- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαριούπολη: Διεκόπη η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων
Περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις η πόλη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεκόπη η επιχείρηση απομάκρυνσης 200.000 αμάχων από τη Μαριούπολη - Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος της πόλης.
Διεκόπη και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η ΔΕΕΣ, η οποία είχε ανοίξει τη δίοδο.
«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη για σήμερα απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης δεν ήταν εφικτή εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών.
Μαριούπολη: Σε καταφύγιο και ο δήμαρχος της πόλης
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, βρίσκεται σε καταφύγιο της Μαριούπολης, από όπου προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους Ουκρανούς πολίτες να φύγουν από την πόλη, που συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι περισσότεροι άμαχοι κοιμούνται σε καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς, που μαίνονται εδώ και έξι ημέρες. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν περικυκλώσει την πόλη, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.«Εργάζονται μεθοδικά για να αποκλείσουν την πόλη», τόνισε ο 44χρονος δήμαρχος από το υπόγειο το οποίο έχει μετατρέψει σε γραφείο του. «Δεν μας δίνουν καν την ευκαιρία να μετρήσουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς, διότι δεν σταματά ο βομβαρδισμός», κατήγγειλε.
Όπως πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης, ο Μποϊτσένκο δεν έχει επαφή με τους συγγενείς του που βρίσκονται στην πόλη καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα για να φορτίσουν τα κινητά τους. Ο γιος του υπηρετεί κάπου στη γραμμή του μετώπου, όμως η μητέρα του και οι γιαγιάδες του, όπως και η οικογένεια του αδελφού του βρίσκονται στα καταφύγια της Μαριούπολης. «Δεν μπορώ καν να πάω εκεί να δω αν είναι ζωντανοί, γιατί δεν σταματά ο βομβαρδισμός», εξήγησε.
Σήμερα οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι έχει προγραμματιστεί νέα εκκένωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00, ενώ η νέα κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί εκπνέει στις 21:00. Όμως, λίγη ώρα μετά τις 15:00 έγινε γνωστό ότι η απομάκρυνση αμάχων σταμάτησε και πάλι.
Η κατάληψη της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς συνδέει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με τις περιοχές που ελέγχουν οι Ουκρανοί, φιλορώσοι αντάρτες στα ανατολικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις -LIVE
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ
«Η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ αποτελεί παγκόσμια ευθύνη», τονίζει ο Στάρμερ
«No more Mr. nice guy», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του
Η τεχνολογική ελίτ της Σίλικον Βάλεϊ έχει υποχρέωση να συμμετέχει στην άμυνα του έθνους
Διεθνές Συμπόσιο στη Βοστώνη, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας
«Οι απεσταλμένοι μου θα μεταβούν στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν» αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα σημάδια στις σορούς ενηλίκων
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ
Τα Στενά του Ορμούζ έμειναν για λιγότερο από ένα 24ωρο ανοιχτά
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Περιοδεία στην Αφρική για τον ποντίφικα
«Η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα παραμένει ο ύψιστος εγγυητής ασφάλειας για την Ευρώπη»
Η τρυφερή ανάρτηση στο instagram
Εξουδετερώθηκε ο δράστης - Έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά του πριν την επίθεση
Η δωρεάν είσοδος στα εθνικά μουσεία και τις γκαλερί της χώρας είχε θεσπιστεί το 2001
Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί «αναταράξεις» στον τεχνολογικό κολοσσό
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους από τις 2 Μαρτίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.