1821 Digital Gallery

Χρυσή Αυγή: Πώς γίνεται η άρση ασυλίας του Λαγού από Ευρωβουλή

Ο Γιάννης Λαγός, ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής
Ο Γιάννης Λαγός, ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά την ιστορική απόφαση στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση
  • A-
  • A+
0
Αυτή είναι η διαδικασία άρσης ασυλίας για τον Παναγιώτη Λαγό από την Ευρωβουλή μετά την ιστορική καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

Η ιστορική απόφαση της δικαιοσύνης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με την οποία το ναζιστικό μόρφωμα χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, ανοίγει τον δρόμο για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού στην Ευρωβουλή.

Ο Γιάννης Λαγός είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με το κόμμα της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές 2019.

Μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στην Αθήνα που χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή, τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κώστας Παπαδάκης με επιστολή τους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντείβιντ Σασόλι ζήτησαν να παρέμβει άμεσα, ώστε να αρθεί η βουλευτική ασυλία του πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού.

«Σήμερα», όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης «η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το πρώτο βήμα. Σας καλώ στο πλαίσιο αυτό να κάνετε το επόμενο». Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κάλεσε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του ΕΚ να σχηματίσουν ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο προκειμένου να απομονώσουν τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία» εντός της Ευρωβουλής.

Σχετικα
Χρυσή Αυγή: «Όχι» στην αποφυλάκιση τριών καταδικασμένων
Χρυσή Αυγή: «Όχι» στην αποφυλάκιση τριών καταδικασμένων

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη ζητά την άρση της ασυλίας και των δύο ευρωβουλευτών που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, αλλά και την αντικατάστασή τους στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου.

Γιάννης Λαγός - Τι προβλέπεται για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αν η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους της ΕΕ ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αίτηση ανακοινώνεται κατά τη διάρκεια Συνόδου της Ολομέλειας και παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI). Ο ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν την ασυλία τους.

Όπως περιγράφει η ΕΡΤ σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, η επιτροπή Νομικών Θεμάτων δέχεται ή απορρίπτει στην συνέχεια την αίτηση άρσης της ασυλίας. Μπορεί επίσης πρώτα να ζητήσει από την ενδιαφερόμενη αρχή να της παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση θεωρεί αναγκαία προκειμένου να σχηματίσει γνώμη για το εάν η ασυλία πρέπει να αρθεί ή να υποστηριχθεί.

Σχετικα
Δίωξη για εγκληματική οργάνωση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας
Δίωξη για εγκληματική οργάνωση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας

Η επιτροπή νομικών θεμάτων του ΕΚ παρουσιάζει στη συνέχεια την έκθεση και τις συστάσεις της. Ακολουθεί συζήτηση κατά τη διάρκεια Συνόδου Ολομέλειας, μετά από την οποία ο κάθε ευρωβουλευτής εκφέρει τη γνώμη του με ψηφοφορία. Κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά την απόφαση της επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωστοποιεί την απόφαση της ολομέλειας στον εν λόγω ευρωβουλευτή και στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο αυτός ανήκει.

Στο ερώτημα αν ο ευρωβουλευτής διατηρεί την έδρα του, ακόμη και αν χάσει την ασυλία του, ο κανονισμός του ΕΚ θεωρεί ότι η άρση της ασυλίας δεν ισοδυναμεί με καταδίκη του ευρωβουλευτή. Σημαίνει απλώς ότι η αρμόδια κρατική αρχή μπορεί να ασκήσει δίωξη ενάντια στο μέλος αυτό.

Ακόμη όμως και αν ο εν λόγω ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος από το δικαστήριο – εν προκειμένω ο Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής - ο εκλογικός νόμος της χώρας του είναι που καθορίζει το αν διατηρεί ή όχι την ασυλία του. Η αρμόδια αρχή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Άρση ασυλίας Γιάννη Λαγού στην Ευρωβουλή - Η περίπτωση Πουτζδεμόν

Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, τον περασμένο Ιανουάριο κατατέθηκε ισπανικό αίτημα για άρση της ασυλίας του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζδεμόν στο ΕΚ προκαλώντας και πολλές διαδηλώσεις μπροστά από το ΕΚ.

Οι ισπανικές αρχές απευθύνθηκαν τότε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ζητήσουν την άρση της ασυλίας του Κάρλες Πουτζδεμόν και του Τόνι Κομίν για να μπορέσουν να συνεχίσουν την δικαστική δίωξη κατά των δύο ευρωβουλευτών. Όπως τότε, έτσι και σήμερα η διαδικασία άρσης της ασυλίας μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες.

Από το 1979 οπότε πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ευρωεκλογές με άμεση καθολική ψηφοφορία και μέχρι τα τέλη του 2005, υπεβλήθησαν 129 αιτήσεις άρσης της βουλευτικής ασυλίας, εκ των οποίων οι 30 έγιναν δεκτές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5