- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Σάμος: Εκσυγχρονίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ - Πώς θα αναβαθμιστεί
Ανακαίνιση, επανέκθεση, καθολική προσβασιμότητα
Νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ της Σάμου - Ανακαίνιση, επανέκθεση, καθολική προσβασιμότητα
Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Βαθύ, της Σάμου, επί των οριστικών μελετών -αρχιτεκτονικής-στατικής-ηλεκτρομηχανολογικής, μετά και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων του ΥΠΠΟ. Το έργο αφορά στην ανακαίνιση, στην αναδιαμόρφωση για να εξασφαλιστεί η καθολική προσβασιμότητα και στην επανέκθεση της συλλογής των σημαντικών αρχαιοτήτων. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω της ένταξής του, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειος Αιγαίο»- ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως στεγάζεται σε συγκρότημα δύο ανεξάρτητων, όμορων κτηρίων, το ιστορικό Πασχάλειο, των αρχών του 20ού αι. και το νεότερο κτήριο της δεκαετίας του 1980, σε οικόπεδο περίπου 1.200 τ.μ. κοντά στο Δημαρχείο της Σάμου και στον Δημοτικό Κήπο.
Το Πασχάλειο είναι διώροφο, ορθογωνικής κάτοψης, με λιτά νεοκλασικά χαρακτηριστικά και συμμετρική διάταξη εσωτερικών χώρων με κεντρικό προθάλαμο και εκθεσιακές αίθουσες ανά όροφο. Το νεότερο κτήριο είναι, επίσης, διώροφο με υπόγειο. Μεταξύ των δύο κτηρίων αναπτύσσεται ο υπαίθριος χώρος του Μουσείου, διαμορφωμένος με αναβαθμούς και φύτευση.
Στην αποκατάσταση των κτηρίων, οι χώροι και οι χρήσεις του Μουσείου, το μέγεθος και ο τρόπος διάταξής τους καθορίστηκαν με βάση το εγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που θέτουν τα ίδια τα κτηριακά κελύφη. Το συνολικό καθαρό εμβαδόν των χρήσεων διαμορφώνεται σε 1.026,32 τ.μ., εκ των οποίων τα 571,86 τ.μ. κατανέμονται σε χρήσεις στο νεότερο κτήριο. Σε αυτό προβλέπονται εκθεσιακοί χώροι και εξυπηρέτησης κοινού και διοίκησης, εργαστήρια, αποθηκευτικοί και κοινόχρηστοι χώροι και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Στο Πασχάλειο, προστίθεται εξωτερικός ανελκυστήρας για ΑμεΑ και μεταλλική κλίμακα διαφυγής. Οι εκθεσιακοί χώροι διατηρούνται, ενώ προστίθενται διοικητικές χρήσεις στον όροφο. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώνονται ράμπες ΑμεΑ, ανασχεδιάζεται η αυλή και η είσοδος, υλοποιούνται έργα διαμόρφωσης και εξασφαλίζεται η λειτουργική και αισθητική ενοποίηση του μουσειακού χώρου. Ως προς την στατική ενίσχυση, προβλέπονται εργασίες με στόχο τη σεισμική και δομική θωράκιση του κτηρίου, δεδομένου ότι το κτήριο υπέστη περιορισμένες ζημίες από το σεισμό του 2020.
Μενδώνη: Το Μουσείο Βαθέως εκσυγχρονίζεται πλήρως, καθίσταται προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία, αναβαθμίζεται ενεργειακά
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βαθύ της Σάμου, διαθέτει μια συλλογή, με εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα, προερχόμενα από τις ανασκαφές του Ηραίου, του ιερού της Ήρας, στον τόπο της γέννησής της και της ένωσής της, με τον Δία. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου, στο Βαθύ, αποτελεί τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Σάμου.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται επεμβάσεις αποκατάστασης και αναβάθμισης, σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, καθώς και στις μουσειακές υποδομές του νησιού, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Βαθέως, το οποίο καταλαμβάνει δύο όμορα κτήρια, εκσυγχρονίζεται πλήρως, καθίσταται προσβάσιμο σε εμποδιζόμενα άτομα και σε άτομα με αναπηρία, αναβαθμίζεται ενεργειακά, ενώ επανασχεδιάζεται ο περιβάλλων χώρος του. Παράλληλα, οι πολύτιμες συλλογές του επανεκτίθενται, ώστε να αναδεικνύεται ο τεράστιος πλούτος του ιερού της Ήρας, ο οποίος περιλαμβάνει μερικά από τα σπανιότερα δείγμα της τέχνης της αρχαϊκής περιόδου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μουσική, χορός, σινεμά και γεύσεις σε ένα διαφορετικό πανηγύρι που έρχεται στο Ρομάντσο την 1η Νοεμβρίου 2026 και μας χωράει όλους
Τι μπορείτε να δείτε σήμερα στο μεγάλο αφιέρωμα της ΕΡΤ
Πώς οι καθημερινές παρεμβάσεις των ενηλίκων μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση του παιδιού με το σχέδιο
Τρεις μήνες δημιουργίας στο ISCP του Μπρούκλιν, με κάλυψη εξόδων και εργαστήριο
Η 20ή Οκτωβρίου υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα στην παγκόσμια πρόοδο
Δείτε εικόνες από το τελευταίο αντίο
Η θρυλική «Λωξάντρα» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών
Γιατί ένας θεός ή ένας άνθρωπος μεταμορφώνεται σε ένα συγκεκριμένο ζώο και όχι σε κάποιο άλλο;
Οι καλλιτέχνες και δημιουργοί του πεζόδρομου μιλούν στην Athens Voice για τη μαγεία της συνύπαρξης
Με αφορμή την έκθεση που ζωντανεύει το ταξίδι του στην Αθήνα
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ανασκαφών στην αρχαία Αρσινόη Αιτωλοακαρνανίας
Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις εκθέσεις από 16 έως 18 Οκτωβρίου
Παράλληλες δράσεις την Κυριακή 25 Οκτωβρίου με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης
Πότε και πού θα τελεστεί η κηδεία της
Mε καλεσμένη τη μουσειολόγο και σύμβουλο μουσείων Βασιλική Μαρκάκη, μιλάμε για την πρακτική της αργής και προσεκτικής παρατήρησης μέσα σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους.
«Πράσινο φως» του ΚΑΣ – ΚΣΝΜ στην οριστική μελέτη για την αναβάθμιση και επέκτασή του
Συμμετοχικό datathon στον Αρτεμώνα για τη δημιουργία του νέου Μουσείου Κεραμικής
Η κωμικός και συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τη ζωή πίσω από τα viral
Ποιες ταινίες θα προβληθούν
Η θρυλική «Λωξάντρα» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.