- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Η μαγεία της μεγάλης οθόνης: η επιστροφή;
Στην προβολή της ταινίας «Η χώρα του θεού» θυμήθηκα για ποιον ακριβώς λόγο πηγαίνουμε στον κινηματογράφο
Το μέλλον ή ο θάνατος του κινηματογράφου και εντυπώσεις από την ταινία «Η χώρα του θεού» του Χλινούρ Παλμασόν.
Σκηνή πρώτη: Αρχές του 2022, μέσα στο σινεμά άλλα τρία άτομα κι εμείς. Στην αίθουσα κάνει κρύο, καθόμαστε όμως όπου θέλουμε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να βρεθεί κάποιος ψηλός μπροστά μας, απλωνόμαστε, μπορούμε να προσποιηθούμε ότι έχουμε μια ιδιωτική αίθουσα προβολών.
Σκηνή δεύτερη: Φθινόπωρο του 2022 - αρχές του 2023, κάποιες από τις αίθουσες της Αθήνας δεν ανοίγουν καθόλου. Κι όμως, ως θεατής βλέπω περισσότερο κόσμο στους κινηματογράφους. Διαβάζω στα σόσιαλ μίντια για ανθρώπους που διαμαρτύρονται ότι δεν έκλεισαν θέση ηλεκτρονικά και δεν τους άρεσε εκεί που τους έβαλαν εντέλει να κάτσουν παίρνοντας το εισιτήριό τους από το ταμείο του κινηματογράφου. Είναι σαφές ότι έχει διαμορφωθεί ένα διαφορετικό κλίμα, άλλες προσδοκίες, ίσως ένα κοινό που έχει ξεχάσει ή δεν πρόλαβε να συνηθίσει ποτέ την κινηματογραφική έξοδο. Είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που τρώνε, και μάλιστα θορυβωδώς. Είναι πολλοί αυτοί που φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται πού ακριβώς βρίσκονται και κάθε τόσο τσεκάρουν τα κινητά τους, κάποιες φορές μάλιστα περνούν και αρκετή ώρα χαζεύοντας κάτι άλλο ή ανταλλάσσοντας μηνύματα διαλύοντας την όποια μαγεία της «σκοτεινής» αίθουσας.
Τα δύο χρόνια των εγκλεισμών και του φόβου της ασθένειας δημιούργησαν μια παγκόσμια κρίση, αίθουσες άρχισαν να κλείνουν παντού. Οι «μεγάλες» ταινίες προβάλλονταν στις διάφορες πλατφόρμες μερικές μέρες μετά την κυκλοφορία τους στους κινηματογράφους. Οι συνήθειες των θεατών άλλαξαν. Άλλο πράγμα είναι να βάζεις μια ταινία και να την παρακολουθείς στο σπίτι σου, από την άνεση του καναπέ σου, τρώγοντας πίτσες, μπέργκερ ή ινδικό φαγητό, και άλλο να πρέπει να σηκωθείς, να πλυθείς, να ντυθείς, να βγεις στους δρόμους και να βρεθείς σε μια αίθουσα μαζί με άλλους ανθρώπους.
Η συζήτηση για το μέλλον ή μάλλον για τον θάνατο του κινηματογράφου έχει γίνει ξανά και ξανά, η αλήθεια όμως είναι ότι με όλα αυτά είχα αρχίσει να πιστεύω ότι ο κίνδυνος είναι πολύ πραγματικός. Δεν μιλάω φυσικά για τους θερινούς κινηματογράφους, όπου μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
Όμως, χθες το βράδυ, στην προβολή της ταινίας «Η χώρα του θεού», θυμήθηκα κι εγώ για ποιον ακριβώς λόγο πηγαίνουμε στον κινηματογράφο. Θυμήθηκα γιατί η μεγάλη οθόνη είναι «μαγική». Ενώ στην αρχή της προβολής είχα αρχίσει σχεδόν να εκνευρίζομαι με τον κόσμο που ακόμα έμπαινε στην αίθουσα και στεκόταν όρθιος κρύβοντας την οθόνη για να βγάλει τσάντες και παλτό, με εκείνους που ακόμη κουβέντιαζαν ή άνοιγαν το κινητό, με εκείνους που δεν μπορούσαν να βολευτούν και κουνιόντουσαν συνέχεια –σε σημείο να σκέφτομαι ότι ήταν κρίμα που είχε τόσο κόσμο–, όσο προχωρούσε η ταινία, όσο μπαίναμε στην αφήγηση όλοι μαζί, όσο παρακολουθούσαμε κάποια αργά, σιωπηλά πλάνα μέσα σε μια συλλογική σιωπή και προσήλωση –που είναι τόσο πολύ διαφορετική από τη μοναχική θέαση οποιασδήποτε ταινίας–, όσο οι εικόνες σε έκαναν να σκέφτεσαι ότι ποτέ δεν θα πρέπει να δεις αυτήν την ταινία σε μικρή οθόνη, όταν προς το τέλος της ταινίας κι ενώ πραγματικά για πολλή ώρα κανείς δεν είχε κουνηθεί, κανείς δεν είχε μιλήσει, κανείς δεν είχε ανάψει κινητό, πιθανότατα κανείς δεν είχε βάλει ποπ κορν στο στόμα του, ο πρωταγωνιστής στην οθόνη γλίστρησε και έπεσε στις λάσπες, και ο άνθρωπος που καθόταν ακριβώς πίσω μου έβγαλε μια κραυγή έκπληξης και συμπόνιας, δεν εκνευρίστηκα, αλλά ένιωσα ευγνωμοσύνη. Και επιτέλους, μετά από τρία χρόνια σχεδόν, μια αίσθηση ουσιαστικής επιστροφής σε μια κανονικότητα όπου η συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους δεν σήμαινε πια φόβο, εκνευρισμό και πιθανή σύγκρουση, αλλά επί της ουσίας κοινή συμμετοχή και ειλικρινή απόλαυση.
Μη σνομπάρετε τις αίθουσες, δείτε τη «Χώρα του θεού» ή οποιαδήποτε άλλη ταινία σας κάνει κέφι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα προσθήκη στην πολυαναμενόμενη ταινία των αδελφών Ρούσο για τη Marvel
Η ποπ σταρ θα κάνει εμφάνιση στο «What Happens at Night», στο πλευρό των Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τζένιφερ Λόρενς
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τον ρόλο του 007 περνούν από οντισιόν στο Λονδίνο
Έπαιξε μεταξύ άλλων στα «Alien», «Top Gun» και «Picket Fences»
Από ξεχασμένες καλτ ταινίες μέχρι σπάνιες εικόνες της queer Αθήνας των ’80s
Ο Αμερικανός ράπερ αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, σενάριο και σκηνοθεσία
Ένας ιδανικός χώρος για να βρουν οι δημιουργοί καθοδήγηση, συνεργάτες και θάρρος
Η ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ ξεπέρασε σε θεάσεις τα τρέιλερ των «Barbie» και «Super Mario»
Η εμβληματική ταινία με τους Χιου Τζάκμαν και Κρίστιαν Μπέιλ επανακυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες
Ο 64χρονος σταρ θα τιμηθεί σε ειδική τελετή στο θέατρο Dolby του Λος Άντζελες
Η νέα ταινία με τον Μπραντ Πιτ, «The Further Mis-Adventures of Cliff Booth», θα διαδραματίζεται στο Χόλιγουντ του 1977
Tρυφερή δραμεντί με γλυκόπικρο χιούμορ
Το φιλμ εντυπωσιάζει κυρίως χάρη στη δυναμική σκηνοθεσία του Πότσι Ποντσιρόλι
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από το τίμημα της επιτυχίας αλλά και μια αιματοβαμμένη ιστορία εκδίκησης
Η άνοια και το Αλτσχάιμερ ολοένα και περισσότερο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κινηματογραφικών δημιουργών
Η σπουδαία ηθοποιός και σκηνοθέτιδα θα λάβει το βραβείο European Achievement in World Cinema
Αποκλειστικό ρεπορτάζ για το φεστιβάλ που ξεκινάει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
Δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο 30 δευτερολέπτων με αφορμή την έναρξη προπώλησης εισιτηρίων στις ΗΠΑ
Η εξομολόγηση του ηθοποιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.