Κοσμος

Ουκρανία-Μαριούπολη: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμαχοι με πράγματα στα χέρια και στην πλάτη αναζητούν τη διαφυγή τους από πόλη της χώρας
Πόλεμος στην Ουκρανία - Άμαχοι © EPA / STR

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων - Χωρίς ρεύμα και νερό η πόλη - Τι κατήγγειλε ο δήμαρχος.

Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων θα ξεκινήσει σήμερα Κυριακή (6/3) στις 12:00 το μεσημέρι από τη Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. 

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Χθες Σάββατο (5/3) μια αντίστοιχη προσπάθεια χρειάστηκε να εγκαταλειφθεί λόγω των παραβιάσεων της εκεχειρίας, για τις οποίες Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν.Η Μαριούπολη, η οποία υπό κανονικές συνθήκες έχει περίπου 450.000 κατοίκους, είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης έκανε λόγο για «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» και ζητούσε να ανοίξει και πάλι νέος ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι. 

Ουκρανία - Μαριούπολη: Χωρίς ρεύμα η πόλη για πέμπτη ημέρα

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες (5/3) ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες. Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε. Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους. Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Διαβάστε περισσότερα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις -LIVE

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ