Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Η 11η ημέρα της ρωσικής εισβολής (LIVE εικόνα)

Σταμάτησε η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη - Νέοι βομβαρδισμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
24’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 11η ημέρα
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 11η ημέρα © YouTube/ABC NEWS

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας - Χωρίς θέρμανση πόλεις - Διακοπές και στην υδροδότηση.

Η 11η ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την Κυριακή (6/3). Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πόλεις, όπως η Σούμι και η Λεμπεντίν, στα βορειοανατολικά της χώρας, με το Κίεβο να χτίζει τις υποδομές για να μπορέσει να αμυνθεί. Σφοδροί βομβαρδισμοί στην πόλη Ίρμπιν, στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στη Μαριούπολη η προσωρινή κατάπαυση πυρός διεκόπη από νέους βομβαρδισμούς. Η απομάκρυνση αμάχων σταμάτησε. Συνεχίζονται οι οδομαχίες.

Σε νέα του δήλωση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφράζει την ανησυχία του για επικείμενο βομβαρδισμό στην Οδησσό. Αρκετές πόλεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Την ίδια στιγμή ο Πούτιν επαναλαμβάνει τους όρους του για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι όποια χώρα παραχωρήσει αεροδρόμια στην Ουκρανία, από τα οποία θα ξεκινούν αεροπορικές επιδρομές κατά ρωσικών στόχων σε εμπόλεμες ζώνες, θα θεωρηθεί ότι το κράτος αυτό εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο.

Δείτε live εικόνα από την Ουκρανία

Ukraine Live Camera - Multiple View Points [Russian Invasion]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23.30 Η Οδησσός ετοιμάζεται για πόλεμο - Οι κάτοικοι μαζεύουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα σπίτια τους

Ukraine: Odessa's resistance is setting up as Russia prepares to shell • FRANCE 24 English

Οι πολίτες στην Οδησσό προσπαθούν να συνεχίσουν την «καθημερινότητά» τους, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι η Ρωσία σκοπεύει να βάλει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών την εμβληματική πόλη στη Μαύρη Θάλασσα. Η συνέχεια ΕΔΩ.

23.22 Ξεπέρασαν στην Πολωνία το 1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο απόψε στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η πολωνική συνοριοφυλακή.

«Είναι ένα εκατομμύριο ανθρώπινες τραγωδίες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους λόγω του πολέμου» από τις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πολωνική υπηρεσία. Και πρόσθεσε: «Ένα εκατομμύριο άνθρωποι που άκουσαν τους συνοριοφύλακες να τους λένε μόλις πέρασαν τα σύνορα: "Είστε ασφαλείς"».

23.18 Ιταλός ΥΠΕΞ: «Αν δίναμε αεροσκάφη, θα μπαίναμε στον πόλεμο με τη Ρωσία»

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, αναφέρθηκε απόψε στις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν οδηγεί την Ρωσία προς το βάραθρο. Οι Ρώσοι πολίτες διαδηλώνουν κατά του πολέμου, αλλά του ζητούν και να σώσει την χώρα του», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Οι ολιγάρχες πρέπει να βοηθήσουν τον Πούτιν να καταλάβει ότι πρέπει να καθίσει πραγματικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, διότι γνωρίζουν ότι καταστρέφει την οικονομία της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για απευθείας στρατιωτική στήριξη, με παροχή στρατιωτικών αεροσκαφών, το οποίο προβάλλει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε:

«Aν δημιουργήσουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ένα μόνο αεροσκάφος του ΝΑΤΟ καταρριφθεί, θα ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μάς ζήτησε και μαχητικά αεροσκάφη, αλλά δεν μπορούμε να τα προσφέρουμε, διότι αν γίνει αυτό μπαίνουμε, επίσης, απευθείας σε πόλεμο».

23.10 Θεσσαλονίκη: Φωτισμένες με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας οι «Ομπρέλες»

Στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας φωτίστηκαν απόψε οι εμβληματικές «Ομπρέλες», στη Νέα Παραλία, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης.

22.50 Ρωσικό μπλόκο σε ενημερωτικούς ιστότοπους για τον τρόπο που καλύπτον τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν τους ενημερωτικούς ιστότοπους Mediazona, Republic, Snob.ru και άλλα μέσα ενημέρωσης λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπταν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

22.35 Ο Sting τραγουδά το «Russians» για την Ουκρανία. Το μήνυμά του στον Πούτιν

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by STING (@theofficialsting)

22.20 Απάντηση ΥΠΕΞ στη Μαρία Ζαχάροβα: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις της»

«Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας» ανέφερε το ΥΠΕΞ, απαντώντας στη δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ. Περισσότερα ΕΔΩ.

21.35: Θεοδωρικάκος σε Ζαχάροβα: «Δεν συκοφαντεί τη Ρωσία η Ελλάδα»

«Παράνομη και άδικη η εισβολή στην Ουκρανία» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας στα όσα δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

21.20: Το συγκλονιστικό βίντεο με κοριτσάκι να τραγουδά το «Let It Go» από την ταινία «Frozen»

Η συνέχεια της συγκινητικής ιστορίας, ΕΔΩ.

21.05 ΥΠΑ: Χωρίς PLF οι Ουκρανοί που εισέρχονται στην Ελλάδα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό ότι εκδόθηκε έκτακτη notam, με άμεση ισχύ, για τους Ουκρανούς πολίτες που καταφθάνουν στη χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού. Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, όλοι οι ταξιδιώτες που είναι Ουκρανοί πολίτες και έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το εξωτερικό δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

20.30 Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής το τελευταίο 24ωρο

  • Το Χάρκοβο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί.
  • Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.
  • Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων.
  • Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.
  • Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

Η συνέχεια ΕΔΩ

20.10 Ζαχάροβα κατά Ελλάδας: «Υπάρχει εκστρατεία δυσφήμισης της Ρωσίας»

Όπως επισημαίνεται σε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας». Και πρόσθεσε: «Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό». «Υποκριτικά μιλούν για "απρόκλητη επίθεση" εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο "μαζική εισβολή" κ.α.» ανέφερε επίσης, σύμφωνα με την ανάρτησή που έκανε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

 

 

Η συνέχεια ΕΔΩ.

19.55 Οι Ρώσοι ελέγχουν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ

Το προσωπικό του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, συνεχίζει να τον λειτουργεί αλλά είναι πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επικαλούμενη την ενημέρωση που είχε από τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές.

«Ανησυχώ πολύ», ανέφερε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι στην ανακοίνωσή του. Οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε, έχουν διακόψει τη λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με τον σταθμό. «Πρέπει να επιτραπεί στη διεύθυνση και το προσωπικό να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους σε σταθερές συνθήκες, χωρίς αχρείαστη εξωτερική παρέμβαση ή πιέσεις» τόνισε.

19.50 Μεγαλώνει η «λεγεώνα των ξένων» μαχητών στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι σχεδόν 20.000 ξένοι μαχητές δηλώνουν εθελοντές να πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία. Η συνέχεια ΕΔΩ.

19.40 Πόσο εφικτό είναι ΗΠΑ και ΕΕ να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Η συνέχεια ΕΔΩ.

19.22 Η «πληρωμένη» απάντηση της Γερμανίας στη Ρωσία για την Ουκρανία

Η γερμανική πρεσβεία στη Νότια Αφρική απάντησε σε ανάρτηση που έκανε η ρωσική πρεσβεία στην ίδια χώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μη σταματά να επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, η ρωσική πρεσβεία στη Νότια Αφρική ανέφερε στο Twitter: «Πολεμάμε τον Ναζισμό στην Ουκρανία». Η απάντηση από τη γερμανική πρεσβεία ήταν άμεση. Η συνέχεια ΕΔΩ.

19.05 Μπλίνκεν (Αμερικανός ΥΠΕΞ): «Έχουμε αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία»

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν τις σχετικές αναφορές και διασφαλίζουν πως αρμόδιοι οργανισμοί θα διερευνήσουν την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πολύ αξιόπιστες αναφορές για εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

18.50 Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στον Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς συμμάχους του ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει το Κίεβο.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις κατεπείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός ανέλαβε να εργαστεί με τους εταίρους του για να παράσχει περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό», σύμφωνα με το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τζόνσον και του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

18.32 Το Κίεβο καλεί ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα να πετάξουν έξω Ρωσία και Λευκορωσία

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. «Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο» ανέφερε σε ανακοίνωση του.

18.28 Η στιγμή που ουκρανικός πύραυλος καταρρίπτει ρωσικό ελικόπτερο

«Καλως ήρθατε στην Κόλαση», η λεζάντα στο βίντεο που δημοσίευσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και το οποίο δείχνει την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου χθες Σάββατο, το πρωί.

Russian helicopter shot down over Ukraine

18.20 Εικόνες καταστροφής στο αεροδρόμιο Βιννίτσια - Καρέ καρέ ο ρωσικός βομβαρδισμός

Η Ρωσία ισοπέδωσε το αεροδρόμιο Βιννίτσια στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

 

18.02 Νέο βίντεο από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Ίρμπιν (περιφέρεια Κιέβου)

Στην πόλη Ίρμπιν, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο (βορειοδυτικά), οι Ρώσοι βομβάρδισαν σήμερα Κυριακή (06.03), προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες. Το νέο βίντεο από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Ukraine shelling: residents and journalists in Irpin run from Russian bombardment

17.59 Η Ρωσία προειδοποιεί τρίτες χώρες να μην παραχωρήσουν αεροδρόμια στην Ουκρανία

Η χρήση πεδίων απογείωσης από την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας σε άλλες χώρες, είναι ενδεχόμενο να θεωρηθεί ως συμμετοχή των χωρών αυτών στην πολεμική διαμάχη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση να δώσει πολεμικά αεροσκάφη στη χώρα του για να πολεμήσει τη Ρωσία. Η συνέχεια ΕΔΩ.

17.54 Αγωγός φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία υπέστη ζημιές από ρωσικές δυνάμεις

Ουκρανοί μηχανικοί προσπάθησαν σήμερα να επισκευάσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου που είχε υποστεί ζημιά από τις ρωσικές δυνάμεις, διακόπτοντας προμήθειες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Οι μηχανικοί έκλεισαν τον αγωγό για να αποτρέψουν τη διαρροή αερίου, είπε, προσθέτοντας ότι η ροή του φυσικού αερίου μειώνεται και θα σταματήσει εντελώς αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο Κιριλένκο τόνισε ότι κάθε τοποθεσία μεταξύ της πόλης Βουλεντάρ στην περιοχή του Ντονέτσκ και του λιμανιού του Μπερντιάνσκ θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά. Η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων είναι 117 χλμ.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα» πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

17.52 Το BBC World News σταμάτησε να εκπέμπει στη Ρωσία

Το BBC ανακοίνωσε σήμερα ότι το διεθνές ειδησεογραφικό του τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο, BBC World News, σταμάτησε να εκπέμπει στη Ρωσία, αφότου οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην καταστολή μέσων ενημέρωσης από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η μετάδοση του BBC World News, του καναλιού που παρακολουθείτε εάν βρίσκεστε εκτός Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή, και που είναι το παγκόσμιο κανάλι ειδήσεων του BBC, μόλις τερματίστηκε» ανακοίνωσε η Βρετανίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Βικτόρια Ντέρμπισιρ.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού ομίλου δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης δήλωσε ότι το κανάλι δεν ήταν πλέον από το Σάββατο διαθέσιμο για εκπομπή στη Ρωσία. «Λυπούμαστε που οι Ρώσοι τηλεθεατές μας δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και αμερόληπτες πληροφορίες τώρα που τις χρειάζονται περισσότερο» πρόσθεσε.

17.40 Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών σε υπό κατάληψη πόλη στην Ουκρανία

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σήμερα το απόγευμα σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

🇺🇦 Protest rally of the inhabitants of Nova Kakhovka against the occupation by Russian troops

17.35 Άμαχοι εγκαταλείπουν άρον άρον τη Ζαπορίγια στην Ουκρανία

Στη Ζαπορίζια, την πόλη στην Ουκρανία όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο που δέχτηκε επίθεση, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν με τρένα από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Τα τρένα κατευθύνονται στα δυτικά, ωστόσο τις περισσότερες φορές έρχονται γεμάτα με πρόσφυγες από άλλες πόλεις και περιοχές στα ανατολικά, καθώς οι Ρώσοι δεν σταματούν να βομβαρδίζουν.

Ukrainian refugees desperately flee Zaporizhzhia on packed trains | Dispatch

17.32 Επεισόδια και ξύλο στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Πάνω από 3.000 συλλήψεις

Η αστυνομία στη Ρωσία συνέλαβε σήμερα Κυριακή (06.03) περίπου 3.500 διαδηλωτές σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που έγιναν σε ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 1.500 διαδηλωτών στη Μόσχα και 750 στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών.

17.25 Βίντεο με τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Ίρμπιν (περιφέρεια Κιέβου)

Δραματικές εικόνες κατέγραψε η κάμερα στην πόλη Ίρμπιν (περιφέρεια Κιέβου). Η Ρωσία βομβάρδισε γέφυρα, την οποία χρησιμοποιούν άμαχοι για να φύγουν από αυτήν την πόλη, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας (βορειοδυτικά).

Moment Russian strikes hit civilian escape route in Irpin, Ukraine

17.12 Αυξάνονται οι νεκροί άμαχοι - Κλιμακώνονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη της ενημέρωση μια αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.

Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά ατα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θανάτοι και 52 τραυματισμοί, όπως ανακοίνωσαν οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

17.03 Η επικεφαλής της Κομισιόν ζητά έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι απαιτείται μια έρευνα για το αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και σαφής έρευνα για αυτό το ζήτημα» είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο CNN.

16.58 Ο Πούτιν αρνείται ότι η Ρωσία βομβάρδισε το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα Ουκρανούς εξτρεμιστές για το συμβάν στις 3 Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ρώτησε τηλεφωνικά τον Πούτιν για την φωτιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την πρόκληση από Ουκρανούς ριζοσπάστες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια» ανέφερε το Κρεμλίνο. Και πρόσθεσε: «Τα επίπεδα ραδιενέργεια είναι φυσιολογικά». Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη.

16.42 Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ αποκαλεί τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη»

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News.

«Πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία ως ένα κράτος τρομοκράτη», είπε η Μαρκάροβα.

Επανέλαβε την έκκλησή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά όπλα και άλλα οπλικά συστήματα.

16.39 Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δημοσίευσε τον επικαιροποιημένο χάρτη για τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Χάρτης από το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Χάρτης από το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία @DefenceHQ/Twitter

16.36 Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: Το ΝΑΤΟ δείχνει «ακλόνητη ενότητα»

Η ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στους συμμάχους να επιδείξουν την «ακλόνητη ενότητα» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από τη Ρουμανία η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.

Η δέσμευση των συμμάχων «δεν είναι επιθετική, είναι αμυντική. Η Συμμαχία δεν απειλεί τη Ρωσία. Η Ευρώπη δεν απειλεί τη Ρωσία. Κανείς δεν απειλεί τη Ρωσία», τόνισε η υπουργός ενώπιον χιλίων στρατιωτών επτά χωρών του ΝΑΤΟ, με έδρα το Μιχαΐλ Κογκαλνιτσεάνου κοντά στην Κονστάντζα (νοτιοανατολικά).

«Από την άλλη πλευρά, είναι στο χέρι μας να δείξουμε στη Ρωσία ότι η ενότητά μας είναι ακλόνητη όσον αφορά την υπεράσπιση των συμμάχων μας» συνέχισε η Παρλί.

«Είστε η ασπίδα που προστατεύει τις ευρωατλαντικές αξίες» τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, δίπλα στην Γαλλίδα υπουργό κατά τη διάρκεια της τελετής στον αεροδιάδρομο της βάσης, εν μέσω παγωμένου ανέμου, και όπου έχουν εγκατασταθεί άρματα μάχης διαφόρων τύπων και μαχητικά ελικόπτερα.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει σχεδόν 500 Γάλλους στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μαζί με σχεδόν 300 Βέλγους στρατιώτες. Σχεδόν 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν ήδη στη βάση, οι οποίοι στάλθηκαν ως ενισχύσεις τον Φεβρουάριο.

16.32 Κεντρική Τράπεζα στην Ουκρανία - Η νέα απόφαση για το ξένο συνάλλαγμα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει την αγορά ξένου συναλλάγματος στην τοπική διατραπεζική αγορά, προκειμένου να πληρωθούν οι εισαγωγές στρατηγικά σημαντικών προϊόντων, χαλαρώνοντας έναν περιορισμό που επιβλήθηκε στην αρχή της ρωσικής εισβολής.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καθορίσει τη λίστα των σημαντικών προϊόντων που επί του παρόντος περιλαμβάνει το πετρέλαιο, η βενζίνη, το κάρβουνο, τα φάρμακα, οι βιταμίνες, αλλά και το αίμα.

16.25 Επικοινωνία Δένδια με Ουκρανό ΥΠΕΞ - Τι του ζήτησε

Ο Ν. Δένδιας ζήτησε από τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας την αρωγή των ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη και τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου.

16.20 Αυτοκινητοπομπή με αμάχους στη Μαριούπολη γύρισε πίσω - Νέοι βομβαρδισμοί από τη Ρωσία

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας Μαριούπολη σήμερα Κυριακή (6 Μαρτίου 2022), επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από τη μεριά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

16.12 Την Τρίτη η συνάντηση Μπλίνκεν με Μακρόν για την Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, το βράδυ της Τρίτης, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

15:50 Μαριούπολη: Διεκόπη η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη», ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η ΔΕΕΣ, η οποία είχε ανοίξει την δίοδο.

«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

15:00 Μακρόν: O πόλεμος στην Ουκρανία είναι μία ευκαιρία για την ευρωπαΐκή σύγκλιση

O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουτσιτς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων ο Εμάνουελ Μακρόν χαιρέτισε την συνεργασία της Σερβίας με τη Γαλλία καθώς και τις καθαρές θέσεις της τελευταίας στους διεθνούς οργανισμούς αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας όλων των κρατών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί την ανάγκη, τόσο η ΕΕ όσο και οι χώρες όπως η Σερβία που έχουν προοπτική ένταξής σε αυτήν, να εξετάζουν από κοινού τις δράσεις τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μία ευκαιρία για την ευρωπαΐκή σύγκλιση υπογράμμισε ο Μακρόν ο οποίος όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Σέρβο ομόλογό του.

 

14:30 Η Ρωσία σχεδιάζει να περικυκλώσει την πόλη Ντνίπρο

Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις για να περικυκλώσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο και στρέφει την ουσιαστική προσοχή της, ώστε να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Facebook, ο Ολεκσέι Ντανίλοφ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα ασφάλειας της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει ακόμη την πρόθεση να προσπαθήσει και να καταλάβει το Κίεβο, είπε ο ίδιος.

Ξεχωριστά, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένει 639 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) για την υποστήριξη της οικονομίας της, στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

14:10 Ζελένσκι:  Το αεροδρόμιο Βινίτσια κατεστράφη ολοσχερώς από ρωσικές ρουκέτες

Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

13:59 Πούτιν σε Ερντογάν: Δεν τελειώνει η «στρατιωτική επιχείρηση» αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως "η στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τόνισε εκ νέου ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.

Πρόσθεσε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα. Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

13:30 Πάπας Φραγκίσκος: Είναι πόλεμος, όχι στρατιωτική επιχείρηση

Ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα σφυροκοπείται από πόλεμο.

«Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων. Αυτή δεν είναι μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που οδηγεί σε θάνατο, καταστροφή και δυστυχία», είπε ο Πάπας στην εβδομαδιαία ομιλία του προς το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

13:10 O Εμανουέλ Μακρόν θα επικοινωνήσει εκ νέου σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επικοινωνήσει σήμερα εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επικοινωνία γίνεται μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφταλι Μπένετ στη Μοσχα και στο Βερολίνο, με τον οποίο ο Προεδρος της Γαλλίας βρίσκεται επίσης σε διαρκή επαφή.

12:45 Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει βομβαρδισμό στην Οδησσό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στις 12:30 ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

«Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

 

 

12:30 Μπλίνκεν: Εργαζόμαστε για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

12:15 Ρωσία: Πάνω από 559 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία 

Περισσότεροι από 559 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 21 πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία κατά της απόφασης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανεξάρτητο παρατηρητήριο διαδηλώσεων με έδρα τη Ρωσία.

Η ομάδα παρακολούθησης διαμαρτυριών OVD-Info είπε ότι άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Βλαδιβοστόκ και της πόλης Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες. Το πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της αστυνομίας στο Βλαδιβοστόκ ή στο Ιρκούτσκ. Δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε χθες ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια διεξαγωγής μη εξουσιοδοτημένων διαδηλώσεων και ότι οι διοργανωτές θα συλληφθούν. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν διαδηλωτή σε μια πλατεία στην πόλη Χαμπάροφσκ στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας να φωνάζει: «Όχι στον πόλεμο - σαν δεν ντρέπεσαι» πριν τον συλλάβουν δύο αστυνομικοί.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάφωνα για να πει σε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών στο Χαμπάροφσκ: «Αξιότιμοι πολίτες, συμμετέχετε σε μια μη εξουσιοδοτημένη δημόσια εκδήλωση. Σας ζητάμε να διασκορπιστείτε».

12:05  Νέες τηλεφωνικές επαφές Μπένετ- Ζελένσκι και Ερντογάν- Πούτιν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, συνομίλησε για τρίτη φορά από το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε μυστικά χθες στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια για το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποία συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

11:50 Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία 

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

11:30 Ζελένσκι: Η Ουκρανία αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων

Σε νέο μήνυμα προς τους Ουκρανούς το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επαίνεσε τις πολλές μορφές αντίστασης που έχουν επιλέξει οι άνθρωποι για να αντιταχθούν στη ρωσική εισβολή και χαρακτήρισε τη χώρα του «υπερδύναμη του πνεύματος».

Η χώρα, είπε, αποδίδει στο «μέγιστο των δυνατοτήτων», με στρατιώτες να πολεμούν αλλά και απλούς ανθρώπους να υπερασπίζονται πόλεις, νοσοκομεία και πυροσβεστικά τμήματα. Ενθάρρυνε τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών να διαμαρτυρηθούν, ει δυνατόν.

Δέκα ημέρες μετά τον πόλεμο, είπε, η Ουκρανία είχε ενωθεί με «εκατομμύρια ανθρώπους, που έγιναν ένα σύνολο».

10:20 Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

10:07 ΠΟΥ: Επιθέσεις σε Κέντρα Υγείας της Ουκρανίας με θανάτους και τραυματισμούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε «πολλές» επιθέσεις σε κέντρα υγείας στην Ουκρανία που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού.

 

 

10:00 Η Νότια Κορέα θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές προς τη Λευκορωσία εξαιτίας της στήριξη που παρέχει το Μινσκ στη ρωσική εισβολή

Η Νότια Κορέα θα επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές προς τη Λευκορωσία επειδή το Μινσκ «στηρίζει ενεργά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα λάβει, αλλά επεσήμανε ότι θα είναι αντίστοιχα με αυτά που έχει ήδη υιοθετήσει η Σεούλ εναντίον της Ρωσίας.

Η Νότια Κορέα έχει καταδικάσει τη Μόσχα για την «ένοπλη εισβολή της» στην Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο η Σεούλ είχε ανακοινώσει ότι θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους εις βάρος της Ρωσίας, απαγορεύοντας τις εξαγωγές στρατηγικής σημασίας προϊόντων προς τη χώρα και θα ακολουθήσει τις δυτικές χώρες στον αποκλεισμό κάποιων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT.

«Η κορεατική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να επιβάλει μέτρα ελέγχους εξαγωγών και εναντίον της Λευκορωσίας, εκτιμώντας ότι η χώρα στηρίζει ενεργά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σεούλ Αντρέι Κουλίκ έχει εκφράσει τη θλίψη του για τις νοτιοκορετατικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του, τις οποίες απέδωσε στην «ισχυρή εξωτερική πίεση» που ασκήθηκε στη χώρα από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς της εταίρους.

09:45 Πόσοι πρόσφυγες έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (5/3/2022) εισήλθαν στην Ελλάδα 625 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 240 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 470
  • Από Ευζώνους: 37
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 93 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 1.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 3.780 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.146 ανήλικοι.

09:30 Ουκρανικός στρατός: 11.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής.

Συνολικά 285 ρωσικά άρματα μάχης αναφέρθηκαν επίσης ότι καταστράφηκαν καθώς και 109 συστήματα πυροβολικού, 44 αεροσκάφη και 48 ελικόπτερα, σύμφωνα με έκθεση του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

«Μόλις χθες, περισσότερα από 650 τραυματισμένα μέλη των ρωσικών δυνάμεων κατοχής μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης στο χωριό Μπριάνκα της περιοχής Λουχάνσκ», προσθέτει η έκθεση.

08:45 Ουκρανικός στρατός: Ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη

Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε το πρωί της Κυριακής (6/3) την επιχειρησιακή του έκθεση, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του «δίνουν σκληρές μάχες για να διατηρήσουν ορισμένα σύνορα».

Μια αμυντική επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην υπεράσπιση της πόλης Μαριούπολη, δήλωσε ο στρατός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακόπηκαν από μια προέλαση προς την περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ από την Μπαλάκλια και μια επιχείρηση για την υπεράσπιση της πόλης Τσερνιχίφ βρίσκεται σε εξέλιξη. Η έκθεση αναφέρεται στις «βαριές απώλειες σε όπλα, εξοπλισμό και προσωπικό» παράλληλα με τις απώλειες 88 ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

«Μερικοί εχθρικοί πιλότο επέζησαν βρέθηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες. Έχουν λάβει ιατρική περίθαλψη και ήδη καταθέτουν για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του καθεστώτος Πούτιν», αναφέρεται στην έκθεση.

Εξαιτίας της αντίστασης ολόκληρου του ουκρανικού λαού, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «αποθραυνθεί» με «εξαιρετικά χαμηλή ηθική και ψυχολογική κατάσταση ... λόγω της επίγνωσης της πραγματικής κατάστασης των πραγμάτων», δήλωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

08:21  3.000 Αμερικανοί εθελοντές έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία

Σύμφωνα με το VoaNews, 3.000 Αμερικανοί εθελοντές είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεταξύ εκείνων που δήλωσαν εθελοντικά ότι θα πολεμήσουν είναι βετεράνοι των επιχειρήσεων μάχης στο Ιράκ και σε άλλα hot spots σε όλο τον κόσμο.

 

 

08:10 Μπάιντεν και Ζελένσκι συζητούν για περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σάββατο για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και την επιτάχυνση της στρατιωτικής, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τις συνεχιζόμενες ενέργειες που αναλαμβάνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Συμμάχους και τους εταίρους τους και την προσπάθεια για να αυξήσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση της Visa και της Mastercard να αναστείλουν την υπηρεσία στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ότι η κυβέρνησή του αυξάνει την ασφάλεια, την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και συνεργάζεται στενά με το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση».

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε την κλήση, γράφοντας μέσω Twitter νωρίς το πρωί της Κυριακής:

«Στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου, είχα άλλη μια συνομιλία με τον @POTUS. Η ατζέντα περιελάμβανε θέματα ασφάλειας, οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

 

 

08:01 100.000 εθελοντές έτοιμοι να υπερασπιστούν το Κίεβο

Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η κ. Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

05:59  Ουκρανικός στρατός: Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό. Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

 

 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

03:26 Δήμαρχος Μαριούπολης: Είμαστε αντιμέτωποι με ανθρωπιστικό αποκλεισμό

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε. Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους. Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ