- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιάννης Μιχαηλίδης: Πέθανε ο διακεκριμένος ζωγράφος σε ηλικία 81 ετών - Τα έργα του
Ο διακεκριμένος ζωγράφος, Γιάννης Μιχαηλίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εκφραστές της υπαινικτικής ζωγραφικής.
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Σκιάθο το 1940. Δεν έκανε τυπικές ακαδημαϊκές σπουδές, αλλά μελέτησε από μικρός την τέχνη των παλαιοτέρων και των συγχρόνων του, λάτρεψε, όπως λέει ο ίδιος, «τη μεγάλη ζωγραφική». Έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα και στο Πήλιο. Ασχολήθηκε και με τις γραφικές τέχνες, δίδαξε σε ιδιωτική σχολή στην Αθήνα καθώς και στο εργαστήριο γραφιστικής τέχνης του Δήμου Βόλου.
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε πάντα στενή επαφή με την ποίηση και θεωρούσε ότι ζωγραφική σημαίνει ποίηση. Είχε ζωγραφίσει εξώφυλλα βιβλίων ποιητών της γενιάς του και είχε εικονογραφήσει πολλά από τα ποιήματά τους.
Το εικαστικό του έργο παρουσιάστηκε σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων όπως: ΜΙΕΤ Μέγαρο Εϋνάρδου, γκαλερί Ευριπίδης, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς Λέσβος, γκαλερί Νέες Μορφές, γκαλερί Astra, γκαλερί Χρυσόθεμις, «Ενθέσεις στην αφαιρετική γραφή» Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, «Η έκθεση των τεσσάρων» Μουσείο Κατσίγρα Λάρισα,«Χρησμοί» γκαλερί Κρεωνίδης, Καλλιτέχνες του Βόλου στο πέρασμα του αιώνα Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο», 12th International Triennial of Tapestry Lodz Πολωνία, «Η φυσιογνωμία της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα» Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνα, «Ευγενή Μέταλλα ΙΙ» (Γ. Κοντός) γκαλερί Αστρολάβος, Καλλιτέχνες εκθέτουν για τα αδέσποτα ζώα γκαλερί Astra.
Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Βουλής των Ελλήνων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, του Πανεπιστημίου Βόλου, της Εθνικής Τράπεζας, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Αθήνας-Θεσσαλονίκης), της Alpha Bank, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, της Τράπεζας Πειραιώς, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, του Τελόγλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, της Πινακοθήκης Πιερίδη, της 0000014224 Πινακοθήκης Εμφιετζόλγου, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1968.
Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Η 8η διοργάνωση, με επιμελητή τον Thiago de Paula Souza, θα ξεκινήσει στις 2 Απρίλιου 2027
Η φετινή διοργάνωση μοιάζει να θέτει ένα ερώτημα που ξεπερνά την ίδια την τέχνη: Πώς μπορούμε να υπάρχουμε μέσα σε έναν κόσμο που απαιτεί διαρκή αντίδραση, διαρκή εικόνα, διαρκή θέση;
Η έκθεση «Η ήσυχη πηγή» φιλοξενείται στη Scuola Grande di San Rocco, σε συνεπιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά και του καθ. κ. Giacinto Di Pietrantonio
Οι επισκέπτες μάλιστα μπορούν να καθίσουν πάνω τους — κάτι σπάνιο για έργο τέχνης σε μουσείο
Από τον ήχο της σιωπής μέχρι τη δύναμη του ανείπωτου αλλά και το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και τον φόρο τιμής στον Γιάννη Παππά
Η performance του Μελαχρινού Βελέντζα σε Πλάκα και Εθνικό Κήπο για όσα έμειναν «σε άρση»
Θα αφηγηθεί τη ζωή της σε 6 συναντήσεις με το κοινό
Η ηχητική κληρονομιά της μεγάλης δισκογραφικής και η μεταμόρφωσή της σε εκθεσιακή-εικαστική εμπειρία
Η έκθεση «Κ. ή ο συλλογικός τρόμος του ατομικού» από το Ίδρυμα Η Άλλη Αρκαδία ξεκίνησε το ταξίδι της στην Αθήνα το 2024 και θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο Clam Gallas Palace
Για άλλον έναν Μάιο, έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, συλλέκτες και γκαλερί θα ανταμώσουν στη Θεσσαλονίκη
Από τη ναζιστική Γερμανία στη διεθνή αναγνώριση - Μια πορεία αμφισβήτησης και ρήξης
Έκθεση, performances και ομιλίες στο Onassis Ready με θεματικό άξονα «Human in the Loop»
Τι θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ, στο Μουσείο Βορρέ, τη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στον νέο χώρο Metacosmoi
Η επιμελήτρια Κιμώνα Βενιέρη Βασιλάκη μιλάει στην ATHENS VOICE για τα έργα της έκθεσης που επαναδιατυπώνουν τη μνήμη
Το έργο που δεσπόζει στον τοίχο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «Πρόσεξε τη στιγμή που η περηφάνια γίνεται περιφρόνηση»
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.