- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πιθανό να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης η ταυρίνη των ενεργειακών ποτών
Οι επιστήμονες ζητούν μεγάλη κλινική δοκιμή μετά την παράταση της διάρκειας ζωής των ποντικών
H ταυρίνη πιθανό να αυξάνει την υγιή διάρκεια ζωής στους ανθρώπους - Οι επιστήμονες ζητούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με το συστατικό των ενεργειακών ποτών.
Η ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να αποτελεί παράγοντα γήρανσης, σύμφωνα με μελέτη που αξιολόγησε την επίδραση του αμινοξέος στην υγεία και τη μακροζωία.
Η αντιστροφή της σχετιζόμενης με την ηλικία απώλειας ταυρίνης μέσω συμπληρώματος βελτίωσε τη διάρκεια ζωής σε τρωκτικά και πρωτεύοντα θηλαστικά και τα ευρήματα δικαιολογούν περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους.
Η ταυρίνη είναι ένα από τα πιο άφθονα αμινοξέα στα ζώα και προηγούμενες μελέτες σε διάφορα είδη έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής προκαλεί λειτουργικές βλάβες στους σκελετικούς μύες, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.
Μικρές κλινικές δοκιμές συμπλήρωσης ταυρίνης έχουν υποδείξει οφέλη σε μεταβολικές και φλεγμονώδεις ασθένειες, αλλά η επίδραση των συγκεντρώσεων ταυρίνης στην υγεία και τη μακροζωία των ζώων παραμένει ελάχιστα κατανοητή.
Για να κατανοήσουν καλύτερα αν και πώς η αφθονία ταυρίνης επηρεάζει την υγιή διάρκεια ζωής, οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα σε ποντίκια, πιθήκους και ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών.
Όπως ανακάλυψαν, στους 15χρονους πιθήκους οι συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα ήταν 85% χαμηλότερες από ό,τι στους πεντάχρονους πιθήκους. Παρομοίως, τα επίπεδα ταυρίνης μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80% κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής.
Η μείωση των επιπέδων ταυρίνης παρατηρήθηκε, επίσης, σε γηράσκοντα ποντίκια και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που στερούνταν τον κύριο μεταφορέα ταυρίνης είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής ως ενήλικες.
Ταυρίνη, μία πολλά υποσχόμενη στρατηγική κατά της γήρανσης;
Η αντιστροφή αυτής της μείωσης μέσω χορήγησης ταυρίνης με συμπληρώματα αύξησε τη μέση διάρκεια ζωής των σκουληκιών και των ποντικών κατά 10-23% και 10-12%, αντίστοιχα.
Στα ποντίκια, η από του στόματος χορήγηση ταυρίνης σε δόσεις 500 και 1.000 χιλιοστόγραμμα (milligrams) ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως συσχετίστηκε, επίσης, με βελτιώσεις στη δύναμη, τον συντονισμό και τις γνωστικές λειτουργίες και επιβράδυνε αρκετούς βασικούς δείκτες γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής γήρανσης, της μιτοχονδριακής βλάβης και της φλεγμονής.
Επιπλέον, κατέδειξαν ότι η χορήγηση ταυρίνης σε μεσήλικες πιθήκους Μακάκος ρέζους επηρέασε θετικά την υγεία των οστών, του μεταβολισμού και την ανοσολογική υγεία.
Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», σημειώνουν ότι η αντιστροφή της ανεπάρκειας ταυρίνης κατά τη γήρανση μπορεί να αποτελέσει μία πολλά υποσχόμενη στρατηγική κατά της γήρανσης, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν η χορήγηση ταυρίνης αυξάνει την υγιή διάρκεια ζωής στους ανθρώπους.
Η πιθανότητα κινδύνων χρήζει εξέτασης, καθώς λείπουν μεγάλες, μακροπρόθεσμες δοκιμές ασφάλειας σε ανθρώπους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.