Εικαστικα

H δυναμική ζωγραφική της Μαίρης Στεφάνου

«Η ζωγραφική με φέρνει στο εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει το χθες, δεν υπάρχει το αύριο. Είμαι εγώ και ο καμβάς μου»

villycalliga.jpg
Villy Calliga
ΤΕΥΧΟΣ 792
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εικαστικός Μαίρη Στεφάνου
© Chris Zinas

Προτζέκτορας: Η ζωγράφος και συνδημιουργός του «Δωματίου», Μαίρη Στεφάνου, μιλάει για τη ζωγραφική, τη ζωή, τη δημιουργία.

Η Μαίρη Στεφάνου γεννήθηκε το 1981, με βρετανική και ελληνική καταγωγή. Μεγάλωσε στον Πειραιά ενώ τα καλοκαίρια θυμάται να τα περνάει στην Αγγλία. Η ενασχόλησή της με διάφορες μορφές τέχνης ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία. Θυμάται να σκέφτεται από παιδί πως οι άνθρωποι μπορεί να μη μιλούν την ίδια γλώσσα αλλά μέσα από την τέχνη μπορούν και επικοινωνούν.

«Είμαι ευγνώμων όταν σκέφτομαι ότι όλα όσα αγαπούσα ως παιδί, τα παιδικά όνειρα, έγιναν και η πραγματικότητα του ενήλικα εαυτού μου, οι σπουδές μου, η δουλειά μου, η ενασχόλησή μου, η καθημερινότητά μου. Δημιουργώ καθημερινά την πραγματικότητα που ονειρεύομαι. Σπούδασα Διοίκηση Τουριστικών επιχειρήσεων, μαγειρική τέχνη, μοντέρνο τραγούδι, μουσική αρμονία και ζωγραφική στο κέντρο τεχνών Vivarte της Ισπανίδας ζωγράφου Sandra Pons Carreras, ενώ παράλληλα παρακολούθησα σεμινάρια και εργαστήρια στο Borgias College of Fine Art and Design, τα οποία ολοκληρώθηκαν το 2015. Επίσης ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον χορό».

Μαίρη Στεφάνου «Weshotusdown», 2020
«Weshotusdown», 2020 © Chris Zinas

Ποια στιγμή αποφάσισες να μοιραστείς τα εικαστικά σου έργα με το κοινό;
Το άνοιγμά μου στο να μοιραστώ τα εικαστικά μου έργα και performances/live painting με το κοινό ξεκίνησε το 2017. Από εκεί και πέρα τα πράγματα βρήκαν γρήγορα την πορεία τους. Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου σε πλήθος από γκαλερί, πινακοθήκες, φεστιβάλ, εικαστικά project, video art, μουσικές σκηνές. Υπήρξα φιναλίστ σε διεθνείς διαγωνισμούς τέχνης και άρχισαν οι συνεργασίες με γκαλερί, καλλιτεχνικούς χώρους, αρχιτεκτονικά και Interior design γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ζωγράφος Μαίρη Στεφάνου
© Chris Zinas

Έχεις έντονη σχέση με τον πειραματισμό.
Η ζωγραφική είναι ο τρόπος μου να εκφράζομαι και να επικοινωνώ. «Παίζοντας» με τα χρώματα και πειραματιζόμενη, το ύφος και η τεχνική μεταλλάσσεται και συνεχώς αναγεννιέται. Ζωγραφίζοντας κυρίως με τα χέρια και το σώμα, σε άμεση επαφή με τα χρώματα και τον καμβά, δημιουργώ τις φυσικές μου προεκτάσεις. Ακούγοντας μουσική που με εμπνέει και ακολουθώντας την εσωτερική μου φωνή, μέσα στη ροή και τον αυτοσχεδιασμό, έρχεται η δημιουργία. «Στιγμή» έκστασης και απελευθέρωσης.

Μαίρη Στεφάνου «Interflow», 2019
«Interflow», 2019 © Chris Zinas

Είσαι μια από τους δημιουργούς του «Δωματίου». Μίλησέ μου για αυτό.
Το 2019 έγινα συν ιδρύτρια στον χώρο τέχνης «Δωμάτιο/Domatio"» στην Αθήνα. Το Δωμάτιο δημιουργεί εκθέσεις, εκδηλώσεις, projects με σκοπό να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών και την προώθηση ξεχωριστών δημιουργικών εγχειρημάτων.

Την ίδια χρονιά παρουσίασες στο Δωμάτιο και μια δική σου δουλειά.
Την ατομική μου έκθεση “Passion for Life”. Μέσα από αυτή την έκθεση, αναγνωρίστηκε η δουλειά μου από την Design Art Concepts, στο Miami, Florida από την οποία και εκπροσωπούμαι.

Μαίρη Στεφάνου «Heart», 2020
«Heart», 2020 © Chris Zinas

Με την Design Art Concepts πήγες στο Miami;
Ναι, τον Δεκέμβριο του 2019. Συμμετείχα σε art shows κατά τη διάρκεια του Art Basel Miami week. Μία εμπειρία αξέχαστη που μου έδωσε πολύ πάθος και έμπνευση για τα επόμενά μου βήματα. Περιηγήθηκα σε τόσες εκθέσεις στο Art Basel, κάτι το οποίο με πλημμύρισε απίστευτη ευφορία και έμπνευση λόγω των αμέτρητων εναυσμάτων που δέχτηκα.

Επιστρέφοντας από εκεί;
Ξεκινάω τη δημιουργική δραστηριότητα και "ξετυλίγονται" τα έργα του 2020-2021 τα οποία αναφέρονται σε ένα προσωπικό βίωμα και παρουσιάζονται σήμερα στην ατομική μου έκθεση «Where the darkness meets the light» στην Art Appel Gallery στο Κολωνάκι, με κείμενο έκθεσης από τον Θανάση Λάλα.

Μαίρη Στεφάνου «Where the darkness meets the light», 2020
«Where the darkness meets the light», 2020. © Chris Zinas

Εδώ θα ήθελα να αναφερθούμε σε ένα σημείο από το κείμενο του Θ. Λάλα στο οποίο αναφέρει ότι μετά από μια εμπειρία ζωής που σε σύστησε στον θάνατο, ανακάλυψες το νόημα της Τέχνης.
Μέσα από μια εμπειρία ορόσημο που με έφερε πολύ κοντά στον θάνατο, συνειδητοποίησα πόσο βαθιά επιθυμώ να ζήσω. Η ζωή είναι κίνηση και χρώμα. Είναι το να επιδιώκουμε συνεχώς τρόπους να εξελισσόμαστε αλλά συνάμα να νιώθουμε πληρότητα και ευγνωμοσύνη για εκείνο που είμαστε κι όλα όσα έχουμε. Να είμαστε σε σύνδεση με την αλήθεια μας και να βρίσκουμε τον ιδιαίτερο μας τρόπο να την επικοινωνούμε. Να ανακαλύπτουμε το πάθος μας και να το βιώνουμε σε όλες του τις αποχρώσεις. Να διακρίνουμε το φως, να αποδεχόμαστε και να «μεταβολίζουμε» το σκοτάδι. Να λέμε ευχαριστώ στο δώρο της ζωής.

Μαίρη Στεφάνου
Μαίρη Στεφάνου © Chris Zinas

Αυτό το εκφράζεις μέσα από τη ζωγραφική σου;
Η ζωγραφική με φέρνει στο εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει το χθες, δεν υπάρχει το αύριο. Είμαι εγώ και ο καμβάς μου. Μέσα στην αλήθεια μου, το πάθος μου. Ζωντανή. Όταν ζωγραφίζω είμαι πιο αληθινή από ποτέ. Και κάθε φορά που κοιτάζω τους πίνακές μου, συνδέομαι όλο και περισσότερο με τον εαυτό μου. Νιώθω συγκίνηση γιατί το συναίσθημα είναι τόσο δυνατό. Μου υπενθυμίζουν το να αισθάνομαι, το ταξίδι μου, τα βιώματά μου, την απελευθέρωσή μου και το ποια είμαι σήμερα. Εύχομαι τα έργα μου να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους να λένε Ευχαριστώ στη ζωή, να είναι παρόντες και παρούσες σ’αυτήν, να την απολαμβάνουν και να τη γιορτάζουν.

Τα μελλοντικά σου σχέδια;
Θα συμμετάσχω στην ομαδική έκθεση 9 εικαστικών “Abstr-act” στην Art Appel Gallery, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Ιουλίου, και στην επίσης ομαδική “Shift Positions” με την Design Art Concepts, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 ετοιμαζόμαστε για art shows κατά την διάρκεια του Art Basel Miami week. Επίσης ετοιμάζουμε projects και εκθέσεις στο Δωμάτιο”.

Αποσπάσματα από το κείμενο του Θανάση Λάλα για την έκθεση «Where the Darkness meets the Light» της της Μαίρης Στεφάνου

Η Μαίρη Στεφάνου, μετά από μια εμπειρία ζωής που τη σύστησε στον θάνατο, ανακάλυψε το νόημα της Τέχνης. Η Τέχνη ως απάντηση στα αναπάντητα, η Τέχνη ως αποκάλυψη αυτού που υπάρχει αλλά δεν το βλέπουμε, η Τέχνη ως όραση σε μια κοινωνία που πάσχει από ολική τύφλωση…

…σωματικά αντιδρώντας, ανακάλυψε ότι «Ζωή» είναι κίνηση, σώμα σε εγρήγορση, χρώμα συντεταγμένο στην αντιμετώπιση της απειλητικής παρουσίας του λευκού τοίχου στη ζωή της. Έστησε μια γιορτή χρωμάτων, άφησε το σώμα της να «χορέψει» αγκαλιά με το κόκκινο, το μπλε, το κίτρινο... Δεν σκέφτηκε ποτέ το αποτέλεσμα, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν ο χορός, το μόνο που ήθελε ήταν να ζήσει αυτό που κρύβει η χαρά, αυτό που κάνει το «Τίποτα», «Κάτι»!

… «Σκουπίζεται» μια για πάντα από την αγωνία της φόρμας και καταφέρνει με το έργο της, να μπει στην μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια της λεγόμενης ενεργητικής ή δυναμικής ζωγραφικής, της λυρικής αφαίρεσης, η οποία βασίζεται στην ελευθερία, τον αυθορμητισμό και την ταχύτητα της κίνησης του δημιουργού της.

Η Μαίρη Στεφάνου δημιουργεί και σώζεται!


Δείτε τη δουλειά της Μ. Στεφάνου στο facebook και το instagramΔείτε performances / live painting στο κανάλι της Μ. Στεφάνου στο YouTube 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ