- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελευθερία Ντεκώ: Η Τήνος δεν είναι μόνο τοπογραφία, αλλά καλλιτεχνία και πνευματικότητα
H γνωστή σχεδιάστρια φωτισμού και καθηγήτρια περιγράφει τη δικιά της Τήνο
Ελευθερία Ντεκώ: Η Τήνος είναι ένας τόπος μοναδικός, που ντύνεται διαφορετικές ομορφιές κι αρώματα κάθε εποχή του χρόνου
Κάπου διάβασα παλιά πως ένα καλοκαίρι χωρίς Τήνο είναι λειψό καλοκαίρι. Για μένα, Τήνος μόνο καλοκαίρι είναι λειψή Τήνος…
Το νησί μου, το νησί των ανέμων και της Παναγιάς, των μαρμαρογλυπτών και των ζωγράφων, των αγριοκάτσικων και των χωριών με τα εύηχα ονόματα, των μοναδικής αρχιτεκτονικής περιστερώνων και της γευστικής αγριαγκινάρας, είναι ένας τόπος μοναδικός, που ντύνεται διαφορετικές ομορφιές κι αρώματα κάθε εποχή του χρόνου.
Αν την επισκεφτείς βαρύ φθινόπωρο ή μείνεις χειμώνα, θα μαγευτείς από την κινηματογραφική αγριάδα του τοπίου, με τα γκρίζα σύννεφα και τους «στερεοφωνικούς» ήχους των αέρηδων ανακατεμένους με τα κουδούνια των αγελάδων και θα θυμηθείς τους στίχους του ποιητή:
Μες στης ερημιάς τ’ αγέρι
όλ’ αγιάζουνε μεμιάς.
Πιάνεις του Θεού το χέρι
και στα κύματα ακουμπάς
σαν αγριοπεριστέρι
Την πασχαλινή άνοιξη, τα σκίνα, οι πασχαλιές και τα χαμομήλια μοσχοβολούν και μαζί με τις παπαρούνες ζωγραφίζουν για λίγο πολύχρωμες τις πεζούλες, πριν τις ξεράνει ο λίβας. Κι έρχεται το καλοκαίρι, ανέμελο στην αρχή, επιβλητικό τον Δεκαπενταύγουστο με το τελετουργικό των 15 εσπερινών και με τα μελτέμια να ηρεμούν κάθε βράδυ με τη δύση. Τα τελευταία χρόνια έρχονται και τουρίστες πολλοί, που αναζητούν το κάτι που βρήκαν σε άλλα νησιά και το απαιτούν κι εδώ, αντί να αφεθούν στις εκπλήξεις που τους φυλάει η Τήνος.
Μα δεν είναι σαν τ’ άλλα νησιά η Τήνος, σας λέω, αν και τελευταία εισέβαλε η «ανάπτυξη», που για να ικανοποιήσει τον τουρίστα βάλθηκε να την εξομοιώσει μ’ αυτά, βιάζοντας τις χρυσοπράσινες παραλίες της με ομπρελίτσες και κυριλέ φραπέ, υποτάσσοντας την ατίθαση αγριάδα της με ξενοδοχειακές μονάδες εκτός κλίμακας και αισθητικής. Η Τήνος είναι ένα νησί γεμάτο θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψεις, όχι να τους πάρεις ως κειμήλιο ή σέλφι!
Είναι ένας τόπος που αγκαλιάζει όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την ουσία της ζωής, ένας τόπος ιερός και μυστηριώδης. Περπατώντας στα χωριά της, νιώθεις τη μυστική σύνδεση με την ιστορία και την παράδοση, ενώ έχεις την αίσθηση –αν αφεθείς– πως ο χρόνος εδώ κυλά διαφορετικά.
Η Τήνος δεν είναι μόνο τοπογραφία, αλλά καλλιτεχνία και πνευματικότητα. Και αυτή η συνάντηση της πίστης και της τέχνης είναι παντού διάχυτη, από το άσβηστο καντήλι σε κάθε ξωκλήσι έως τα μάρμαρα που σμιλεύονται ακόμη με αφοσίωση.
* Η Ελευθερία Ντεκώ είναι σχεδιάστρια φωτισμού, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη σκηνή μέχρι το φορητό ψυγείο, τι περιέχει ο εξοπλισμός κάμπινγκ της νέας εποχής
Οι γεύσεις που έχουν μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε γαστρονομικούς προορισμούς
Ένας τόπος που ξεχωρίζει γιατί ο χρόνος δεν τον αγγίζει
Κάπως έτσι γεννιούνται τα καλοκαίρια που δεν ξεχνιούνται ποτέ
Η βρετανική εφημερίδα The Times κάνει εκτενή αφιερώματα
Γνωστός TikToker μοιράζεται τους χρυσούς κανόνες συμπεριφοράς και δίνει συμβουλές για τις αποσκευές
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους
Πότε ενεργοποιούνται οι νέοι κανόνες στις πτήσεις
Νέα διεθνής αναγνώριση με σειρά αφιερωμάτων
Ο Ρομπ Άντκοκ αποκαλύπτει ποιο κάθισμα πρέπει να αποφύγετε στο επόμενο ταξίδι σας
Μιλήσαμε με τον εμπνευστή του πρότζεκτ Πάνο Ανδρεάδη
Βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους «κρυμμένους θησαυρούς» της Ευρώπης
Οι κίνδυνοι ασφαλείας σε περίπτωση ανάγκης - Ποια άλλα ρούχα είναι ακατάλληλα για πτήση
Παραλίες, ρεβυθάδα και μοναδικές διαδρομές
Οι συμβουλές ενός ειδικού ασφαλείας για να μην γίνετε στόχος κλοπής
Πώς το δημοφιλές ρούχο απειλεί την υγεία και τη σωματική σας ακεραιότητα
Το αφιέρωμα της γαλλικής ιστοσελίδας Le Figaro Nautisme
Οι εντυπωσιακές ακτογραμμές, τα σμαραγδένια νερά και τα παραδοσιακά χωριά κερδίζουν τους ταξιδιώτες
Η επίσκεψη στον Αχέροντα γίνεται σε τρεις στάσεις: το Νεκρομαντείο, τη βαρκάδα στις εκβολές και τις δραστηριότητες στις Πηγές στο χωριό Γλυκύ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.