Ταξιδια

Ιορδανία

Μια μικρή σε έκταση και σε πληθυσμό χώρα, προσφέρει ένα εύκολο και μαζί συναρπαστικό ταξίδι

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 249
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39424-88769.jpg

H ATHENS VOICE ταξιδεύει στην Ιορδανία

Χαμένες πολιτείες, βιβλικές τοποθεσίες, ερείπια ελληνορωμαϊκών πόλεων. Ο Μωυσής ατενίζει τη Γη της Επαγγελίας. Ο Λόρενς της Αραβίας διασχίζει τα παράξενα τοπία της Wadi Rum. Εμείς, ακολουθώντας τα ίχνη του Ιντιάνα Τζόουνς, εξερευνούμε τη θρυλική Πέτρα. Την άλλη μέρα, τους κοραλλένιους βυθούς στην Aqaba. Δοκιμάζουμε την εμπειρία της άνωσης στη Νεκρά θάλασσα. Τη γλυκόπικρη γεύση του κάρδαμου στον καφέ. Έναν αρωματικό ναργιλέ. Ένα οδοιπορικό από τα υψίπεδα του Γκολάν μέχρι την Ερυθρά θάλασσα.

Μόλις 2 ώρες με το αεροπλάνο από την Αθήνα, η Ιορδανία, μια μικρή σε έκταση και σε πληθυσμό χώρα, προσφέρει ένα εύκολο και μαζί συναρπαστικό ταξίδι. Και η άνοιξη είναι η ωραιότερη εποχή για να την επισκεφτεί κανείς. Είναι αλήθεια ότι το Αμάν δεν σε προϊδεάζει για το πόσο όμορφη είναι η Ιορδανία. Είναι μια σύγχρονη πρωτεύουσα, δημιούργημα του 20ού αιώνα, χωρίς ατμόσφαιρα και μνήμες. Και χωρίς τις κλισέ εξωτικές εικόνες της Μέσης Ανατολής. Πάντως, αξίζει μια επίσκεψη στο Ρωμαϊκό Θέατρο και στα σουκς της παλιάς πόλης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο παλάτι Umayyad και στην γκαλερί Darat al-Funun που στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο του 1920. Και, βέβαια, δείπνο στα δύο ωραιότερα εστιατόρια της πόλης, το Fakhr el-Din και το Tannoureen. Όμως, το Αμάν αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για κοντινές εκδρομές.

Θα επισκεφτούμε την ελληνορωμαϊκή πόλη Γέρασα (Jerash), μία από τις πιο εντυπωσιακές και καλοδιατηρημένες της Μέσης Ανατολής, και το κάστρο Ajloun, ενθύμιο της αντίστασης των Αράβων στην εισβολή των Σταυροφόρων. Θα περιπλανηθούμε στα «Κάστρα της Ερήμου», με το Qusayr Amra και το ατμοσφαιρικό Hraneh να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Στο Umm Qais, με θέα τα υψίπεδα του Γκολάν, θα περπατήσουμε δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης Γάδαρα, μία από τις πιο σημαντικές της Δεκάπολης.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας προς τον Νότο. Μια στάση στη Madaba, την πόλη των ψηφιδωτών, ύστερα στο όρος Νέμπο, από όπου ο Μωυσής αντίκρισε τη Γη της Επαγγελίας. Στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη, μας δείχνουν την τοποθεσία όπου πιθανολογείται η βάπτιση του Ιησού. Από εδώ μόλις λίγα χιλιόμετρα δρόμου μάς χωρίζουν από το χαμηλότερο σημείο της Γης, 408 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη Νεκρά Θάλασσα η ζέστη είναι αποπνικτική. Και το μπάνιο είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς η υπερβολική περιεκτικότητα σε αλάτι (είναι σχεδόν 10 φορές πιο αλμυρή από τη θάλασσα) σε κρατάει σχεδόν έξω από το νερό.

Πριν βγούμε στον αρχαίο δρόμο των εμπόρων της Ανατολής, την King’s Highway, που διατρέχει ολόκληρη την ιστορία της Ιορδανίας, σταματάμε στο εντυπωσιακό Karak, το δεύτερο σπουδαιότερο κάστρο της εποχής των σταυροφόρων μετά το Crac des Chevaliers στη Συρία. Μετά, στο κάστρο Shobak. Και φτάνουμε στην Πέτρα, στο ένα από τα 7 Θαύματα του Κόσμου. Τη θρυλική «μυστική πολιτεία» των Ναβαταίων, λαξευμένη πριν από 2.000 χρόνια μέσα σε μια κοιλάδα από κόκκινο αμμόλιθο. Νωρίς το πρωί περνάμε στην αρχαία πόλη μέσα από το επιβλητικό στενό φαράγγι, το Siq, μένουμε άφωνοι στη θέα του Θησαυροφυλάκιου, σκαρφαλώνουμε τα 100 σκαλιά έως το Μοναστήρι. Λίγη ξεκούραση, πριν ξεκινήσει το 2ωρο tour “Petra by night”, μια ονειρική περιήγηση σε μαγικές εικόνες που ζωντανεύουν από τις αμέτρητες φλόγες των κεριών και την υπόκρουση της βεδουίνικης μουσικής.

Συνεχίζουμε για το Wadi Rum, ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ιορδανίας. Από την Πέτρα απέχει περίπου μία ώρα. Απότομοι βράχοι ξεπηδούν ανάμεσα από τους κόκκινους αμμόλοφους. Μια νύχτα στην έρημο. Επιβάλλεται. Η απέραντη σιωπή πάνω στα άδεια τοπία, η απογευματινή ψύχρα που σε ανακουφίζει από τον καυτό ήλιο, οι γεμάτοι άστρα ουρανοί, μια αλλιώτικη ανατολή, είναι πράγματα που δεν αρκεί να τα δεις, πρέπει να τα ζήσεις.

Στην παραθαλάσσια πόλη Aqaba, στο νοτιότατο άκρο της Ιορδανίας, θα περάσουμε τις τελευταίες ημέρες του ταξιδιού μας. Οι πολύχρωμοι κοραλλένιοι βυθοί της είναι από τους ωραιότερους στον κόσμο, πολύ καλύτερα διατηρημένοι από αυτούς του Σαρμ ελ Σεΐχ στην Αίγυπτο ή του Εϊλάτ στο Ισραήλ. Και τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας, ζεστά σχεδόν όλο το χρόνο. Κολυμπάω ανάμεσα στα πολύχρωμα ψάρια, οι εικόνες του βυθού είναι από μόνες τους ταξίδια. Και οι κοραλλένιοι κήποι της Aqaba, η τελευταία μου εικόνα – ενθύμιο από την Ιορδανία.

Τα καλύτερα ξενοδοχεία σε κάθε περιοχή

Στο Αμάν

» Four Seasons, το καλύτερο (και ακριβότερο) της πόλης, www.fourseasons.com
» Grand Hyatt, www.amman.hyatt.com
» Inter-Continental, www.intercontinental.com
» Sheraton Amman Al-Nabil & Towers, www.sheraton.com
» Le Meridien, www.lemeridien.com
» Regency Palace, www.theregencyhotel.com
» Le Royal, www.leroyal.com

Στην Πέτρα

» Taybet Zaman Hotel and Resort, bedouin-style chic και ατμόσφαιρα ιορδανικού χωριού του 19ου αιώνα, 11 χλμ. νότια της Wadi Moussa, reservations@taybetzaman.com
» Moevenpick Resort Hotel Petra, στην πιο ευνοϊκή τοποθεσία – μόλις λίγα βήματα από την είσοδο της αρχαίας πόλης. www.moevenpick-hotels.com
» Petra Marriott Hotel, με θέα στην κοιλάδα της Πέτρα, 4 χλμ. στο δρόμο προς το Taybeh, www.marriott.com/hotels/travel/mpqmc-petra-marriott-hotel

Στην Aqaba

» The Marina Plaza Hotel, www.marinaplaza.org
» Intercontinental Resort Aqaba, www.ichotelsgroup.com/intercontinental/en/gb/locations/overview/aqjha
» Moevenpick, www.movenpick-aqaba.co
» Την 1η Ιουνίου 2009 ανοίγει το 5 αστέρων Kempinski

Στη Νεκρά Θάλασσα
Με διαφορά το καλύτερο είναι το Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea, www.kempinski-deadsea.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ