινακοθήκη χαρακτικά του με τους Αγωνιστές του 1821.
Με μια έκθεση αφιερωμένη στους Αγωνιστές του ’21 αποχαιρετά την επετειακή χρονιά για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Με την έκθεση αυτή, που είναι ήδη ανοικτή, εγκαινιάζεται ένας νέος εκθεσιακός χώρος, στο μεσοπάτωμα, που προορίζεται να φιλοξενήσει μικρές εκθέσεις σχεδίων, χαρακτικών, φωτογραφίας ή εκθέσεις-ντοσιέ.
Η έκθεση «Μεγαλογραφίες Αγωνιστών» περιλαμβάνει είκοσι χαρακτικά του Ζαχαρία Αρβανίτη, που απεικονίζουν ισάριθμα υπερμεγέθη πορτρέτα των κυριότερων πρωταγωνιστών του ’21. Τον όρο «μεγαλογραφία» χρησιμοποίησε το 1844 ο τότε Πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης για να προσδιορίσει το μέγεθος της ζωγραφικής απεικόνισης του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που ζήτησε να του φιλοτεχνήσουν οι αδελφοί Γεώργιος και Φίλιππος Μαργαρίτης.
«Το υπερβάλλον μέγεθος, αλλά κυρίως το ήθος και η εκφραστική δύναμη που αποπνέουν οι προσωπογραφίες των Αγωνιστών, που χάραξε σε τεχνητό ξύλο MDF ο Ζαχαρίας Αρβανίτης, εξηγούν γιατί τις αποκαλέσαμε “μεγαλογραφίες”» διευκρινίζει η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και συνεχίζει: «Δεινός σχεδιαστής, ο καλλιτέχνης επινοεί μια πρωτότυπη, ευλύγιστη και πυκνή χειρονομία χάραξης, ικανή να υπηρετήσει τις πλαστικές και εκφραστικές απαιτήσεις αυτών των ιδιαίτερων έργων. Με όργανο το διεισδυτικό σχέδιο και τη δραματική χρήση του σκιοφωτισμού, τα αδρά πρόσωπα των Αγωνιστών μεταμορφώνονται σε ευανάγνωστη εικόνα του χαρακτήρα, της ψυχής και της αγωνίας, που τους είχε κυριεύσει σε μια στιγμή κρίσιμη για τον Αγώνα.
Για την ίδια, ο καλλιτέχνης αποσιωπώντας τα ενδυματολογικά ή εμβληματικά στοιχεία που χαρακτήριζαν τα φιλελληνικά του πρότυπα, αναιρεί κάθε ιστορικό προσδιορισμό, προσδίδοντας στα πορτραίτα των Αγωνιστών τον χαρακτήρα αρχετύπου. «Αυτοί είναι οι ήρωες που με την πίστη και την προσήλωσή τους στον ιερό σκοπό του απελευθερωτικού Αγώνα, με την ανδρεία και την αυτοθυσία τους, μας χάρισαν την Ελευθερία. Κάθε γενιά Ελλήνων αξίζει να τους οραματίζεται με το δικό της φαντασιακό πρόσωπο και να θυμάται εσαεί ότι τους οφείλουμε τον ελεύθερο αέρα που αναπνέουμε» καταλήγει.
Ποιος είναι ο Ζαχαρίας Αρβανίτης
Ο Ζαχαρίας Αρβανίτης είναι ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ. Μαθητής και στενός συνεργάτης του Γιάννη Μόραλη και αργότερα του Δημήτρη Μυταρά στα εργαστήριά τους στην ΑΣΚΤ, συνέχισε την διδασκαλία του ως τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής από το 2002. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Τα χαρακτικά της έκθεσης αποτελούν δωρεά του καλλιτέχνη προς την Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Εθνική Πινακοθήκη
Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα
Δευτ., Πέμ-Κυρ. 10:00-18:00 (έκδοση εισιτηρίων έως 17:00), Τετ. 10:00-21:00 (έκδοση εισιτηρίων έως 20:00).
Διάρκεια έκθεσης: έως 28 Μαρτίου 2022
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.