Θεατρο - Οπερα

Fougaro Art Center - Θέατρο και ζωγραφική στο Ναύπλιο

H λαϊκή τέχνη του Θεόφιλου παντρεύεται με αυτή του David Webber

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεόφιλος

Fougaro Art Center: Η παράσταση Θεόφιλος και οι εκθέσεις ζωγραφικής του David Webber και της Αιμιλίας Τσεκούρα. H διάρκεια των εκθέσεων και πληροφορίες για την παράσταση.

To Φουγάρο Art Center στο Ναύπλιο είναι ο πολυχώρος πολιτισμού που δημιούργησε η Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου, και για παραπάνω από μια δεκαετία πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρόμενα της Αργολίδας. Αυτό το διάστημα, ανάμεσα στα καθημερινά workshops για μαθητές και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, φιλοξενεί την παράσταση «Θεόφιλος», ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, καθώς και μία έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στο έργο του David Webber, αυτοδίδακτου λαϊκού καλλιτέχνη και πολιτογραφημένου Έλληνα, που ζει και εργάζεται στις Σπέτσες.

Θεόφιλος

Η παράσταση «Θεόφιλος» στο Φουγάρο στο Ναύπλιο

Η παρασταση φηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λαϊκού ζωγράφου, δανειζόμενη στοιχεία λαϊκού θεάματος, με άρωμα τσίρκου και μουσικές που την κάνουν προσιτή σε κοινό κάθε ηλικίας. Η ζωή του Θεόφιλου είναι ένα παραμύθι. Συναρπαστικό μα και διδακτικό. Σε αυτήν συνυπάρχουν η παιδική αφέλεια και η ειλικρίνεια με τη σοβαρότητα και τη σοφία μεγάλου δασκάλου.

Ο Θεόφιλος, ο ταπεινός αυτός περιπλανώμενος ζωγράφος, που έχουν εξυμνήσει ο Ελύτης, ο Σεφέρης και τόσοι άλλοι, στα μάτια  του κόσμου –που τον άκουγε να λέει και να κάνει παράδοξα πράγματα– ήταν ένας σαλός. Τον περιγελούσαν και του έκαναν άσχημα αστεία. Τη χλεύη του κόσμου, τα πειράγματα και τις ειρωνείες για τη διαφορετικότητά του τα αντιμετώπιζε ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα κι αφήνοντας το έργο του να μιλήσει γι’ αυτόν. Δεν απελπίστηκε, δεν δείλιασε, δεν εγκατέλειψε τη ζωγραφική ποτέ! Αυτό ήταν και το μυστικό του όπλο, όπως λέει και στο έργο, κάποια στιγμή. Αποτελεί σπάνιο παράδειγμα αστείρευτης δημιουργικότητας.

Θεόφιλος

Το κείμενο επιμελείται ο Σαμσών Ρακάς, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Κατερίνα Γιάννακα, τον φωτισμό ο Θωμάς Οικονομάκος με τη σκηνοθέτρια της παράστασης Όλια Λαζαρίδου και πρωταγωνιστούν οι ταλαντούχες Αιμιλιανή Σταυριανίδου και Αριάδνη Κωνσταντακοπούλου. Πρόκειται για συμπαραγωγή της ΑΝΘΟΣ-ΦΟΥΓΑΡΟ ΑΜΚΕ και της ΝΕΡΑ ΕΙΔΑ ΑΜΚΕ.

Εκθέσεις ζωγραφικής στο Fougaro Art Center

David Webber

Η έκθεση του David Webber

Η έκθεση στην Αίθουσα Blue2 το FOUGARO ARTCENTER είναι αφιερωμένη στο έργο του David Webber και περιλαμβάνει ζωγραφική σε καμβά και ξύλο, καθώς και αντικείμενα και κατασκευές με το χαρακτηριστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη, όπου έντονο χρώμα, στοιχεία της φύσης και μοτίβα λαϊκά, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με φαντασία και ρυθμό, καθώς συχνά ίπτανται ή χορεύουν σ’ ένα δικό τους σύμπαν.
Γεννημένος στη Βρετανία, ο David Webber ζει στις Σπέτσες από το 1973. Το σπίτι και εργαστήριό του σε ένα παλιό αρχοντικό του νησιού φιλοξενεί τον μοναδικό του κόσμο που αντικατοπτρίζεται και στα ζωηρά του έργα. Εκεί ζουν αρμονικά ρόδια που ακτινοβολούν χρώμα, δραστήρια ψάρια, άγγελοι με ελληνικές φορεσιές, ζωντανεμένα καράβια, ήρωες της ελληνικής επανάστασης, πυκνές φυλλωσιές και βιαστικά πουλιά. Όλα για τον David Webber έχουν το δικό τους συμβολισμό και ένα νόημα που προέρχεται μεν από την ελληνική παράδοση, αλλά συναντά δημιουργικά το λιτό μεγαλείο της βυζαντινής τέχνης, τις αρχές του κινήματος Arts and Crafts της πατρίδας του και μοτίβα της αρχαίας τέχνης.

David Webber

Στο FOUGARO ARTCENTER και η έκθεση homeland landscapes της Αιμιλίας Τσεκούρα

Έκθεση φωτογραφίας στο Fougaro

Έχει τίτλο homeland landscapes 2, στο SPACE9, η έκθεση της Αιμιλίας Τσεκούρα. Τα έργα χαρακτηρίζονται από την ίδια ως «ιστορίες απομόνωσης από την εποχή του κορωνοϊού». Πρόκειται για τεκμήρια από την προσωπική της εμπειρία του πρόσφατου εγκλεισμού, κατά τον οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αποκοπή από την καθημερινότητα. Το πρόγραμμα και η ζωή της ανατράπηκαν ξαφνικά και απόλυτα, όπως συνέβη με όλους μας, ενώ αυτή η ανατροπή βιώθηκε σε ένα περιβάλλον φόβου, αβεβαιότητας και ζόφου. Όπως λέει η Αιμιλία Τσεκούρα, «μένοντας στο σπίτι ταξιδεύω μέσα από αντανακλάσεις, ζωγραφικές φωτεινές ακτίνες, απρόσμενα παιχνίδια του ήλιου. Αυτές οι ιστορίες σαν ένα κινούμενο παιχνίδι, δημιουργούν ένα εναλλακτικό σύμπαν. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, με ψηφιακές τεχνικές δημιουργώ συνθέσεις, μοτίβα, avatars, έναν δικό μου νοητό κόσμο».

Info: Οι έκθεσεις του David Webber και της Αιμιλίας Τσεκούρα, τις οποίες επιμελούνται η Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου και ο Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης, θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο 2024. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ