Trending Now

Ποιος ήταν ο «νονός του Voguing», Willi Ninja, που τιμάται στο σημερινό Google Doodle

Ο Willi Ninja ήταν πολλά παραπάνω από ένας χορευτής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Willi Ninja: Ο «νονός του Voguing»
© Christian Grattan/Patrick McMullan / Getty Images

Willi Ninja: Ο «νονός του Voguing», η πορεία του στον χορό και η ακτιβιστική του δράση 

Στον Willi Ninja, έναν εμβληματικό χορευτή και χορογράφο γνωστό ως «Νονό του Voguing», είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle. O Willi Ninja άνοιξε τον δρόμο για την εκπροσώπηση και την αποδοχή των Black LGBTQ+ τις δεκαετίες του 1980 και του '90.

Η κοινότητα που δημιούργησε ο Willi Ninja το «The Iconic House of Ninja» υπάρχει μέχρι σήμερα. Το βίντεο Doodle εικονογραφήθηκε από τον Rob Gilliam και επιμελήθηκε ο Xander Opiyo, με πρωτότυπη μουσική από τον Vivacious. Οι ερμηνευτές που εμφανίζονται είναι τα σημερινά μέλη του House of Ninja (Archie Burnett Ninja, Javier Madrid Ninja, Kiki Ninja και Akiko Tokuoka γνωστός και ως KiT Ninja) που χορεύουν για να γιορτάσουν την κληρονομιά του Willi Ninja.

Celebrating Willi Ninja

Σαν σήμερα το 1990, το ντοκιμαντέρ Paris Burning— το οποίο περιλαμβάνει τον Willi and the Iconic House of Ninja — κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στο NewFest New York LGBT Film Festival.

Willi Ninja: Από το Queens στις παραστάσεις μπαλέτου και το Voguing

Ο Willi Ninja γεννήθηκε το 1961 και μεγάλωσε στο Flushing του Queens. Είχε μια στοργική μητέρα που υποστήριζε την ταυτότητά του. Ενθάρρυνε το ενδιαφέρον του για τον χορό πηγαίνοντάς τον σε παραστάσεις μπαλέτου στο θέατρο Απόλλων. Αν και δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τα μαθήματα χορού, αυτό δεν εμπόδισε τον Γουίλι να διδάξει τον εαυτό του τις κινήσεις που θα τον έκαναν αστέρι.

Ο Willi Ninja συνέχισε να κυριαρχεί στην τέχνη του voguing, ένα στιλ χορού που συνδυάζει πόζες μόδας με περίπλοκες κινήσεις, μιμικές και πολεμικές τέχνες. Η φόρμα χορού προέκυψε από τη σκηνή της αίθουσας χορού του Χάρλεμ, η οποία ήταν ένας ασφαλής χώρος που ιδρύθηκε από LGBTQ+ μαύρους και λατίνους για να γιορτάσουν την έκφραση και τη συνοχή. 

Willi Ninja: Η κοινότητα του House of Ninja

Ο Willi Ninja συνίδρυσε τη δική του κοινότητα που ονομάζεται House of Ninja το 1982 και συνέχισε να παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση στα μέλη του σπιτιού του ακόμα και αφού έγινε διάσημος. Εμπνευσμένος από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά και τις πολεμικές τέχνες, ο Willi Ninja εισήγαγε νέες τεχνικές χορού που επαναπροσδιόρισαν τα πρότυπα voguing. Τη δεκαετία του '90, ο Willi συνέχισε να παίζει σε ταινίες, μουσικά βίντεο και πολυτελείς παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Οι κινήσεις του ενέπνευσαν διασημότητες από τη Madonna έως τον Jean-Paul Gaultier.

Ο Willi Ninja πρωταγωνίστησε στο ντοκιμαντέρ του 1990, Paris Is Burning, όπου το μοναδικό του στιλ χορού παρουσιάστηκε στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και εξέθεσε το έργο του Willi Ninja σε ένα ευρύτερο κοινό.

Paris Is Burning | 'House Mothers' (HD) | MIRAMAX

Όταν ο Willi Ninja δεν χόρευε, ήταν ένας ισχυρός υποστηρικτής της κοινότητάς του. Ένας από τους πρώτους που ευαισθητοποίησε για την πρόληψη του HIV/AIDS στα drag balls, ο Willi Ninja έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του στίγματος που περιβάλλει την ασθένεια, ενώ άνοιξε τον δρόμο για την εκπροσώπηση και αποδοχή των μαύρων και λατίνων LGBTQ+ σε όλο τον κόσμο.

Willi Ninja: Ο «νονός του Voguing»
© Google Doodle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ