Εικαστικα

Η Γιουλίκα-Γεωργία Ζολώτα και τα «Αναθέματα»

Σε μια ιδιαίτερη έκθεση για την παιδική και γυναικεία κακοποίηση

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki.jpg

Για τρεις ημέρες, από τις 26 έως τις 28 Ιανουαρίου, η αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αμαρουσίου θα γεμίσει με «Αναθέματα». Τα έργα της εικαστικού Γιουλίκας-Γεωργίας Ζολώτα θίγουν ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, αυτό της γυναικείας και παιδικής κακοποίησης. Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης μιλήσαμε μαζί της.


Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη;
Δεν θεωρώ πώς ήταν θέμα απόφασης αλλά μια φυσική τάση από την πρώιμη προσχολική ηλικία τόσο για μένα όσο και για οποιοδήποτε παιδάκι που έχει πρόσβαση σε χρώματα και χαρτί. Απλώς ως κόρη της γνωστής εικαστικού Τζένης Ζολώτα είχα την ευκαιρία να κρατήσω τη ζωγραφική μεσα μου σαν βίωμα και όχι σαν κάτι που με χαροποιούσε μικρή και θάφτηκε στο ασυνείδητο.

dps12ya-12a-yopfg-psa-a-psnsa12ps-a14-yp12atupsnan.jpg

Θυμάστε το πρώτο σας έργο;
Ήταν ένα ανθρωπάκι συναρμολογημένο από ξεραμένες λαδομπογιές της μητέρας μου. Από τότε αντιλαμβάνομαι το λάδι σαν τρισδιάστατο υλικό.

Από πού αντλείτε έμπνευση για όσα σχεδιάζετε;
Έχω εκ φύσεως μια επιφορά στον ανθρώπινο πόνο και στις μινόρε κλίμακες.

at12ps-anp-at12ps-yiuyp.jpg

Το πιο περίεργο υλικό που έχετε χρησιμοποιήσει σε έργο;
Το πιο περίεργο υλικό που έχω χρησιμοποιήσει είναι η Αγία γραφή. Έχω γραμμένα αποσπάσματα σχεδόν πάνω σε όλα μου τα έργα.

Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο;
Διδάσκω σε παιδιά και ενήλικες Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά και ετοιμάζω την ατομική μου έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αναθέματα».

cuy12sps-eangan.jpg

Μιλήστε μας λίγο για το θέμα της έκθεσης ζωγραφικής σας «Αναθέματα».
Η ατομική μου έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αναθέματα» και θέμα την παιδική και γυναικεία κακοποίηση  τίθεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου και θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα, 15124, Μαρούσι) με εγκαίνια Παρασκευή 26 Ιανουαρίου έως και Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

ota-ito12psfya-aopss.jpg

Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό το θέμα;
Τα έργα είναι βιωματικά και πρόκειται για δεκαέξι τρίπτυχα (Λάδι σε καμβά, διαστάσεις 150cm x 70cm). Σκοπός είναι να επικοινωνήσω το μήνυμα κατά της κακοποίησης του παιδιού και της γυναίκας, με σκοπό όχι την πόλωση κακοποιημένου και κακοποιού στοιχείου, αλλά την τροφή για προβληματισμό και την ελπίδα για διέξοδο.

u-uguanps-uguanps.jpg

Σε ποια γειτονιά της Αθήνας ζείτε και ποια είναι τα τρία πράγματα που αγαπάτε σε αυτήν;
Ζω στην Καλλιθέα, αγαπώ τους δρόμους της γιατί με οδηγούν στα σπίτια των μαθητών μου όπου κοινωνείται γνώση και πολιτισμός. Αγαπώ ένα second hand μαγαζί με ρούχα πάνω στη Θησέως, και ένα στοιχειωμένο σπίτι χωρίς σκεπή και παράθυρα στην Εσπερίδων.

ai-u14nyaiu-12y-ipss1212a-1.jpg

ey12psaiuny-iya-iyfauasap.jpg

e12pnp-psas.jpg

igunpa.jpg

ip-ua14-sso12a14.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ