Health & Fitness

Τα 5+1 στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να ζήσετε περισσότερο

Ένας μοναδικός συνδυασμός τροφίμων που ευνοεί τη μακροζωία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιάτο με λαχανικά
© Unsplash

Διατροφή: Η νούμερο 1 διαίτα για να είστε πιο υγιείς και να ζήσετε περισσότερο

Έναν συνδυασμό μεσογειακής και ασιατικής διατροφής προτείνει ο γιατρός Ουίλιαμ Λι, ειδικός σε θέματα μακροζωίας, για «να νικήσετε τις ασθένειες και να ζήσετε περισσότερο».

Πρόκειται, κατά τον ίδιο, για έναν «μοναδικό συνδυασμό» δύο διαφορετικών διατροφών. Εξάλλου, τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Ασία συναντάμε τις γνωστές «Μπλε Περιοχές» (Blue Zones) όπου οι κάτοικοι ζουν περισσότερο και είναι γενικά πιο υγιείς.

Παρακάτω, ο γιατρός και επιστήμονας τροφίμων προτείνει έξι βασικά πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να έχετε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Φρούτα

Ο γιατρός προτείνει ειδικά τα μήλα, τα αχλάδια, το γκρέιπφρουτ και το αβοκάντο.

Για τα μήλα, μπορεί το γνωστό ρητό να λέει ότι «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», αλλά τρία μήλα την ημέρα για την ακρίβεια μπορούν να μειώσουν το λίπος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, ως σνακ ή ακόμα και σε γλυκά.

αχλάδια, από τη μεριά τους, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών (ένα μεσαίου μεγέθος αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια) και κάνουν καλό στο έντερο.

Τα 5+1 στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να ζήσετε περισσότερο

Το γκρέιπφρουτ περιέχει φλαβονοειδή (που βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών) και βιταμίνη C, η οποία είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία που προστατεύει το DNA.

Τέλος, τα αβοκάντο προσφέρουν υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα, όπως επίσης και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Λαχανικά

Εδώ, προτείνεται το μπρόκολο, η σόγια, τα καρότα και τα μανιτάρια.

Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, η οποία προστατεύει τα βλαστοκύτταρα, βελτιώνει την υγεία του εντέρου και τον μεταβολισμό, και ενισχύει τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

Η σόγια τρώγεται ως φασόλι, γίνεται τόφου, ζυμώνεται και μπορεί ακόμη και να μετατραπεί σε κρασί. Έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 20% και του διαβήτη κατά 23%.

Τα 5+1 στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να ζήσετε περισσότερο

καρότα είναι μια καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών για την υγεία του εντέρου. Μισό φλιτζάνι τριμμένο καρότο έχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Τέλος, τα μανιτάρια περιέχουν μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται βήτα-D-γλυκάνη, η οποία διεγείρει την άμυνα για την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων κυττάρων που απαιτούνται για την επούλωση των πληγών. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτρέψει τα επιβλαβή αιμοφόρα κύτταρα από το να τροφοδοτούν τους καρκίνους.

Όσπρια

Καταρχάς, προτείνονται τα λευκά φασόλια, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ μειώνουν παράλληλα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Περιέχουν επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.

Τα 5+1 στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να ζήσετε περισσότερο

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα οι φακές. Μισό φλιτζάνι ξηρές φακές περιέχει 18 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περισσότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες.

Υγιεινά συνοδευτικά

Συστατικά, όπως το ελαιόλαδο και το ξύδι, είναι απαραίτητα για τα περισσότερα φαγητά.

Εδώ, προτείνεται το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι και η πιο επιθυμητή μορφή λαδιού. Αποτελεί πηγή ισχυρών πολυφαινολών που ενεργοποιούν τις άμυνες της υγείας. Προτιμήστε μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για τη διατροφή σας.

Ελαιόλαδο
© Pixabay

Εξαιρετικό είναι και το μηλόξυδο: μελέτες έχουν δείξει ότι το οξικό οξύ στο μηλόξυδο μειώνει το σωματικό λίπος, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

Τέλος, μια εναλλακτική πρόταση ειναι η πάστα φασολιών, την οποία μπορείτε να βρείτε σε ασιατικά παντοπωλεία. Φτιάχνεται από σόγια η οποία έχει υποστεί ζύμωση και περιέχει βιοδραστικές ουσίες που καταπολεμούν τα λιποκύτταρα.

Θαλασσινά

Εδώ συναντάμε τον σολωμό, ο οποίος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3, που απορροφώνται από τα λιποκύτταρα και μεταβολίζονται. Στη συνέχεια δημιουργούν πρωτεΐνες που απελευθερώνονται σαν «κυτταρικοί πυροσβέστες» στη γύρω λιπώδη μάζα για να «σβήσουν» τη φλεγμονή που προκαλεί το λίπος.

Τα 5+1 στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να ζήσετε περισσότερο

Αν εξερευνάτε μοναδικές γεύσεις, πρέπει να δοκιμάσετε αυγά ορισμένων ψαριών. Είναι και αυτά πλούσια σε υγιεινά λιπαρά και Ωμέγα-3.

Τέλος, οι γνωστές σαρδέλες περιέχουν συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό και να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

Υγρά - πόσιμα

Τέλος, μην ξεχνάτε τα υγρά σας - και δεν εννοούμε μόνο το νερό.

Το τσάι μάτσα, γνωστό για το πράσινο χρώμα του, είναι μια καλή επιλογή. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το matcha μπορεί να αντισταθμίσει τις μεταβολικές επιδράσεις μιας διατροφής με πολλά λιπαρά.

Τα 5+1 στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να ζήσετε περισσότερο

Καταληκτικά, μπορείτε να προτιμήσετε τσάι oolong. Μια μελέτη του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξε ότι η κατανάλωση έξι φλιτζανιών τσαγιού oolong, τρεις ημέρες την εβδομάδα, βελτίωσε τον συνολικό μεταβολισμό.

Με πληροφορίες από CNBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ