Βιβλιο

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ανοίγει 49 παράθυρα στην ιστορία

Το βιβλίο διαβάζεται σαν συλλογή διηγημάτων με ήρωες, καμιά φορά τραγικούς, καμιά φορά αστείους

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«49 παράθυρα στην ιστορία - Τελείως άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές στιγμές της ιστορίας» του Ανδρέα Ανδριανόπουλου (εκδόσεις Αρμός)

49 παράθυρα στην ιστορία - Τελείως άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές στιγμές της ιστορίας: Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ανδριανόπουλου (εκδόσεις Αρμός).

Στο βιβλίο «49 παράθυρα στην ιστορία» ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος αφηγείται 49 ιστορικά γεγονότα και ζωγραφίζει ιστορικά πρόσωπα για τα οποία δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα. Ποιος ήταν αυτός ο Κροκόνδειλος Κλαδάς που διέπρεψε στον ενετοτουρκικό πόλεμο του 1463; Ποια ακριβώς ήταν η συμβολή της Ύδρας στην Επανάσταση του 1821; Γιατί στις Θερμοπύλες δεν έγινε μόνο μία και μοναδική μάχη; Ώστε ο Νορβηγός Χάραλντ πέρασε από την Ελλάδα; Πώς κατεπνίγη το κίνημα του κοζάκου Στένκα Ραζίν το 1670; Το βιβλίο μάς ανοίγει 49 κλειστά ή μισάνοιχτα παράθυρα: μαθαίνουμε για τις λιγότερο γνωστές απόπειρες πραξικοπήματος στην ελληνική ιστορία, για τα ρατσιστικά επεισόδια εναντίον Ελλήνων μεταναστών στην Όμαχα στην αρχή του 20ού αιώνα, για την παραγνωρισμένη Φραγκοκρατία την οποία επισκίασε η Τουρκοκρατία. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος αφηγείται επεισόδια από ολόκληρη την ιστορία, ελληνικά και παγκόσμια –από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα– μερικά από τα οποία έχουμε ξεχάσει, ενώ άλλα τα έχουμε αποκρύψει από ντροπή ή από παραταξιακή ιδεοληψία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ιστορία του συνδικαλιστή Κωνσταντίνου Σπέρα τον οποίον το 1943 εκτέλεσε η ΟΠΛΑ, καθώς και τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος για τον ρόλο της Εκκλησίας στην Τουρκοκρατία και στην Επανάσταση. Μερικές ιστορίες, όπως εκείνη του τρελού δούκα της Νάξου και εκείνη της «υπόθεσης των πινακίδων» στη Γαλλία του 1534, έχουν γούστο σαν ανέκδοτα της ανθρώπινης κωμικοτραγωδίας, ενώ άλλες εμπεριέχουν μια ευρύτερη αντίληψη για τον ρόλο των ιδεολογιών στην ιστορία. Για παράδειγμα, αν και η ιστορία των «Αποστόλων του Κέιμπριτζ» δεν είναι άγνωστη, παρουσιάζει σταθερό ενδιαφέρον για τη φύση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στους κόλπους των δυτικών ελίτ, καθώς και για τη μεγάλη περιπέτεια της κατασκοπείας στον Ψυχρό πόλεμο.

Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα σαν συλλογή διηγημάτων, αλλά, εκτός από την απομυθοποιητική του διάσταση, έχει σαφείς πολιτικές αντιστοιχίες στο σήμερα: τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στα «49 παράθυρα» ερμηνεύουν εμμέσως πλευρές του σημερινού Ισλάμ, της πορείας του ελληνικού φιλελευθερισμού, της σχέσης μας με τη Ρωσία, της πρόσληψής μας για τους «ξένους» και της ιδεολογικής συγγένειας μεταξύ κομμουνισμού και φασισμού. 

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική –με μία διετή ανάπαυλα το 2004– κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ