- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αύγουστος: Τρεις μύθοι γύρω από τον καλοκαιρινό μήνα στη λαογραφία.
Ο μήνας Αύγουστος, που πήρε τη σημερινή του ονομασία το 8 π.Χ. από τον Αύγουστο Καίσαρα, ήταν ο δεύτερος μήνας του αττικού ημερολογίου (υπό την ονομασία Μεταγειτνιών) και ο έκτος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο (υπό την ονομασία Sextilis). Στη λαϊκή παράδοση, οι πρώτες 12 ημέρες του Αυγούστου, γνωστές και ως «μερομήνια», παρακολουθούνταν προσεκτικά, καθώς υποτίθεται πως αντιπροσώπευαν η κάθε μία και τον αντίστοιχο μήνα του έτους. Με αυτόν τον απλό —και βέβαια τελείως επιστημονικά ανορθόδοξο— τρόπο, οι άνθρωποι προσπαθούσαν, από τα πανάρχαια χρόνια, να προβλέψουν αν θα είχαν μια καλή ή μια κακή χρονιά, όσον αφορά τον καιρό, άρα και τις σοδειές τους.
Οι πρώτες τρεις ή έξι μέρες του Αυγούστου, όπως και εκείνες του Μαρτίου, αλλά και του Μαΐου, θεωρούνταν αποφράδες ή γρουσούζικες και γι’ αυτό αποκαλούνταν και «δρίμες», που σημαίνει οξείς ή σφοδρές. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι γυναίκες δεν έπρεπε να πλένουν ρούχα στο ποτάμι, ενώ όλοι γενικά έπρεπε να αποφεύγουν το μπάνιο στη θάλασσα, καθώς τριγυρνούσαν υδρόφιλα δαιμονικά που κατέστρεφαν ρούχα, ξύλα και ό,τι άλλο έβρισκαν στο διάβα τους. Τα δαιμονικά αυτά υποτίθεται πως ήταν κάτι σαν νεράιδες ή ξωτικά, τα οποία αντλούσαν τη δύναμή τους από το υγρό στοιχείο.
Οι μέρες του Αυγούστου, υποτίθεται επίσης πως συνέπιπταν με την «εώα επιτολή» του Σείριου, την ανατολή δηλαδή του λαμπερότερου άστρου του νυχτερινού ουρανού, λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Σείριος, ένα διπλό αστέρι που βρίσκεται στον Αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, ήταν στην ελληνική μυθολογία ο πιστός σκύλος του γίγαντα Ωρίωνα, ο οποίος με την πνοή του προκαλούσε ξηρασία. Γι’ αυτόν το λόγο, ίσως, στην αρχαιότητα, η ηλιακή ακτινοβολία του Σείριου είχε συνδεθεί με τα «κυνικά καύματα», δηλαδή τις θερμότερες μέρες του έτους. Στις περισσότερες εκδοχές του μύθου, τόσο ο Σείριος, όσο και ο Ωρίωνας, όταν πέθαναν, μεταμορφώθηκαν σε αστέρια, τα οποία εμφανίζονται δίπλα-δίπλα στον αυγουστιάτικο ουρανό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Δήμος Πειραιά διαθέτει συγκοινωνία τις ημέρες των παραστάσεων - Το πλούσιο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου
Η υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε τα νέα έργα φωτισμού και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο
Rap, punk, reggae, graffiti, parkour και street dance συναντιούνται ξανά στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τη φετινή διοργάνωση
Η ορθογραφία είναι η ευγένεια του γραπτού λόγου
Από τη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς έως το Venice Immersive, το Onassis Culture στηρίζει σημαντικές διεθνείς παραγωγές
«Στον κομμουνισμό όταν σε κλοτσάνε πρέπει να χειροκροτήσεις· στον καπιταλισμό, όταν σε κλοτσάνε μπορείς να ουρλιάξεις»
Το 5ο «The Chios Festival» διεξάγεται στο πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου από τις 24 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία στις 4 Σεπτεμβρίου
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας μουσικής, θεάτρου και ανακαλύψεων
Τι κοινό έχουν τα θρυλικά κλαμπ των 90s στην Κέρκυρα, η ορολογία των δερμοκαλλυντικών, ένα συμβόλαιο εκατομμυρίων και η επέλαση του AI; Το podcast «Words That Travel» της Alphabet
Μια διαφορετική ματιά σε ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του παιδικού σχεδίου.
Ο πίνακας ταξιδεύει για να συναντήσει την Ιστορία του στην Κρήτη
Μεγάλες ορχήστρες, τζαζ, όπερα, θέατρο και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο
Ο πρίγκιπας του Nouveau Roman στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’50
Αρχαίοι Έλληνες, οι διαφορετικές έννοιες του χρόνου και τα λιωμένα ρολόγια της «Εμμονής της μνήμης»
Οι παραστάσεις, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και οι προβολές στην Αττική
Το περίπτερο που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε έκθεση του Παρισιού και δεν κατεδαφίστηκε μετά
«Το υπ. Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.