- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Fougaro Art Center - Θέατρο και ζωγραφική στο Ναύπλιο
H λαϊκή τέχνη του Θεόφιλου παντρεύεται με αυτή του David Webber
Fougaro Art Center: Η παράσταση Θεόφιλος και οι εκθέσεις ζωγραφικής του David Webber και της Αιμιλίας Τσεκούρα. H διάρκεια των εκθέσεων και πληροφορίες για την παράσταση.
To Φουγάρο Art Center στο Ναύπλιο είναι ο πολυχώρος πολιτισμού που δημιούργησε η Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου, και για παραπάνω από μια δεκαετία πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρόμενα της Αργολίδας. Αυτό το διάστημα, ανάμεσα στα καθημερινά workshops για μαθητές και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, φιλοξενεί την παράσταση «Θεόφιλος», ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, καθώς και μία έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στο έργο του David Webber, αυτοδίδακτου λαϊκού καλλιτέχνη και πολιτογραφημένου Έλληνα, που ζει και εργάζεται στις Σπέτσες.
Η παράσταση «Θεόφιλος» στο Φουγάρο στο Ναύπλιο
Η παρασταση φηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λαϊκού ζωγράφου, δανειζόμενη στοιχεία λαϊκού θεάματος, με άρωμα τσίρκου και μουσικές που την κάνουν προσιτή σε κοινό κάθε ηλικίας. Η ζωή του Θεόφιλου είναι ένα παραμύθι. Συναρπαστικό μα και διδακτικό. Σε αυτήν συνυπάρχουν η παιδική αφέλεια και η ειλικρίνεια με τη σοβαρότητα και τη σοφία μεγάλου δασκάλου.
Ο Θεόφιλος, ο ταπεινός αυτός περιπλανώμενος ζωγράφος, που έχουν εξυμνήσει ο Ελύτης, ο Σεφέρης και τόσοι άλλοι, στα μάτια του κόσμου –που τον άκουγε να λέει και να κάνει παράδοξα πράγματα– ήταν ένας σαλός. Τον περιγελούσαν και του έκαναν άσχημα αστεία. Τη χλεύη του κόσμου, τα πειράγματα και τις ειρωνείες για τη διαφορετικότητά του τα αντιμετώπιζε ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα κι αφήνοντας το έργο του να μιλήσει γι’ αυτόν. Δεν απελπίστηκε, δεν δείλιασε, δεν εγκατέλειψε τη ζωγραφική ποτέ! Αυτό ήταν και το μυστικό του όπλο, όπως λέει και στο έργο, κάποια στιγμή. Αποτελεί σπάνιο παράδειγμα αστείρευτης δημιουργικότητας.
Το κείμενο επιμελείται ο Σαμσών Ρακάς, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Κατερίνα Γιάννακα, τον φωτισμό ο Θωμάς Οικονομάκος με τη σκηνοθέτρια της παράστασης Όλια Λαζαρίδου και πρωταγωνιστούν οι ταλαντούχες Αιμιλιανή Σταυριανίδου και Αριάδνη Κωνσταντακοπούλου. Πρόκειται για συμπαραγωγή της ΑΝΘΟΣ-ΦΟΥΓΑΡΟ ΑΜΚΕ και της ΝΕΡΑ ΕΙΔΑ ΑΜΚΕ.
Εκθέσεις ζωγραφικής στο Fougaro Art Center
Η έκθεση του David Webber
Η έκθεση στην Αίθουσα Blue2 το FOUGARO ARTCENTER είναι αφιερωμένη στο έργο του David Webber και περιλαμβάνει ζωγραφική σε καμβά και ξύλο, καθώς και αντικείμενα και κατασκευές με το χαρακτηριστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη, όπου έντονο χρώμα, στοιχεία της φύσης και μοτίβα λαϊκά, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με φαντασία και ρυθμό, καθώς συχνά ίπτανται ή χορεύουν σ’ ένα δικό τους σύμπαν.
Γεννημένος στη Βρετανία, ο David Webber ζει στις Σπέτσες από το 1973. Το σπίτι και εργαστήριό του σε ένα παλιό αρχοντικό του νησιού φιλοξενεί τον μοναδικό του κόσμο που αντικατοπτρίζεται και στα ζωηρά του έργα. Εκεί ζουν αρμονικά ρόδια που ακτινοβολούν χρώμα, δραστήρια ψάρια, άγγελοι με ελληνικές φορεσιές, ζωντανεμένα καράβια, ήρωες της ελληνικής επανάστασης, πυκνές φυλλωσιές και βιαστικά πουλιά. Όλα για τον David Webber έχουν το δικό τους συμβολισμό και ένα νόημα που προέρχεται μεν από την ελληνική παράδοση, αλλά συναντά δημιουργικά το λιτό μεγαλείο της βυζαντινής τέχνης, τις αρχές του κινήματος Arts and Crafts της πατρίδας του και μοτίβα της αρχαίας τέχνης.
Στο FOUGARO ARTCENTER και η έκθεση homeland landscapes της Αιμιλίας Τσεκούρα
Έχει τίτλο homeland landscapes 2, στο SPACE9, η έκθεση της Αιμιλίας Τσεκούρα. Τα έργα χαρακτηρίζονται από την ίδια ως «ιστορίες απομόνωσης από την εποχή του κορωνοϊού». Πρόκειται για τεκμήρια από την προσωπική της εμπειρία του πρόσφατου εγκλεισμού, κατά τον οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αποκοπή από την καθημερινότητα. Το πρόγραμμα και η ζωή της ανατράπηκαν ξαφνικά και απόλυτα, όπως συνέβη με όλους μας, ενώ αυτή η ανατροπή βιώθηκε σε ένα περιβάλλον φόβου, αβεβαιότητας και ζόφου. Όπως λέει η Αιμιλία Τσεκούρα, «μένοντας στο σπίτι ταξιδεύω μέσα από αντανακλάσεις, ζωγραφικές φωτεινές ακτίνες, απρόσμενα παιχνίδια του ήλιου. Αυτές οι ιστορίες σαν ένα κινούμενο παιχνίδι, δημιουργούν ένα εναλλακτικό σύμπαν. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, με ψηφιακές τεχνικές δημιουργώ συνθέσεις, μοτίβα, avatars, έναν δικό μου νοητό κόσμο».
Info: Οι έκθεσεις του David Webber και της Αιμιλίας Τσεκούρα, τις οποίες επιμελούνται η Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου και ο Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης, θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο 2024.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια μιλάει για την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη
H όπερα Εinstein on the Beach αποτελεί μια «κοσμική» προσευχή
Πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Inter Alia»
Στις 13, 14, 27 και 28 Ιουνίου σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Στάθη Γράψα
Με αμείωτη ένταση, σαρδόνιο χιούμορ και σκηνές που ακροβατούν ανάμεσα στο πολιτικό θρίλερ και την οικογενειακή τραγωδία
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το πρόγραμμα προετοιμασίας εισαγωγικών εξετάσεων δραματικών σχολών
Μια παράξενη, ανάποδη ανάσταση από τον Φάνη Σακελλαρίου
Λεωφορείον ο Πόθος – 21/6, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος - Future Cargo – 23-28/6, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος - Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι – 27 & 28/6, Εναλλακτική Σκηνή
Η τελευταία παράσταση της bijoux de kant στην Πολυκλείτου είναι το «Θα σε λέω Μαρία», βασισμένο σε διηγήματα του Γιάννου Παλαβού
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2027, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη Missasolemnis του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατό του
Ένας άνδρας προσπαθεί να διορθώσει έναν επικήδειο και καταλήγει να ξαναγράψει τη σχέση του με τη ζωή
Μια ξέφρενη Επιθεώρηση 2.0 ξεπηδά κατευθείαν από τη δική μας απίστευτη καθημερινότητα
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Γεωργούλης, Δραγούμη, Τσιμιτσέλης, Γερονικολού, Ελευθερίου, Ζαρίφη, Λάμη, Κλωνάρης και Φραγκαλιώτη
Ο γνωστός ηθοποιός μας μιλά για την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στο θέατρο Αλκμήνη
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένα φανταστικό ιδεατό σπίτι και τρία διαφορετικά κλειδιά: ένα μπλε, ένα κίτρινο και ένα κόκκινο «ξεκλειδώνουν» τις πόρτες του θεάτρου
Το κύκνειο άσμα του Τσέχωφ ανεβαίνει τον χειμώνα, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου
Μια τολμηρή και σύγχρονη προσέγγιση του έργου στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Για τη συμμετοχή τους σε ποια έργα διακρίθηκαν
Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Ματίνα Νικολάου ζωντανεύουν τη ζωή και τα διαχρονικά τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.