Εικαστικα

Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια τέχνη

Στην αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη θα παρουσιαστούν έργα της τελευταίας εικοσαετίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόστολος Γιαγιάννος, Πίσσα, 2017
Απόστολος Γιαγιάννος, Πίσσα, 2017

Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια τέχνη στην γκαλερί Sianti

Μισό αιώνα δημιουργίας (1974-2024) γιορτάζει ο γνωστός καλλιτέχνης Απόστολος Γιαγιάννος στην γκαλερί Sianti από τις 28 Μαρτίου. Έχοντας παρουσιάσει μέχρι σήμερα έργα του σε 88 ατομικές εκθέσεις και εκατοντάδες ομαδικές διεθνώς, το συγκεκριμένο αφιέρωμα, σε επιμέλεια της κόρης του Μαρίας Γιαγιάννου, εστιάζει στα είκοσι πιο πρόσφατα έτη της δουλειάς του.

Απόστολος Γιαγιάννος, Clay
Απόστολος Γιαγιάννος, Clay

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει δημιουργίες από δέκα του εικαστικές ενότητες. Συγκεκριμένα στους χώρους της γκαλερί αναπτύσσονται 50 ζωγραφικά έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων και γλυπτά, από τις σειρές Ε.Δ.Ε.Μ., Εικοστός Αιών, Τοπία, Άνθη. Μόνο, Σημείο Φυγής, Το Αυγό του Ανθρώπου, Κροκόδειλοι, Ποδόσφαιρο, Δοξαστικά, Η Νύχτα των Σκαραβαίων, ενώ ενημερωτικά κείμενα θα παρέχουν πληροφορίες για την ιστορική συνέχεια και τη θεματική της κάθε ενότητας. Τα λογοτεχνικά τολμήματα του Απόστολου Γιαγιάννου θα έχουν επίσης θέση στον χώρο προκειμένου να δώσουν μια πληρέστερη εικόνα για το εύρος των αναζητήσεων και μέσων του καλλιτέχνη.

Απόστολος Γιαγιάννος, Λύκος
Απόστολος Γιαγιάννος, Λύκος

Ποιος είναι ο Απόστολος Γιαγιάννος

Ο Απόστολος Γιαγιάννος γεννήθηκε το 1945 στην Τρίπολη. Το 1960 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1965-67 σπούδασε γραφικές τέχνες στο A.T.I. με δασκάλους τους A. Tάσσο, H. Δεκουλάκο, Δ. Mυταρά και το 1971-73 σπούδασε στο εργαστήριο ζωγραφικής του Η. Δεκουλάκου. Το 1968 ίδρυσε και διηύθυνε το εργαστήριο Εφαρμοσμένων Τεχνών Mορφή. Το 1974 εγκατέλειψε τις Εφαρμοσμένες Τέχνες και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική.

Απόστολος Γιαγιάννος, Κίτρινο τριαντάφυλλο
Απόστολος Γιαγιάννος, Κίτρινο τριαντάφυλλο

Έχει πραγματοποιήσει 88 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία, Iσπανία, Ιταλία, Κύπρο. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 500 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Iσπανία, Ισλανδία, Βουλγαρία. Έργα του έχουν κοσμήσει εξώφυλλα βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων και πρωτοσέλιδα περιοδικών. Ασχολήθηκε με τη λαογραφία και τα εικαστικά του θεάτρου σκιών (Ο Κόσμος του Καραγκιόζη Ι & ΙΙ, συλλεκτικοί τόμοι Φιγούρες και Σκηνικά, εκδόσεις Ερμής, 1975 -1976, ανατύπωση Φιγούρες: εκδόσεις 24 γράμματα, 2021). Έχει εκδοθεί το μυθιστόρημά του Γκουντ Μπάι Φορέβερ (Κάκτος 2003) και από τις εκδόσεις 24 γράμματα οι συλλογές σατιρικών ποιημάτων: Δακρύγελα (2018), Άκρον Άωτον (χαϊκού, 2019), Έρως (2019), Ένθεν και Ένθεν (2020), Εμβοές στη Σιωπή (χαϊκού, 2022).

Απόστολος Γιαγιάννος, Fashion victim
Απόστολος Γιαγιάννος, Fashion victim

Έργα του βρίσκονται: στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, στο Μουσείο Αιγαίου, στο Μουσείο Bορρέ, στο Μουσείο Φρυσίρα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, σε Πρεσβείες της Ελλάδας στην Ευρώπη, σε δημόσια και ιδιωτικά μουσεία, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του έχουν καταχωριστεί στους καταλόγους των οίκων “Sotheby’s” και “Christie’s”. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Περισσότερα στο City Guide της ATHENS VOICE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ