Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν τη Μαριούπολη

Πρόωρο τέλος στην κατάπαυση πυρός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Πολιορκείται η Μαριούπολη, σφοδρές μάχες στο Κίεβο. Παραβίαση της κατάπαυσης πυρός καταγγέλλουν οι Ουκρανοί.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΦΩΤΟ: EPA/STR

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Πολιορκείται η Μαριούπολη, σφοδρές μάχες στο Κίεβο. Παραβίαση της κατάπαυσης πυρός καταγγέλλουν οι Ουκρανοί.

Ο ρωσικός στρατός πέρασε ξανά στην επίθεση, καθώς αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονατσένκοφ.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

Σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του Κιέβου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, λέγοντας πως ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο έλεγχος αυτής της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις θα επέτρεπε πράγματι, στα ανατολικά, τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσλωβας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκιβ.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε ψυχιατρείο στο Κίεβο

Νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα ψυχιατρείο με 670 άτομα μέσα στην πόλη Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, δήλωσε ο περιφερειάρχης της περιοχής. «Σήμερα δεν καταλαβαίνουμε πώς να εκκενώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», είπε.

«Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για άτομα με συγκεκριμένες ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια… πολλοί από αυτούς είναι κλινήρεις για χρόνια». Η πόλη απέχει περίπου 60 χλμ. από το Κίεβο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.