Μουσικη

Ο Jack Lamar μπορεί να είναι 10 ετών αλλά ραπάρει δυνατά

Η πρώτη αποκλειστική συνέντευξη του μικρού (τ)ράπερ από την Κένυα που συνεργάζεται με την δισκογραφική του Φράνσις Αντετοκούνμπο

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jack Lamar
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Jack Lamar, αποκλειστική συνέντευξη του ράπερ-τράπερ με καταγωγή από την Κένυα και της μητέρας του Lavender για τη μουσική, τις δυσκολίες και τα όνειρά του

«Άμα δεν σ’ αρέσω δεν με νοιάζει φεύγω, λίγους φίλους έχω γελώ, παίζω, τρέχω πάντα όταν θέλω δίπλα μου τους έχω», αυτοί είναι οι στίχοι του τραγουδιού του 10χρονου Jack Lamar που ραπάρει ασταμάτητα χωρίς «ίχνος βρισιάς». Οι στίχοι που έχουν σκαλώσει στο μυαλό μου από την ημέρα που έπεσα στο viral βιντεοκλίπ του «Ό,τι κάνω» στο Tik Tok. Αυτό ήταν αρκετό για να με κάνει να θέλω να συναντήσω τον νεαρό καλλιτέχνη λίγες μέρες αφότου τελείωσε η σχολική του χρονιά. Δίνουμε ραντεβού στο Green Park, στο Πεδίον του Άρεως νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με την μαμά του Lavender και τον μικρότερο αδερφό του Jace. Η συζήτηση μας ήταν καθαρά «οικογενειακή υπόθεση». Εκείνος φοράει το μωβ καπέλο και το μαύρο τσαντάκι του Lakers, όσο κρατάει μια φιγούρα Paw Patrol στα χέρια του. Κάνει λίγο πιο εκεί τα ράστα του για να με κοιτάξει και μου χαμογελάει με αυτό το αθώο παιδικό βλέμμα χωρίς να πει πολλά πολλά, όσο πίσω του κρύβεται ο “bro”. 

Jack Lamar
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Jack Lamar: η ζωή του, η μουσική, το ποδόσφαιρο

Από την πρώτη ματιά, καταλαβαίνεις ότι έχει όλο το style του ράπερ. Γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα και η καταγωγή του είναι από την Κένυα. Είναι Παναθηναϊκός και έχει μια τεράστια συλλογή με κάρτες Panini FIFA που δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ ενώ παίζει καθημερινά για λίγη ώρα FIFA στο Playstation. Στο σπίτι και στο αμάξι τους παίζει ασταμάτητα μουσική από τζαζ μέχρι ροκ, αλλά εκείνος προτιμά κυρίως ξένα ραπ τραγούδια. Η Lavender έχει εγκαταστήσει τους γονικούς ελέγχους στις ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού αλλά ο Jack έχει πάντα πρόσβαση στην μουσική. «Η μουσική είναι άλλωστε η ελευθερία του» όπως μου λέει. Του αρέσει να κάνει βόλτα στην Ηλιούπολη και στο Άλσος Βεΐκου, να βγαίνει με τον φίλο του Σάντο στο πάρκο στα Κάτω Πατήσια και να παίζει μπάσκετ με την μαμά και τον αδερφό του.

Jack Lamar
© Instagram Jack Lamar

Ήθελε για αρχή το ψευδώνυμο του να παραπέμπει στον Lil Jack, χωρίς να δηλώνει φαν του, άλλωστε αγαπημένο τραγουδιστή δεν έχει. Η μητέρα του πάλι τον παρότρυνε να διατηρήσει το πραγματικό του όνομα και να είναι πάντα αληθινός. Ξεκίνησε να τραγουδάει από περίπου 3 χρονών, φέτος θα πάει Πέμπτη δημοτικού, είναι επιμελής μαθητής και θεωρεί ότι το είδος της μουσικής του ανήκει τόσο στην τραπ όσο και στην ραπ. Θέλει να «είναι αυτός που είναι ό,τι και αν σημαίνει αυτό» μου λέει με πιο σοβαρό ύφος τώρα όσο παραγγέλνει French toast και milkshake σοκολάτα.

Είναι περιεκτικός, low profile και σχεδόν μονολεκτικός στην αρχή αλλά όσο περνάει η ώρα ανοίγεται παραπάνω. Το πρώτο τραγούδι του «Messi» που έγραψε μέσα σε 2-3 μέρες, έκανε πρεμιέρα στο Youtube στις 18 Αυγούστου του 2021 και σήμερα μετρά πάνω από 150χιλ προβολές. Oι στίχοι δικοί του ενώ μερικές φορές τον βοηθά και ο θείος του Brolin. «Το πρώτο μου βίντεο ξεκίνησε μέσω Tik Tok και έγινε viral πολύ γρήγορα. Κάναμε ένα challenge χορού με το τραγούδι “Messi” γιατί είναι ο καλύτερός στις τρίπλες. Ο αγαπημένος μου ποδοσφαιριστής είναι όμως ο Ρονάλντο. Το τραγούδι μου το ακούω και πραγματικά δεν ξέρω τι νιώθω. Μου αρέσει όταν σκέφτομαι ότι μπορεί να κάνει κάποιο παιδί να αισθανθεί, να χαμογελάσει και να του δώσει ρυθμό και ελπίδα όπως δίνει σε μένα. Η μουσική μου, μου δίνει ενέργεια».

Jack Lamar

Ωστόσο, μετά το τραγούδι αυτό δέχτηκε hate σχόλια, από το ότι δεν άρεσε στα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου του μέχρι το ότι ένα παιδί της ηλικίας του δεν πρέπει να ραπάρει -αλλά να είναι στο σχολείο- έως το να γυρίσει πίσω στην χώρα του. Το Tik Tok μάλιστα του κατέβασε το βίντεο παρότι είχαν στείλει μηνύματα πως δεν πρόκειται για βίντεο με υβριστικό περιεχόμενο. «Ήταν να κυκλοφορήσει άλλο τραγούδι μου αλλά επιλέξαμε να βγάλουμε το “Ότι κάνω” ως απάντηση σε όλα τα αρνητικά σχόλια. Εγώ δεν κάνω τίποτα σε σχέση με το hate, δεν με επηρεάζει, δεν το παίρνω μέσα μου, έχω μάθει ότι αυτοί θα έχουν το πρόβλημα τους. Κάποια παιδιά από την έκτη δημοτικού μου έλεγαν συνέχεια ότι δεν τους άρεσε, δεν με πείραξε όμως.

Θυμάμαι ήμουν μια μέρα με τον θείο μου έξω από το σούπερ μάρκετ και φορτώναμε τα ψώνια στο αμάξι. Ο θείος έπιανε κάπως λάθος την θέση του πάρκινγκ και έβαλε μπρος το αμάξι για να το μετακινήσει λίγο πιο εκεί. Έρχεται τότε ένας άνθρωπος και άρχισε να φωνάζει στον θείο μου “να πας πίσω στην χώρα σου, τι είναι αυτά που κάνεις” και ο θείος μου του απάντησε “μα αυτή είναι η χώρα μου”. Ο θείος ίσως και να στεναχωρήθηκε αλλά εμένα δεν με ένοιαξε. Aντί να θυμώσω ή να συγκινηθώ, γέλαγα. Δεν πρέπει να σε νοιάζει ότι και να λένε οι άλλοι για σένα, μέσα σου ξέρεις».

Jack Lamar - Messi (Official Video)

Σήμερα έχει τον ίδιο παραγωγό με τον Snik ενώ συνεργάζεται με την δισκογραφική του Φράνσις Αντετοκούνμπο. Έχει παίξει μουσική σε αφρικάνικο φεστιβάλ και είχε κάνει το opening του δίσκου του καλλιτέχνη Moose. Έχει γνωρίσει ράπερ και τράπερ όπως ο Rack, Saske, Thug Slime κ.ά ενώ το βίντεο στο Τik Τοk με όλους τους τράπερς που είχε γνωρίσει μέσα σε μια μέρα είχε πάρει πάνω από 83 χιλ προβολές.

Lavender, η μητέρα του Jack Lamar

Η μουσική είναι και για εκείνη στάση ζωής, το υποδηλώνει άλλωστε και η μπλούζα της ACDC. Η μητέρα του είναι γλυκιά, ευγενική και δυναμική, ο ορισμός του φωτεινού ανθρώπου. Την ρωτάω πώς είναι στο σπίτι ο Jack και αν την φοβίζει αυτή η έκθεση του σε τόσο μικρή ηλικία. «O Jack είναι αλήθεια πολύ ώριμος για την ηλικία του, θα μπορούσα κάπως να πω ότι ξέρει τι θέλει. Όταν δεν είμαι καλά με βοηθάει πάντα, μου λέει “δεν πειράζει μαμά, θα περάσει έτσι είναι η ζωή, μην σε νοιάζει αφού είμαστε μαζί” και κάπως μαγικά όλα περνούν. Συναισθηματικά είναι πολύ δυνατός, ταξιδεύουμε, μαθαίνουμε πράγματα μαζί, είναι ο καλύτερος αδερφός, προστατευτικός. Η έκθεση του θέλουμε να γίνετε με μέτρο και γι αυτό προσπαθούμε να κυλάει σταδιακά. Θέλω να ζει την καθημερινότητα του, να κάνει όσα αγαπάει. Αν αγαπάει κάποιος την μουσική γιατί να του την στερήσεις, είτε είναι παιδί είτε μεγάλος».

Lavender, η μητέρα του Jack Lamar
Lavender, η μητέρα του Jack Lamar © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Σύντομα (μέσα στο καλοκαίρι ή τον φθινόπωρο) θα κυκλοφορήσουν και μερικά νέα τραγούδια του Jack στο Youtube και στο Spotify. Το «Πάρτυ» θα είναι το επόμενο. «Το καλό το πάρτυ για μένα έχει πολύ φαγητό, χορό και τραγούδι. Θέλω να βγάλω νέα τραγούδια και να κάνω συναυλίες. Σε στυλ μπορεί να μοιάζουν κάπως με τα προηγούμενα. Θα ήθελα όμως στις συναυλίες να με πληρώνουν για το τραγούδι μου. Είναι όπως όταν θέλεις να νοικιάσεις ένα σπίτι στο Airbnb. Αν δεν πληρώσεις, δεν μπορείς να το έχεις. Τα χρήματα μου τα μαζεύω ώστε όταν αποκτήσουμε το δικό μας σπίτι και έρχεται η ΔΕΗ, απλώς να μπορούμε να πληρώσουμε εύκολα για να μην μας διώξουν από το σπίτι. Γι αυτό κυρίως θέλω ότι και αν κάνω παρότι παίζω με την καρδιά μου να με πληρώνουν».

Στο τέλος κάναμε μια στάση στο mural του Soteur που κοσμεί τον τοίχο έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου, στην καρδιά της πόλης για να φωτογραφηθούμε με τον Jack. Του αρέσει το vibe του τοίχου και τα ζωντανά χρώματα τον εμπνέουν. (Τ)ραπάραμε στο Πεδίον του Άρεως και φάγαμε παγωτό oreo. Ο Jack κρατούσε το χέρι του μικρού αδερφού και της μαμάς του όσο κινούμαστε στους ρυθμούς του νέου του τραγουδιού που ελπίζουμε να γίνει viral για ακόμη μια φορά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ