Βιβλιο

Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου μας μιλάει για το «Καλύτερα Γίνεται 2022»

«Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις κάτι είναι να το διδάξεις»

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νάνσυ Μαλλέρου με συνέντευξη της στην Athens Voice, μιλά για το νέο της βιβλίο «Καλύτερα Γίνεται 2022»

Συνέντευξη: Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου μιλάει για το νέο της βιβλίο «Καλύτερα Γινεται 2022» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Ο χώρος του life coaching στην Ελλάδα δεν είχε αναγνώριση για πολλά χρόνια. Για μεγάλο διάστημα το θέμα της βοήθειας ενός ανθρώπου από ειδικούς του χώρου όταν εκείνος πιέζεται αποτελούσε ταμπού που ήταν αναγκαίο να σπάσει. Μεγάλη συμβολή σε αυτή την προσπάθεια, έχει η ιδιοκτήτρια της Life Clinic Group, Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου.

1-kalytera_ginetai-2022.jpg
Η Δρ. Μαλλέρου έχει καταφέρει να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή πολλών ανθρώπων και το σεμινάριο της «Καλύτερα Γίνεται» που είναι δωρεάν, δέχεται κάθε χρόνο μια σειρά από αποθεωτικά σχόλια. Η επιτυχία και η απήχηση του συγκεριμένου σεμιναρίου την οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στη συγγραφή βιβλίων – ημερολογίων με τον ίδιο τίτλο. Το «Καλύτερα Γίνεται 2022» από τις εκδόσεις Πεδίο αφορά εκείνους που έχουν στόχο την αυτοβελτίωση και το πως να αφιερώνει κάποιος περισσότερο χρόνο στον εαυτό του.

Χαρακτηρισμένη από πολλά media ως η «γκουρού της ευτυχίας» η Νάνσυ Μαλλέρου ανήκει στους πρωτοπόρους του coaching στην Ελλάδα. Γεννημένη το 1970 στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Διαθέτει πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, MBA από το European School of Management και διδακτορικό στις Συνεργατικές Στρατηγικές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

nansy_mallerou.jpeg

Τι προκλήσεις αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας και ποια κίνητρα βρίσκει η ίδια για να είναι συνεχώς δημιουργική; Η Νάνσυ Μαλλέρου συστήνεται στην Athens Voice και μιλά για το νέο της βιβλίο, το Life Coaching και τα μελλοντικά της σχέδια. 

«Καλύτερα Γίνεται 2022», με μία άλλη προοπτική του κόσμου, της ζωής, των ευκαιριών και των προβλημάτων. Τι διδαχτήκατε εσείς τα δύο δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και τι σας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον;
Διδάσκομαι πάντα και θεωρώ τον εαυτό μου διαβίου μαθητή. Τα τελευταία δύο χρόνια έμαθα πολλά για τον εαυτό μου, για την δύναμη της προσαρμοστικότητας, για το πώς να βλέπω τα πράγματα από ψηλά… αυτή ήταν άλλωστε και η έμπνευση μου για το φετινό ημερολόγιο Καλύτερα Γίνεται! Έμαθα, η μάλλον εμπέδωσα, κάτι που λέγαν οι παλιοί: ποτέ μη λες ποτέ! Έμαθα, ότι έχουμε δυνάμεις μεγαλύτερες και φανταστικότερες από αυτές που πιστεύουμε. Και ότι όταν έρθει η ώρα, μπορούμε να ανυψωθούμε πνευματικά και να ξεπεράσουμε τον μέχρι τώρα εαυτό μας. Αυτό που μου δίνει αισιοδοξία είναι αυτό που με κατέπληξε αυτά τα δύο χρόνια: το πόσο συσπειρωθήκαμε και συνεισφέραμε και βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον. Το πόσο καταφέραμε να προσαρμοστούμε σε πράγματα που μας φαίνονταν αδιανόητα, όπως το να δουλεύουμε απ’ το σπίτι, να φοράμε μάσκες, να μην αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους. Αν καταφέραμε να περάσουμε μέσα από όλα αυτά, συν την μοναξιά, τις απώλειες, το φόβο του αγνώστου και να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας, τότε είμαι αισιόδοξη για το μέλλον του είδους μας.

Ποια πιστεύετε πως είναι η λέξη-κλειδί του 2022; Και γιατί;
Νάμα! Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Την ανακάλυψα το 2021 και την ερωτεύτηκα. Νάμα σημαίνει το νερό που αναβλύζει από την πηγή και συμβολίζει την καθαρότητα, την ροή, την κατεύθυνση, την δύναμη, την έμπνευση. Αυτή τη λέξη θα πάω μπροστά το 2022 και με αυτή την πρόθεση. Να εμφυσήσω έμπνευση, δύναμη και παρακίνηση, αγάπη για δημιουργικότητα, ψυχική ανθεκτικότητα κι αυτή την αίσθηση της ροής. Ότι κάνω θέλω να είναι «νάμα»!

Το σεμινάριο Life Coaching «Καλύτερα Γίνεται» μετεξελίχθηκε σε έναν θεσμό υποστήριξης, έμπνευσης και βοήθειας. Ποια ήταν η πιο έντονη εμπειρία που έχετε βιώσει ως εισηγήτριά του;
Πολλές έντονες εμπειρίες. Όλες αγαπημένες και αξιομνημόνευτες. Θα μιλήσω όμως για την περσινή. Για την χρονιά που το καλύτερα γίνεται έγινε διαδικτυακά. Θυμάμαι τη στιγμή που κοίταξα την οθόνη μου και είδα ότι έχουμε ξεπεράσει τα 4000 άτομα! On line! Θυμάμαι να ρωτάω που βρίσκεται ο καθένας, και να μου γράφουνε μηνύματα έλληνες από όλα τα μέρη του κόσμου. Ήταν πολύ συγκινητικό. Δεν υπήρχε Ήπειρος που να λείπει! Μέτρησα περισσότερες από 20 χώρες. Και αυτοί οι άνθρωποι αντάλλάσσαν μηνύματα μεταξύ τους στα σχόλια, ένιωσαν ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη κοινότητα, κατάλαβαν τι είναι αυτή η φυλή για την οποία μιλάω συνέχεια, και πόση αξία μπορεί να φέρει στη ζωή τους. Αυτή είναι η φυλή μου, το Νama Tribe. Ήταν όλοι εκεί μαζεμένοι μπροστά στις οθόνες τους και με έκαναν να νιώσω καλύτερα γι’ αυτό τον κόσμο.

Ποια πρόκληση αντιμετωπίσατε στη συγγραφή του «Καλύτερα Γίνεται 2022»; Σε ποια περίοδο και με ποιες συνθήκες σας βρήκε η δημιουργία του;

2-kalytera_ginetai-2022.jpg
Άνοιξη, αρχή καλοκαιριού είναι η περίοδος που ετοιμάζουμε το καινούργιο ημερολόγιο. Μου πήρε χρόνο φέτος να βρω την έμπνευση μου. Ίσως γιατί βγαίνουμε από μία χρονιά περίεργη. Και όπως σκεφτόμουν και έκανα δοκιμές, αποφάσισα ότι καλό θα κάνω να κοιτάξω τα πράγματα από μία άλλη οπτική, από ψηλά. Ξαφνικά βρέθηκα να τραγουδάω το τραγούδι του Κώστα Χατζή «Από το αεροπλάνο» με αυτούς τους υπέροχους στίχους της Σώτια Τσώτου:

Όταν κοιτάς από ψηλά
μοιάζει η γη με ζωγραφιά
και συ την πήρες σοβαρά
και συ την πήρες σοβαρά
…….

Μοιάζουν οι πύργοι με κουκλόσπιτα
και τα κανόνια με παιχνίδια
από ψηλά δεν ξεχωρίζουνε
οι ομορφιές και τα στολίδια
Κι ό,τι σε πλήγωσε ή σε θάμπωσε
από ψηλά αν το κοιτάξεις
θα σου φανεί τόσο ασήμαντο
που στη στιγμή θα το ξεχάσεις

Και έγινε το κλικ. Αποφάσισα να δώσω στους αναγνώστες μου ένα έναυσμα να δουν τη ζωή τους από ψηλά, από μακριά, με καθαρό μυαλό, έμπνευση κι αισιοδοξία. Όρεξη για ταξίδια και εξερευνήσεις.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τι μπορεί να κάνει μία μέρα «ιδανική»;
Αγκαλιές, φιλιά, γέλια, μοίρασμα με ανθρώπους που αγαπάω και σέβομαι, δημιουργικότητα και ιδέες, παραγωγικότητα, να βλέπω τα πράγματα να προχωράνε, να με βλέπω να εξελίσσομαι, να προχωράω μπροστά, να σηκώνομαι αν έχω πέσει, να βρίσκομαι με τη φυλή μου, να κάνω μικρά και μεγάλα πράγματα εκπληρώνουν τους στόχους και την αποστολή μου, να φροντίζω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που αγαπάω, να μου δίνω το χρόνο και την άδεια να στεναχωρηθώ για κάτι που με πλήγωσε, να κάνω όνειρα, να μάθω…. Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ ώρα ακόμα. Ίσως είναι οπτικά να πω ότι η ιδανική μέρα είναι μια μέρα που την έζησα στο έπακρο.

Ποιο ήταν το έναυσμα στο να ασχοληθείτε με το Life Coaching;
Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις κάτι, είναι να το διδάξεις. Και εγώ όταν ξεκίνησα χρειαζόμουνα μάθω να φροντίζω τον εαυτό μου περισσότερο να τον ακούω, να τον σέβομαι. Γιατί αυτά είναι που χάνεις όταν παθαίνεις burnout! Και ήθελα να βοηθήσω. Ήξερα πως είναι να έχεις πέσει σε ένα βαθύ σκοτεινό πηγάδι. Ήξερα πως να βγω. Και ήθελα πάρα πολύ να βοηθήσω κι άλλους συνανθρώπους μου να βγουν από αυτό το πηγάδι της απογοήτευσης, της κατάθλιψης, της ψυχικής και σωματικής εξουθένωσης. Στην πορεία ήθελα και θέλω ακόμα, αυτή είναι η αποστολή μου, να βοηθήσω όλους τους Έλληνες, και όχι μόνο, να ζήσουν μια ζωή καλύτερη, πιο ευτυχισμένη, πιο επιτυχημένη.

Τι είναι αυτό που σας δίνει κίνητρα ώστε να εκπληρώνετε τους δικούς σας στόχους;
Μερικές φορές και εγώ αναρωτιέμαι lol! Ίσως είναι η βασική μου αξία που είναι η εξέλιξη. Ίσως γιατί θέλω να είμαι ένα συγκεκριμένο πρότυπο για το παιδί μου. Ίσως γιατί βλέπω την επίδραση έχω στους ανθρώπους μέσα από το επάγγελμα μου και αυτό με κινητοποιεί. Ίσως γιατί έχω στόχους, πολύ συγκεκριμένους. Ίσως γιατί θέλω να έχω τον έλεγχο και την ευθύνη της ζωής μου.  Ή απλώς γιατί ίσως έπεσα στην «μαρμίτα με το μαγικό ζωμό» όταν ήμουνα μικρή!

nansy_malleroy_foto.jpeg

Πολλοί αναφέρουν συχνά τα resolutions σε μια προσπάθεια για νέες επιλογές, σβήνοντας τις παλιές. Πιστεύετε στο restart;
Φυσικά και πιστεύω! Γι’ αυτό και το newsletter μας λέγεται Thank God It’s Monday. Αποκτάς καινούργιες συνήθειες. Πιστεύω ότι τα resolutions, οι αποφάσεις δηλαδή, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας όταν συνοδεύονται από δράση.

Αναφέρετε συχνά την έννοια «Εσωκεντρισμός», την οποία έχετε εφεύρει. Πώς την αντιλαμβάνεστε;
Η δεύτερη πιο αγαπημένη μου λέξη: Εσωκεντρισμός! Τα εξηγώ όλα στο καινούργιο μου βιβλίο που θα βγει στις αρχές του 22! Η τέχνη και η αρετή του να φροντίζεις τον εαυτό σου πνευματικά, σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Ένας τρόπος να ζει σύμφωνα με τις αξίες σου αναπολογητικά, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να απολογείσαι γι’ αυτό που είσαι.

Ποιος είναι ο ορισμός που δίνετε εσείς στην ευτυχία;
Στιγμές, μικρές και μεγάλες. Που τις λαχταράς. Που τις αγαπάς.  Που σε κάνουν να κοιτάς πίσω σου και να λες «έζησα τη ζωή που ήθελα». Που σε κάνουν να κοιτάς μπροστά και να λες «καλύτερα γίνεται»!

Τι θα θέλατε το 2022 να… γίνει καλύτερα;
Θα ‘θελα να γίνω καλύτερος άνθρωπος, μητέρα, συνεργάτης. Θα ‘θελα να ξεχειλίσει ο τραπεζικός μου λογαριασμός. Θα ‘θελα το Νama Tribe να μεγαλώσει για να μπορέσω έτσι να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ. Θα ‘θελα να μην ξεχάσουμε, ό,τι και να γίνει, ότι είμαστε άνθρωποι, ότι αγαπάμε, ότι αγαπιόμαστε, ότι είμαστε ίσοι ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος μας, την σεξουαλική μας κατεύθυνση, τα κιλά μας, ή τον τρόπο που δουλεύει το μυαλό μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ