- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ΕΔΕΜ διανέμει 4,6 εκατ. ευρώ σε δημιουργούς
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην υποστήριξη της μουσικής δημιουργίας
Η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) ανακοινώνει τη διανομή δικαιωμάτων ύψους 4.550.000 εκατομμυρίων ευρώ στα μέλη της
Η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) ανακοινώνει τη διανομή δικαιωμάτων ύψους 4.550.000 εκατομμυρίων ευρώ στα μέλη της. Πρόκειται για την 6η διανομή από την έναρξη της λειτουργίας της, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΔΕΜ για σταθερή υποστήριξη των δημιουργών, αναγνωρίζοντας την αξία των έργων τους.
Οι δικαιούχοι έλαβαν με προσωποποιημένη ενημέρωση το ποσό των δικαιωμάτων που τους αντιστοιχεί, την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023. Σε σύγκριση με την προηγούμενη διανομή, τον Ιούλιο του 2022, η τρέχουσα διανομή αντιπροσωπεύει αύξηση 29%, ενώ σε σύγκριση με την πρώτη διανομή δικαιωμάτων της ΕΔΕΜ, τον Ιανουάριο 2021, η αύξηση ανέρχεται στο εκπληκτικό ποσοστό του 92%.
Από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, η ΕΔΕΜ έχει διανείμει συνολικά 21 εκατ. ευρώ μικτά και 15 εκατ. ευρώ καθαρά δικαιώματα. Αυτό αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση της ΕΔΕΜ στη διεύρυνση των πηγών είσπραξης, τη βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών και την αύξηση του διανεμητέου ποσού προς τους δικαιούχους του Οργανισμού.
Η τρέχουσα διανομή περιλαμβάνει 70 επιμέρους διανομές και καλύπτει δικαιώματα από ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, όπως: Δημόσια Εκτέλεση, Συναυλίες, Μηχανικά, Επιγραμμικά, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εύλογη Αμοιβή και Ενσωμάτωση σε οπτικοακουστικά έργα. Τα δικαιώματα διανέμονται σε 8.169 δικαιούχους ΕΔΕΜ, ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ.
Πιο συγκεκριμένα, η διανομή δικαιωμάτων από δημόσια εκτέλεση σημείωσε ποσοστό αύξησης κατά 28%, ενώ οι συναυλίες καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση ύψους 360%. Επιπλέον, η διανομή δικαιωμάτων από τηλεοπτική μετάδοση σημείωσε ποσοστό αύξησης 34% σε σχέση με τον Ιούλιο 2022. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης δικαιωμάτων από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς είναι χρονοβόρα. Στη διανομή Ιουνίου 2023 διανέμονται δικαιώματα μόνο από επιλεγμένους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Η είσπραξη δικαιωμάτων από τις επιγραμμικές χρήσεις (APPLE, YouTube, SPOTIFY κ.α) συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς. Οι συμφωνίες αδειοδότησης του ρεπερτορίου της ΕΔΕΜ πέρα από τα ελληνικά σύνορα αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τους δημιουργούς, όπως ήδη αποδεικνύεται από την επέκταση της συμφωνίας με το YouTube.
Η ΕΔΕΜ παραμένει αφοσιωμένη στην αποστολή της, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων της, τη δίκαιη αμοιβή τους για τις χρήσεις των έργων τους και την υποστήριξη της μουσικής δημιουργίας με τεχνογνωσία, διαφάνεια και λογοδοσία. Συνεχίζοντας την αποστολή της ως υπέρμαχος των δημιουργών, η ΕΔΕΜ δεσμεύεται να συνεχίσει να διανέμει τα δικαιώματα με διαφάνεια και ακρίβεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ετοιμάζει νέο άλμπουμ, που θα ακουστεί πολύ, επιστρέφει για ένα διαφορετικό live στο Release Athens 2026 και μιλάει για όσα τον σημάδεψαν και όσα ο χρόνος έφερε
Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης μετά την ανακοίνωση των συναυλιών του Σεπτεμβρίου
Τριάντα χρόνια μετά κι ένα τραγούδι σώθηκε από έναν πολτό χαρτοπετσετών, μιλά για τη νύχτα, την ποίηση, τις γυναίκες-ηρωίδες, την αργοπορημένη ενηλικίωση και την εποχή της AI
Το κομμάτι είναι βασισμένο στη Τζέσι, την αγαπημένη καουμπόισσα από τη δεύτερη ταινία του franchise
Δύο από τα βασικά μέλη της Keinemusik στο μεγαλύτερο event ηλεκτρονικής μουσικής της πόλης
Μια επιμελητική πρόταση που φιλοδοξεί να συστήσει εκ νέου το πεδίο της σύγχρονης μουσικής
Η Ισλανδή σταρ παρουσιάζει νέα έργα και μια πρώτη ματιά στο άλμπουμ που θα βγει το 2027
Πότε και πού θα διεξαχθεί
Το αγαπημένο ροκ συγκρότημα θα εμφανιστεί στον Λόφο της Σάνης το Σάββατο 1 Αυγούστου
Από το πρώτο live με Beirut και PJ Harvey στην Πλατεία Νερού έως τη μετάβαση σε νέο, μεγαλύτερο χώρο από το 2027, το Release Athens γιορτάζει μια δεκαετία παρουσίας.
Το καινούργιο single του κυκλοφορεί με video clip, προαναγγέλλοντας το άλμπουμ του φθινοπώρου και τη μεγάλη συναυλία στο Release Athens 2026
Το νέο άλμπουμ σημείωσε επίδοση-ορόσημο για την ελληνική μουσική - Ο κορυφαίος ράπερ ετοιμάζει συναυλίες
Ο Καναδός ράπερ ξεπέρασε τον Μάικλ Τζάκσον στο Billboard μετά την κυκλοφορία τριών άλμπουμ ταυτόχρονα
Λίγο πριν τον ακούσουμε για πρώτη φορά live στην Αθήνα, στο Ρομάντσο, ακούστε όλα όσα είπε στον Voice 102,5
Μια διαχρονική παρουσία στη μουσική ζωή της Ελλάδας
Ο Μπομπ Ντίλαν, οι ένοχες μουσικές απολαύσεις και η γοητεία των αντιφάσεων
Τελικά τι σημαίνει το «Bangaranga»;
Ο Ιταλός τροβαδούρος μιλάει στην ATHENS VOICE για το ρεμπέτικο, την Αθήνα, τον Όμηρο, τη μουσική και τη μνήμη της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.