Ελλαδα

«Δεν προήλθε από το γνωστό ρήγμα», λένε οι ειδικοί για τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη

Υποχώρησε τμήμα παραλίας στην Αιδηψό

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας
© EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Σεισμός στην Αταλάντη: Ευθύμης Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το ρήγμα και τη σεισμική δραστηριότητα - Υποχώρηση τμήματος παραλίας στην Αιδηψό

«Όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (8.6) με επίκεντρο την Αταλάντη. 

Ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς υποστήριξε ότι «ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά από 3.33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία. Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια».

Σεισμός στην Αταλάντη: «"Παρεξηγημένο" το ρήγμα»

Σε άλλο μέρος των δηλώσεών του στο Mega, o κ. Λέκκας σημείωσε ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ «δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αν και το υποθέσαμε στην αρχή, αλλά ούτως η άλλως η Ατάλαντη είναι ένα "παρεξηγημένο" ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες, γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. Aνενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό. Φαίνεται ότι όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ct7t9w3ka4k1)

Μετά τον σεισμό στην Αταλάντη υποχώρησε τμήμα παραλίας στην Αιδηψό

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στην υποχώρηση τμήματος παραλίας στην Αιδηψό, μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη. «Ένα περίεργο φαινόμενο αναρτήθηκε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό, βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

Η παραλία στο Μύλο των Γιάλτρων υπέστη καθίζηση. Συντονισμένα ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού με το λιμενάρχη Λουτρών Αιδηψού, Σωτήρη Δανίκα και μετά από επικοινωνία τους με το ΙΓΜΕ ενημερώθηκαν για την ύπαρξη ρήγματος και την πιθανή υποθαλάσσια κατολίσθηση των αποθέσεων άμμου. Οι υπηρεσίες θα κάνουν αυτοψία τις επόμενες ημέρες.

Με τα το σημερινό σεισμό η παραλία στο Μύλο των Γιάλτρων υπέστη καθίζηση. Συντονισμένα με τον λιμενάρχη Λ.Αιδηψού και...

Posted by Γιάννης Κοντζιάς on Thursday, June 8, 2023

Σεισμός στην Αταλάντη - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ο σεισμός δεν προήλθε από το γνωστό ρήγμα»

«Ασφαλώς υπήρξαν μετασεισμοί αμέσως μετά τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 4,8 που ακολούθησαν αρκετοί όλες τις ώρες που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα, όμως η συνολική εικόνα είναι πολύ φυσιολογική», δήλωσε σήμερα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ. 

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σεισμός αυτός, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έγινε πάνω στο περίφημο το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα μας, αλλά σε ένα δευτερεύον, μικρότερων διαστάσεων ρήγμα το οποίο εντοπίζεται δυτικότερα και ασφαλώς έχει πολύ μικρότερο σεισμικό δυναμικό από ό, τι έχει το ρήγμα της Αταλάντης», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Ο σεισμός ήταν σχετικά μικρός 4,8 Ρίχτερ. Ένας σεισμός, με τέτοιο μέγεθος αρκετά χαμηλό, δεν φαίνεται ό,τι έχει τη δυνατότητα να διεγείρει γειτονικά ρήγματα όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ct7ur61sj7p5)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ