- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Είδαμε το clinamen του Σελέστ Μπουρσιέ Μουζενό στο Onassis Mandra της Στέγης
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
clinamen του Σελέστ Μπουρσιέ Μουζενό στo Onassis Mandra της Στέγης: μια ηχητική εγκατάσταση στο κέντρο της πόλης
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περπατήσει κάποιος στη Διονυσίου Αεροπαγίτου. Σήμερα προστίθεται ένας ακόμη. Μιας και άνοιξε για το κοινό το έργο «clinamen» του Σελέστ Μπουρσιέ-Μουζενό, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να εκθέσει το έργο του σε εξωτερικό χώρο. Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση εγκαινιάζει με τη μεγάλη αυτή εγκατάσταση το Onassis Mandra στη Διονυσίου Αεροπαγίτου.
Το έργο αυτό, πέρα του ότι βρίσκεται σε διάλογο με την πόλη, «συνομιλεί» και με το άγαλμα του Κ.Π. Καβάφη που βρίσκεται έξω από το κτίριο του Onassis Mandra.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: το clinamen του Σελέστ Μπουρσιέ Μουζενό
Μια μεγάλη ηχητική εγκατάσταση που λειτουργεί με τρόπο χαλαρωτικό θα φιλοξενείται στο Onassis Mandra της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση το επόμενο διάστημα μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου. Το clinamen του Σελέστ Μπουρσιέ Μουζενό εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο. Όπως είπε ο ίδιος, ο χώρος αυτός είναι ιδανικός για να κάνει την αρχή καθώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη λειτουργία του και την ηχητική του, αλλοιώνοντας κατά κάποιον τρόπο το έργο, μιας και οι ήχοι που ακούτε και φαίνονται τυχαίοι έχουν φτιαχτεί έπειτα από πολλή μελέτη.
Ο Μπουρσιέ-Μουζενό ανέπτυξε για πρώτη φορά το clinamen το 1997. Ο τίτλος της εγκατάστασης προέρχεται την αρχαιοελληνική λέξη «παρέγκλισις», που αποτέλεσε κομβικό όρο της επικούρειας φιλοσοφίας και περιγράφει την απρόβλεπτη παρέκκλιση στην κίνηση των ατόμων: μια μικρή απόκλιση που αφήνει χώρο για το τυχαίο, την ελευθερία, το απροσδόκητο. Μια τυχαιότητα βέβαια που ο συνθέτης και εικαστικός έχει πετύχει δουλεύοντας με μαθηματική ακρίβεια και υπολογισμούς.
Τι βλέπουμε στο Onassis Mandra; Τρεις κυκλικές πισίνες σε διαφορετικά επίπεδα, οι οποίες είναι γεμάτες με λευκά πορσελάνινα μπολ σε διάφορα μεγέθη. Ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο ρεύμα στην κίνηση του νερού, χωρίζοντάς την κάθε πισίνα σε δυο ημικύκλια. Τα μπολ κινούνται κυκλικά και καθώς συγκρούονται παράγουν ήχους.
O ίδιος ο καλλιτέχνης ήταν παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Αυτό που τόνισε προλογίζοντας το clinamen είναι ότι λόγω της μουσικής του παιδείας και κατεύθυνσης, όλα τα εικαστικά έργα που δημιουργεί έχουν ήχο, ο οποίος μάλιστα δεν βασίζεται σε καμία τυχαιότητα. Είναι μελετημένα, βασίζονται σε παρτιτούρες και για αυτό και ο ίδιος όταν πρωτοέφτιαξε το clinamen, ενώ ήδη του είχαν προτείνει να το εκθέσει σε εξωτερικό χώρο, το είχε αρνηθεί. Άλλωστε, όπως μας ανέφερε η Βάσω Βασιλάτου, ο καλλιτέχνης έχει πλήρη συναίσθηση του ήχου που δημιουργεί στο clinamen με τα πορσελάνινα βάζα, που μπορεί να καταλάβει ακόμη και πότε ένα ένα μπολ έχει κάποιο μικρό σπάσιμο, καθώς αυτό αλλοιώνει τον ήχο του.
Τι θα γίνει αν βρέξει; Τα μπολ θα βουλιάξουν στις πισίνες... Αλλά είναι κάτι που σίγουρα δεν το εύχεται ο καλλιτέχνης. Τόνισε μάλιστα ότι κάθε βράδυ όταν θα κλείνει η έκθεση, τα μπολ θα φυλάσσονται μέσα στο νερό, θα πλένονται, ώστε να είναι καθαρά για την επόμενη μέρα. Γιατί όλα παίζουν ρόλο στο έργο.
Γύρω από τις πισίνες υπάρχουν θέσεις όπου μπορείτε να καθίσετε, να απολαύσετε το έργο και να αφεθείτε στη μουσική του. Παράλληλα στο πωλητήριο του Mandra θα βρείτε, πέρα από τον κατάλογο της έκθεσης και άλλα ενδιαφέροντα βιβλία, σε μια νέα συνεργασία της Στέγης με το OFR Paris, από την οποία θα προκύψουν διάφορες εκπλήξεις μέσα στη χρονιά.
Προτείνουμε να επισκεφθείτε το clinamen την ώρα που θα θέλετε να χαλαρώσετε. Ιδανικά το δειλινό, όπως μας ενημέρωσαν οι γνώστες... Και αφεθείτε στη μουσική του...
INFO
Οnassis Mandra, έως 5 Δεκεμβρίου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.