Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πολιορκία και πάλι η Μαριούπολη

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανθρωπιστικό αποκλεισμό», καταγγέλλει ο δήμαρχος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκρεμισμένα κτήρια μετά από βομβαρδισμούς σε πόλη της Ουκρανίας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένα κτήρια © EPA / STR

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: Σε πολιορκία η πόλη - Τι λέει ο δήμαρχος - Χωρίς ηλεκτρικό και υδροδότηση περιοχές.

Σε πολιορκία βρίσκεται και πάλι η Μαριούπολη, τη στιγμή που μαίνονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί από ρωσικές δυνάμεις σε πολλές ακόμη πόλεις της Ουκρανίας. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» και ζητά να ανοίξει και πάλι νέος ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι. 

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες (5/3) ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε. Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους. Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη

Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε το πρωί της Κυριακής (6/3) την επιχειρησιακή του έκθεση, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του «δίνουν σκληρές μάχες για να διατηρήσουν ορισμένα σύνορα».

Μια αμυντική επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην υπεράσπιση της πόλης Μαριούπολη, δήλωσε ο στρατός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακόπηκαν από μια προέλαση προς την περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ από την Μπαλάκλια και μια επιχείρηση για την υπεράσπιση της πόλης Τσερνιχίφ βρίσκεται σε εξέλιξη. Η έκθεση αναφέρεται στις «βαριές απώλειες σε όπλα, εξοπλισμό και προσωπικό» παράλληλα με τις απώλειες 88 ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

«Μερικοί εχθρικοί πιλότο επέζησαν και βρέθηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες. Έχουν λάβει ιατρική περίθαλψη και ήδη καταθέτουν για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του καθεστώτος Πούτιν», αναφέρεται στην έκθεση.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, εξαιτίας της αντίστασης ολόκληρου του ουκρανικού λαού, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «αποθραυνθεί» με «εξαιρετικά χαμηλή ηθική και ψυχολογική κατάσταση ... λόγω της επίγνωσης της πραγματικής κατάστασης των πραγμάτων», δήλωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Διαβάστε περισσότερα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις -LIVE

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ