Εικαστικα

Οι pretty/dirty σκέψεις της Marilyn Minter

Ένας καθρέφτης για το lifestyle της σύγχρονης εποχής στο Brooklyn Museum. Και όχι μόνο. 

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323475-666107.jpg

Όμορφες ή βρόμικες εικόνες που εξάπτουν τη φαντασία και ερεθίζουν το μυαλό. Για περισσότερα από 40 χρόνια η Marilyn Minter εξερευνά με αισθησιακούς πίνακες, ατμοσφαιρικές φωτογραφίες και ασυνήθιστα βίντεο τα αντιφατικά και πολύπλοκα συναισθήματα γύρω από τις έννοιες της ομορφιάς και του γυναικείου σώματος στην αμερικανική κουλτούρα. Με κριτικό βλέμμα απέναντι στη δύναμη της επιθυμίας, προβληματίζεται για την εμπορευματοποίηση του σεξ και της σάρκας στη βιομηχανία της μόδας. Πίσω από τις θελκτικές δημιουργίες της, υπάρχει πάντα η κριτική, το χιούμορ και το προβοκάρισμα. Ποια είναι η επικρατούσα ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας και πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;

Mairilyn Minter in her studio, 2015, Photo by Jason Schmidt

Mairilyn Minter in her studio, 2015, Photo by Jason Schmidt

Η έκθεση «Marilyn Minter: Pretty/Dirty», που ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου στο Brooklyn Museum της Νέας Υόρκης και θα διαρκέσει έως τις 2 Απριλίου του 2017, ανατρέχει ως ρετροσπεκτίβα στην πλούσια εργογραφία της. Μέρος του αφιερώματος «A Year of Yes: Reimagining Feminism at the Brooklyn Museum», συγκαταλέγεται στις καλλιτεχνικές διοργανώσεις που θα δει πολύς κόσμος από κοντά.

Coral Ridge Towers (Mom Smoking), © Marilyn Minter

Από τις πρώτες δουλειές της, εκείνες της περιόδου 1969-1986, έως τα τέλη των 90s, κορυφώνεται η αναζήτηση της για τον τρόπο με τον οποίο οι «επαΐοντες της ομορφιάς» δημιουργούν και μανιπουλάρουν την επιθυμία μέσα από τις εικόνες.  

Clip (cropped), © Marilyn Minter

Έχοντας προκαλέσει σε κάθε δεκαετία, από τα τέλη των 60s μέχρι σήμερα, για τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη της συνδέεται με το φεμινισμό, τη μόδα και τη διασημότητα, η Marilyn Minter ανιχνεύει με ευφυία τον τρόπο με τον οποίο έχουν κατασκευαστεί τα καταναλωτικά πρότυπα που απευθύνονται σε γυναίκες. Στην περίοδο παντοκρατορίας του photoshop όπου φακίδες και ρυτίδες εξαφανίζονται θεωρούμενες ως ψεγάδια, υπάρχει χώρος για αυτές στον καμβά και τα φιλμ της. Σπάνιες φωτογραφίες από τις μυριάδες λήψεις της και πίνακες που ενσωματώνουν την τεχνική του φωτορεαλισμού, περιμένουν τους επισκέπτες της έκθεσης «Marilyn Minter: Pretty/Dirty» για να δώσουν ερωτήματα στις απαντήσεις που ψάχνουν. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ου αιώνα
Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα

Μια έκθεση για την επιρροή των κόμικς στη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργίες των Δ. Αϊδίνη, Σπ. Βερύκιου, St. Giannakos, Δ. Παπαϊωάννου, K. Haring, Roy Lichtenstein, R. Pettibon κ.ά. στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.