Εικαστικα

Ποσειδώνας και Ιχθύες: Τα έργα του Βασίλη Καρακατσάνη στην ομαδική έκθεση «Συναστρία»

Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Καρακατσάνης, Urban Tools II, No35, Pisces, 2026
Urban Tools II, No35, Pisces, 2026

Ο Βασίλης Καρακατσάνης συμμετέχει στην ομαδική έκθεση «Συναστρία» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με τα έργα Ποσειδώνας και Ιχθύες

«Ένας πολιτισμός που περιβάλλεται από τείχη και ισχυρή φρουρά, στην προσπάθεια διαφύλαξης του κοινωνικού του μοντέλου από έξωθεν επιβουλές», γράφει ο εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης, προσπαθώντας να μου εξηγήσει τι συμβολίζουν, ή τι είναι τα δύο αυτά έργα του: μια ουτοπική κοινωνία, ίσως στο έξω διάστημα. 

«Μια κοινωνία βασισμένη στην ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», συνεχίζει. «Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, όμορφοι ή άσχημοι. Υπάρχουν οντότητες αυτόνομες, ισότιμες, ισόνομες και ισήγορες, που καλούνται σαν ψηφίδες να σχηματίσουν το υπέρτατο ον μιας κοσμικής  δικαιοσύνης για όλο το σύμπαν».

Ναι, αλλά Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, και Ιχθύες, ψάρια, ή ψάρια-αστερισμοί; 

Βασίλης Καρακατσάνης, Urban Tools II, No34, Poseidon's guard, 2026
Urban Tools II, No34, Poseidon's guard, 2026

«Στον πλανήτη Γη υπάρχει θάλασσα. Η εγγύτητα του με τον θαλάσσιο κόσμο, όπου τα όντα ζουν με αρμονία, ισορροπία, χωρίς την επεξήγηση του ενός προς το άλλο για τον ρόλο τους ως στοιχεία ενός συνόλου, αποτελούν το πρώτο συστατικό της γαλήνης.

Παρατηρώντας τις κινήσεις από τα ρεύματα της Ωκεάνιας Ποσειδωνίας στη θάλασσα της Γης, θα δούμε την πρώτη ύλη της ‘ιδεολογίας’ του πολιτισμού αυτού. Γαλήνια ζωή.

Η φρουρά και τα τείχη υπάρχουν για τη διαφύλαξη αυτού του επιτεύγματος, μαζί με τα δεκαέξι φεγγάρια του, που βοηθούν τη συνολική άμυνα, από τους Γήινους».

Τα έργα βέβαια μιλάνε από μόνα τους, όπως βλέπετε, και ακόμα κι αν κάποιος δεν καταλαβαίνει τους συμβολισμούς… εξακολουθούν να είναι υπέροχα, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.

Βασίλης Καρακατσάνης
Βασίλης Καρακατσάνης

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Ρόρρης: Συνέντευξη του ζωγράφου στην ATHENS VOICE
Γιώργος Ρόρρης: «Ο Τέτσης παρακολουθούσε την εξέλιξή μου με σχεδόν πατρικό ενδιαφέρον»

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY