- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ΕΔΕΜ διανέμει 4,6 εκατ. ευρώ σε δημιουργούς
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην υποστήριξη της μουσικής δημιουργίας
Η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) ανακοινώνει τη διανομή δικαιωμάτων ύψους 4.550.000 εκατομμυρίων ευρώ στα μέλη της
Η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) ανακοινώνει τη διανομή δικαιωμάτων ύψους 4.550.000 εκατομμυρίων ευρώ στα μέλη της. Πρόκειται για την 6η διανομή από την έναρξη της λειτουργίας της, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΔΕΜ για σταθερή υποστήριξη των δημιουργών, αναγνωρίζοντας την αξία των έργων τους.
Οι δικαιούχοι έλαβαν με προσωποποιημένη ενημέρωση το ποσό των δικαιωμάτων που τους αντιστοιχεί, την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023. Σε σύγκριση με την προηγούμενη διανομή, τον Ιούλιο του 2022, η τρέχουσα διανομή αντιπροσωπεύει αύξηση 29%, ενώ σε σύγκριση με την πρώτη διανομή δικαιωμάτων της ΕΔΕΜ, τον Ιανουάριο 2021, η αύξηση ανέρχεται στο εκπληκτικό ποσοστό του 92%.
Από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, η ΕΔΕΜ έχει διανείμει συνολικά 21 εκατ. ευρώ μικτά και 15 εκατ. ευρώ καθαρά δικαιώματα. Αυτό αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση της ΕΔΕΜ στη διεύρυνση των πηγών είσπραξης, τη βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών και την αύξηση του διανεμητέου ποσού προς τους δικαιούχους του Οργανισμού.
Η τρέχουσα διανομή περιλαμβάνει 70 επιμέρους διανομές και καλύπτει δικαιώματα από ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, όπως: Δημόσια Εκτέλεση, Συναυλίες, Μηχανικά, Επιγραμμικά, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εύλογη Αμοιβή και Ενσωμάτωση σε οπτικοακουστικά έργα. Τα δικαιώματα διανέμονται σε 8.169 δικαιούχους ΕΔΕΜ, ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ.
Πιο συγκεκριμένα, η διανομή δικαιωμάτων από δημόσια εκτέλεση σημείωσε ποσοστό αύξησης κατά 28%, ενώ οι συναυλίες καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση ύψους 360%. Επιπλέον, η διανομή δικαιωμάτων από τηλεοπτική μετάδοση σημείωσε ποσοστό αύξησης 34% σε σχέση με τον Ιούλιο 2022. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης δικαιωμάτων από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς είναι χρονοβόρα. Στη διανομή Ιουνίου 2023 διανέμονται δικαιώματα μόνο από επιλεγμένους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Η είσπραξη δικαιωμάτων από τις επιγραμμικές χρήσεις (APPLE, YouTube, SPOTIFY κ.α) συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς. Οι συμφωνίες αδειοδότησης του ρεπερτορίου της ΕΔΕΜ πέρα από τα ελληνικά σύνορα αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τους δημιουργούς, όπως ήδη αποδεικνύεται από την επέκταση της συμφωνίας με το YouTube.
Η ΕΔΕΜ παραμένει αφοσιωμένη στην αποστολή της, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων της, τη δίκαιη αμοιβή τους για τις χρήσεις των έργων τους και την υποστήριξη της μουσικής δημιουργίας με τεχνογνωσία, διαφάνεια και λογοδοσία. Συνεχίζοντας την αποστολή της ως υπέρμαχος των δημιουργών, η ΕΔΕΜ δεσμεύεται να συνεχίσει να διανέμει τα δικαιώματα με διαφάνεια και ακρίβεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Δείτε το βίντεο από τη συνάντησή τους
Οι δύο δημιουργοί μίλησαν στην ATHENS VOICE για τη συνεργασία τους σε έναν ιδιαίτερο δίσκο
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για δήθεν υπέρογκα ποσά - Πτώση στα προγνωστικά για το «Ferto»
Η τραγουδίστρια «πολιορκείται» στα social media, αλλά δεν απαντά στα μηνύματα που δέχεται
Η δεύτερη φωνή του Πολ Σάιμον. Μια διαφορετική ανταπόκριση
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Πανικός επικράτησε για τα εισιτήρια της ιστορικής συναυλίας της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ - Ποια έχουν απομείνει
Το Boots on the Ground σηματοδοτεί την πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος από το 2020
Μια συζήτηση για το άλμπουμ που ετοίμαζε δέκα χρόνια, τις γυναίκες που την επηρέασαν και τη Eurovision
Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου, δείτε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ για τη βασίλισσα της ποπ μετά από επτά χρόνια
Σε αναρτήσεις του ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλή σκέψη» αποφάσισε να αναβάλει την εμφάνισή του
Σταθερά πρώτη η Φινλανδία
Οι άνθρωποι πίσω από τη σκηνή της Πλατείας Νερού μοιράζονται τις αναμνήσεις τους
Ο Γιάννης Αρτόπουλος έχασε τη ζωή του το 2025, στον δρόμο, μετακινούμενος από τη μία συναυλία στην άλλη
Λίγο πριν εμφανιστούν στην Αθήνα, oι «παλιοί» έδειξαν πώς γίνεται ένα σωστό live
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.