- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Η Πανσέληνος του Χριστόφορου Χριστοφή σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Μέγαρο
Το έργο εκτυλίσσεται στο Παρίσι κατά τη δεκαετία του 1970 και παρακολουθεί μια ομάδα Ελλήνων και λατινοαμερικανών εμιγκρέδων κατά τις συναντήσεις τους σε ένα καλλιτεχνικό ατελιέ.
Η Πανσέληνος του Χριστόφορου Χριστοφή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε πανελλήνια πρεμιέρα, από τις 16 έως τις 21 Δεκεμβρίου
«Tο ποιητικό θέατρο μας εξαϋλώνει από την καθημερινότητά μας, έγραψε πρόσφατα η ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου με αφορμή την παράσταση του έργου μου “Tουλούζ Λωτρέκ – Η φαντασία της αμαρτίας”. Και είναι αλήθεια ότι μας λυτρώνει πραγματικά γιατί ο κόσμος δεν ακούει συχνά ποιητικό κείμενο», μας λέει ο λογοτέχνης και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής, ο οποίος τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με το βραβείο Κάρολος Κουν 2020-2021 για το «Το κάλεσμα του Προμηθέα» αλλά και για το σύνολο του έργου του.
Η «Πανσέληνος», που αποτελεί το τρίτο μέρος της παρισινής τριλογίας του και παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 16 έως τις 21 Δεκεμβρίου είναι, όπως δηλώνει ο ίδιος, «μια ευκαιρία να θυμηθούμε τις μεγάλες πολιτικές ζυμώσεις που γινόντουσαν πριν από πέντε δεκαετίες στη Δύση, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, γιατί έχουμε στριμωχτεί σε έναν κόσμο τεχνοκρατικό και μονοδιάστατο που μας περιορίζει και δεν μπορούμε πια να ζήσουμε ουσιαστικά. Χρειάζεται να ξαναβρούμε έναν εαυτό πολυδιάστατο, που ερευνά, που στοχάζεται και αναστοχάζεται τη ζωή του και τα πράγματα μέσα στη δημόσια σφαίρα».
Το έργο εκτυλίσσεται στο Παρίσι κατά τη δεκαετία του 1970 και παρακολουθεί μια ομάδα Ελλήνων και λατινοαμερικανών εμιγκρέδων κατά τις συναντήσεις τους σε ένα καλλιτεχνικό ατελιέ. Τους βλέπουμε να συζητούν για τα ταξίδια και τα όνειρά τους, να συγκρούονται για ζητήματα πολιτικά αλλά και ερωτικά. Ο συγγραφέας, ωστόσο, αντλεί υλικό από τις αναμνήσεις και τις γνωριμίες των φοιτητικών του χρόνων στην γαλλική πρωτεύουσα μια δεκαετία αργότερα.
Η Βεατρίκη, από τις κυρίαρχες μορφές του έργου, είναι εμπνευσμένη από μία διάσημη εικαστικό της εποχής εκείνης, την οποία ο συγγραφέας αργότερα φοιτητής στο Παρίσι γνώρισε και έγινε μαθητής της και μοντέλο της.
«Η πολιτική σκέψη και το πάθος, με νύξεις ερωτισμού και υπαρξιακού αισθησιασμού, δίνουν τον τόνο της εποχής στην παράσταση» καταλήγει καθώς πέρα από το κείμενο ο Χριστοφής υπογράφει και τη σκηνοθεσία του έργου. Η μουσική σύνθεση είναι του Νίκου Ξανθούλη και στη διανομή βρίσκουμε ηθοποιούς γνωστούς αλλά και της νεότερης γενιάς (Νικόλας Μακρής, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Παπαφωτίου, Χρήστος Σπανός, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αποστόλης Τότσικας).
INFO:
«Πανσέληνος» του Χριστόφορου Χριστοφή
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
16-21 Δεκεμβρίου στις 20:00
Eισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παράσταση θα είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, σε σκηνοθεσία του Yoel Wulfhart, με τους Μαρία Τζανουκάκη, Ντίνο Φράγκο και Άπο Κυπραίο.
Όταν ένα οικογενειακό δείπνο καταλήγει σε φόνο, το χάος παίρνει τον έλεγχο.
O ηθοποιός εστιάζει κυρίως στον κορυφαίο του χορού στη δική του ερμηνεία της Αισχύλειας τραγωδίας
Πώς να γραφτείτε και ποια είναι τα μαθήματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε
Κάθε Σεπτέμβριο θα ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες και η απονομή θα πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Η διεθνούς φήμης μεσόφωνος αναλαμβάνει τον εμβληματικό ρόλο σε μια παραγωγή υψηλών απαιτήσεων
Η παράσταση της ομάδας blindspot, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Αργυροπούλου, παρουσιάζεται από τις 19 Νοεμβρίου
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια, με αφορμή την παράσταση «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» στο θέατρο Δίπυλον
Μέσα από ρόλους, κίνηση και αυτοσχεδιασμούς, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τον εαυτό τους, τις σχέσεις και τον κόσμο γύρω τους.
Η νέα σεζόν 2026-2027 ξεκινά κυρίως με επαναλήψεις από προηγούμενες χρονιές
Στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη η «Φόνισσα» βρήκε ξανά τη φωνή της
Μια συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης «Bacon» για τον έρωτα, τη βία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με αφορμή τη δεύτερη σεζόν του στο Θέατρο Άνεσις
Τιμώμενα πρόσωπα ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και η Άννα Βαγενά
Από μια σχολή θεάτρου σε έναν ζωντανό οργανισμό εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού
«Υπάρχουν ελάχιστα μέρη σε αυτόν τον πλανήτη όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μαζί»
Οι παραγωγές που επιστρέφουν από προηγούμενες σεζόν και οι νέες πρεμιέρες
Special guest στην πρεμιέρα η Κατερίνα Στανίση
Πότε θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.