- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O Στέφανος πάνω από τους αριθμούς
«Είναι πραγματικά πολύ αστείο ο ταξιδιώτης του Αιγαίου να μην κρύβει ότι δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να μάθει. Και πολύ καλά κάνει»
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την παιδεία και τα κοστολογημένα προγράμματα
Αποκλεισμένος μαζί με τον πιστό του ναύαρχο Αποστολάκη στην Αστυπάλαια (ελπίζω στην επόμενη θαλασσινή τους εξόρμηση να πάρουν μαζί κάποιον που να ξέρει από θάλασσα) ο Στέφανος με τα κολλητά ρούχα, κουρασμένος από το sightseeing, βγήκε στην τηλεόραση για να μας ξανακαταπλήξει και δήλωσε ότι η δημόσια δαπάνη για την υγεία πρέπει να είναι τουλάχιστον 5%. Αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά αλλά αν κανείς σκεφτεί ότι η δημόσια δαπάνη για την υγεία είναι σχεδόν στο 6% των δημοσίων δαπανών, καταλαβαίνουμε ότι ο παπατζής του Μαϊάμι για άλλη μια φορά δεν ξέρει για τι μιλάει. Δεν ξέρει ούτε το πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται, σύμφωνα με το οποίο η δημόσια δαπάνη για την υγεία πρέπει να είναι στο 7,5%. Στη συνέχεια (προκειμένου να αποδείξει ότι δεν χάνει τον χρόνο του με προγράμματα και τέτοια άχρηστα) και όταν τον ρώτησαν για την Παιδεία, μίλησε για ποσοστό 7,5% ενώ η πρόταση του κόμματός του είναι στο 5%.
Όχι πως υπάρχουν πολλοί που αμφιβάλλουν για την ασχετοσύνη και την επιπολαιότητα του ηγέτη της Τζάκρη, αλλά είναι πραγματικά πολύ αστείο ο ταξιδιώτης του Αιγαίου να μην κρύβει ότι δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να μάθει. Και πολύ καλά κάνει.
Στο κάτω κάτω είναι ηγέτης μιας παράταξης η οποία εδώ και χρόνια φωνάζει «Οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς», σύνθημα το οποίο καταλαβαίνουμε ότι δεν είχε να κάνει μόνο με μια λαϊκίστικη αντίληψη για την πολιτική αλλά και με την πρακτική αδυναμία των στελεχών ακόμα και να μετρήσουν, να μάθουν απ’ έξω μερικά νούμερα ή να τα καταλάβουν.
Δεν είναι τυχαίο που ο ηθοποιός και υποψήφιος ευρωβουλευτής σύντροφος Αθανασίου ενοχλήθηκε όταν σε μια συζήτηση τον ρώτησαν αν αυτά τα οποία υπόσχεται το κόμμα του είναι κοστολογημένα και απάντησε «δεν είναι δυνατόν σ’ αυτήν την ευρωπαϊκή πολιτική και την ελληνική πολιτική να συζητάμε συνέχεια για κοστολογημένα προγράμματα όταν αυτά που ήδη κάνουμε δεν επαρκούν».
Πιθανότατα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει τι σημαίνει «κοστολόγηση» ή πιθανόν να μην καταλαβαίνει ότι τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της μια χώρα είναι περιορισμένα. Μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει προσθέσεις και αφαιρέσεις και γενικά τις αριθμητικές πράξεις που απαιτούνται σε κάθε κοστολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα λόγια του αντικατοπτρίζουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο «προοδευτική» ή «ριζοσπαστική» (ή όπως αλλιώς διάολο λέγεται αυτή η παράταξη) με τους αριθμούς.
Από την άλλη, εξίσου πιθανό είναι και ο παπατζής από το Μαϊάμι και ο σύντροφος ηθοποιός Αθανασίου να ξέρουν και πρόσθεση και αφαίρεση αλλά ταυτοχρόνως να ξέρουν και το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Ένα κοινό που νομίζει ότι ένα δισεκατομμύριο έχει δύο εκατομμύρια και που τα μόνα νούμερα με τα οποία τα πάει καλά είναι αυτά που παρελαύνουν στις κουτσομπολίστικες εκπομπές. Ένα κοινό που δεν έχει μάθει να μετράει και που ο Στέφανος με τα κολλητά ρούχα θέλει να το κρατήσουν πάνω από τους αριθμούς γιατί αυτή είναι η μοναδική ελπίδα που έχουν να τους ψηφίσουν. Και μπράβο τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα φορολογικά κίνητρα και η μετακόμιση του billionaire
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η διαδικασία του ελέγχου ήδη ξεκίνησει
Πώς αξιολογούνται τα προγράμματα Μητσοτάκη, EΛ.Α.Σ και Ανδρουλάκη
Στις 3,2 μονάδες πλησιάζει το ΠΑΣΟΚ τον Τσίπρα
Ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε τη διεθνή διάσκεψη για το Διάστημα και κάλεσε πρώτο στο βήμα τον πρωθυπουργό
Τι είπε για φορολόγηση των πλουσίων, εξωτερική πολιτική και ΠΑΣΟΚ
Τι ανέφερε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα μετά τις αντιδράσεις
Όσα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η ισχύς των εξοπλισμών και ο κίνδυνος να χαθεί ο δρόμος του διαλόγου
Ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος τόνισε ότι στόχος είναι oι πολύ μεγάλες περιουσίες
Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε άμεση ενίσχυση - Μείωση αναμονών στα χειρουργεία και πλήρης ψηφιοποίηση της λίστας
Η αναφορά στη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα
Οι δηλώσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
«Οι αριθμοί είναι χρήσιμοι μόνο όταν τους χρησιμοποιούμε για να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα - όχι για να την παρερμηνεύσουμε» σημειώνει
«Δεν το είχα στο πρόγραμμα, αλλά...», έγραψε ο πρωθυπουργός
Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και οι θεματικές
«Η είδηση αυτή εξηγεί από μόνη της γιατί πρόχειρες ιδέες, όπως η πατριωτική εισφορά του κ. Τσίπρα, δεν έχουν καμία τύχη στον σημερινό κόσμο»
Mε αφορμή με την υπόθεση Novartis
Η ανάθεση έγινε μέσα από ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.