Ταξιδια

Τελ Αβίβ: Ένα ταξίδι «αποκάλυψη»

Μια πόλη που ζει έντονα, διασκεδάζει και απολαμβάνει τους καρπούς της ιστορίας της.

telavivaerial.jpg

Αβίβ στα εβραϊκά σημαίνει «άνοιξη» και συμβολίζει την αναγέννηση, το καινούργιο. Τελ είναι ο «λόφος» και χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει τα «στρώματα» των πολιτισμών που ο ένας «χτίζεται» πάνω στο άλλο. Συμβολίζει το αρχαίο. Τελ Αβίβ, ένας «ανοιξιάτικος λόφος» και μια «παλιά, ολοκαίνουργια πόλη».

Όταν το 1909 ξεπήδησε ως ένας μικρός οικισμός στους αμμόλοφους βόρεια της Γιάφα, το Τελ Αβίβ έβλεπε ήδη στο «μέλλον». Δεν του άρεσε η εικόνα των γειτονικών αραβικών πόλεων, ήθελε να είναι μια μοντέρνα και καθαρή πόλη, να θυμίζει Οδησσό, Ευρώπη. Ο Akiva Arieh Weiss, ένας εκ των ιδρυτών της, είχε ένα ολοκάθαρο όραμα: «Σε αυτή την πόλη θα χτίσουμε δρόμους με πεζοδρόμια και ηλεκτρικό φωτισμό. Κάθε σπίτι θα έχει φρέσκο νερό από πηγάδια που θα ρέει μέσω σωληνώσεων όπως σε κάθε μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα και επίσης θα έχει αποχετευτικό σύστημα που θα εγγυάται τη δημόσια υγεία» (1906).

static1.squarespace.jpg

Έτσι έγινε. Το Τελ Αβίβ δεν έπαψε να εξελίσσεται, για να είναι σήμερα η Σίλικον Βάλεϊ της Αραβίας, το Μαϊάμι της Μέσης Ανατολής, μια μητρόπολη με ουρανοξύστες, υπερπολυτελείς αρχιτεκτονικές κατασκευές και χλιδάτα ξενοδοχεία. Είναι μια πόλη που αγαπάει την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, μια πόλη που ζει έντονα, διασκεδάζει και απολαμβάνει τους καρπούς της ιστορίας της.

arheio_lipsis_9.jpg

Rothschild Boulevard και Neve Tzedek

Χαριτωμένα μικρά café, κομψά εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, νυχτερινά μαγαζιά και εμβληματικά Bauhaus κτήρια συνθέτουν τη συναρπαστική εικόνα της δενδροφυτεμένης λεωφόρου Rothschild, σημείο αναφοράς της πόλης. Η φαρδιά πεζοδρομημένη λωρίδα που χωρίζει την διπλής κατεύθυνσης λεωφόρο είναι ιδανική για ανέμελες βόλτες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Η γραφική, παραθαλάσσια γειτονιά του Neve Tzedek έχει άλλον «αέρα». Εδώ οι τιμές ανεβαίνουν, το ίδιο όμως και η διάθεση, αφού ενδείκνυται για νυχτερινές εξόδους, ενώ δεν υστερεί και σε καλά εστιατόρια. Στην όμορφη Shabazi Street θα χαζέψεις τις αμέτρητες γκαλερί και τα καταστήματα λαϊκής τέχνης.

arheio_lipsis.jpg

Στην παλιά πόλη της Γιάφα και στις γειτονιές της Νόγκα

Με θέα την ανατολική Μεσόγειο, στο παλιό λιμάνι της Γιάφα, θα επισκεφθείς μια από τις παλαιότερες συνοικίες του Τελ Αβίβ, άψογα διατηρημένη χάρη και στις εργασίες αποκατάστασής της που ξεκίνησαν το 90’ προκειμένου να παραμείνει «ζωντανή» η ιστορία και η κουλτούρα των πρώτων κατοίκων της.

arheio_lipsis_1.jpg

boyabez1.jpg

Λίγο βορειότερα, η γειτονιά της Νόγκα, σε αντίθεση με την «αρχαία» φυσιογνωμία της Γιάφα, αποτελεί την επιτομή της ανάπτυξης και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας. Όχι άδικα ονομάστηκε Νόγκα (Noga) που στα εβραϊκά σημαίνει «λαμπερό φως». Μερικοί από τους πλουσιότερους κατοίκους του Τελ Αβίβ έχουν μετακομίσει εδώ, στα προάστια. Εδώ είναι και το κατάστημα Craft and Bloom του Ofer Shahar με καταπληκτικά αντικείμενα τέχνης και design, ρούχα και έπιπλα που σχεδιάζει και κατασκευάζει ο ίδιος μαζί με τον αδερφό του Gilad στο εργαστήριό τους στη διπλανή ακριβώς πόρτα.

manta-ray-tel-aviv-avi-ganor1691.jpg

arheio_lipsis_2.jpg

arheio_lipsis_3.jpg

Στο δρόμο για την Ιερουσαλήμ

Περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από το Τελ Αβίβ, θα φτάσεις στην πόλη της Ιερουσαλήμ, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, εθνοτήτων, θρησκειών. Η Ιερουσαλήμ είναι μια πραγματικά υπέροχη πόλη.

img_6524.jpg

img_6525.jpg

arheio_lipsis_4.jpg
arheio_lipsis_5.jpg

Εδώ θα επισκεφθείς, φυσικά, τα γνωστά ιστορικά αξιοθέατα, την παλιά πόλη με το Δυτικό Τείχος (το Τείχος των Δακρύων), το Μουσείο-Πύργο του Δαυίδ, τον Θόλο του Βράχου στο Όρος του Ναού, υπάρχουν όμως και τα «διαμάντια» που αν και σε κοινή θέα, παραμένουν αθέατα για τον βιαστικό τουρίστα. Γι’ αυτό, αφιέρωσε χρόνο για να περιηγηθείς στην κεντρική αγορά της πόλης και να νοιώσεις αλλά και να… γευτείς την πραγματική γοητεία της Μέσης Ανατολής.

israel2014-28.jpg
israel2014-30.jpg

arheio_lipsis_6.jpg

arheio_lipsis_7.jpg

arheio_lipsis_8.jpg

img_6539.jpg

img_6544.jpg

arheio_lipsis_10.jpg

Τι να δεις:

Το Κέντρο Bauhaus: ιδρύθηκε το 2000 και είναι αφιερωμένο στο γνωστό αρχιτεκτονικό κίνημα το οποίο χαρακτηρίζει σχεδόν στο σύνολό της τη «Λευκή πόλη» όπως ονομάζεται το κέντρο του Τελ Αβίβ. Στο χώρο της γκαλερί, εκτός από τις μόνιμες συλλογές, φιλοξενούνται συχνά περιοδικές εκθέσεις, ενώ το Κέντρο πραγματοποιεί περίπατους στην πόλη και εκδίδει κατά καιρούς εκδόσεις σχετικές με αρχιτεκτονική και ντιζάιν.

Το Πάρκο Charles Clore: βγαίνοντας από τα «στενά» της παλιάς πόλης της Γιάφα ξεδιπλώνεται μπροστά σου μια απέραντη όαση πρασίνου την οποία διακόπτει μόνο το μπλε της θάλασσας. Ιδανικό σημείο για ατελείωτους περιπάτους και στιγμές χαλάρωσης.

Τη λεωφόρο Rothschild: η καρδιά της πόλης του Τελ Αβίβ προσελκύει πλήθος τουριστών αλλά και ντόπιων που γεμίζουν καθημερινά τα πανέμορφα café και τα εστιατόρια.

Που θα μείνεις:

Brown TLV: το boutique hotel με τους καλαίσθητους χώρους, το κομψό ντιζάιν και το φιλικό προσωπικό, βρίσκεται μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από την παραλία και το Neve Tzedek. Η θέα από τα μπαλκόνια του τελευταίου ορόφου είναι εκπληκτική. Το πρωινό σερβίρεται σε ένα από τα τοπικά café δίπλα στο ξενοδοχείο.

Alma Hotel: αν και σχετικά μικρό, θα είσαι τυχερός αν βρεις να κλείσεις ένα από τα τόσο προσεγμένα και πανέμορφα διακοσμημένα δωμάτιά του με τα χαρούμενα χρώματα που δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση φιλοξενίας. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου, λίγα μέτρα μακριά από τη λεωφόρο Rothschild, θα βρεις το Alma Lounge με φανταστικά κοκτέιλ και μια όμορφη αυλή για το καλοκαίρι.

Mamilla: πολύ στυλάτο ξενοδοχείο στην πόλη της Ιερουσαλήμ, με καταπληκτική θέα στα παλιά Τείχη, στην πύλη της Γιάφα και στον Πύργο του Δαυίδ.

Φαγητό/Ποτό:

Dallal: ή αλλιώς «καλοχορτασμένος» στα Αραβικά και έτσι ακριβώς νοιώθεις σε αυτό το εστιατόριο με την εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα που λειτουργεί σε μια παλιά, ανακαινισμένη κατοικία.

Miznon: γευστικότατο street food με διάφορες ασυνήθιστες γεύσεις τυλιγμένες σε πίτες. Γνωστό για το τραγανά ψημένο κουνουπίδι του. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελληνική πρεσβεία.

Manta Ray: κάποιοι το χαρακτηρίζουν «τουριστικό» λόγω και της τοποθεσίας του, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Όπως και να ‘χει, τα θαλασσινά του πιάτα είναι θεσπέσια, ενώ η θέα στην παλιά πόλη δύσκολα περιγράφεται.

Zepra: υψηλό ντιζάιν, δυνατή μουσική, χαμηλός φωτισμός, όμορφος κόσμος, γκουρμέ ασιατική κουζίνα, στην εμπορική περιοχή της πόλης, Ανάλογες και οι τιμές.

Cicchetti: Ιταλικό «στέκι» με γευστικές στυλ-τάπας μπουκιές. Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την πολέντα του.

Yakimono: ένα σούσι μπαρ στο οποίο θα νοιώσεις πολύ οικεία λόγω του εξαιρετικού σέρβις.


Το κείμενο είναι μετάφραση απο το blog TRAVEL FOOD PEOPLE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ