- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Γεραπετρίτης: Ιστορική συμφωνία για τη Μονή Σινά – Νομική κατοχύρωση μετά από 1.500 χρόνια
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
H συμφωνία διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της Μονής, με την απονομή αδειών παραμονής μακράς διάρκειας στους μοναχούς
Ιστορική χαρακτήρισε σε δήλωση του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τη συμφωνία μεταξύ της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά και του αιγυπτιακού Δημοσίου, καθώς, όπως ανέφερε, έπειτα από 1.500 χρόνια κατά τα οποία το νομικό καθεστώς της Μονής παρέμενε αρρύθμιστο, διαμορφώνεται πλέον ένα στέρεο νομικό πλαίσιο που κατοχυρώνει στο διηνεκές τον θρησκευτικό χαρακτήρα της και των εκκλησιαστικών κτημάτων.
Όπως σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η συμφωνία διασφαλίζει παράλληλα τη συνέχεια της λειτουργίας της Μονής, με την απονομή αδειών παραμονής μακράς διάρκειας στους μοναχούς.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι «ο Φάρος της Ορθοδοξίας, η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, αποκτά ένα στέρεο νομικό θεμέλιο με τη συμφωνία μεταξύ της Μονής και του αιγυπτιακού Δημοσίου».
Ο υπουργός Εξωτερικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την επίτευξη της συμφωνίας. Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι, με τον οποίο, όπως είπε, τον συνδέει «βαθιά εκτίμηση και εμπιστοσύνη».
Ο κ. Γεραπετρίτης συνέδεσε τη συμφωνία και με το επίπεδο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, χαρακτηρίζοντάς την «επιτομή μιας βαθιάς στρατηγικής σχέσης, αλλά και μιας αδελφικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη στήριξη που παρείχαν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες. Όπως σημείωσε, τη συμφωνία «αγκάλιασαν και στήριξαν» το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Εκκλησία της Κύπρου και η Εκκλησία της Ελλάδας.
«Σε χαλεπούς καιρούς, με κοσμογονικές αλλαγές, η Ορθόδοξη Πίστη παραμένει ενωμένη και σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον του Ελληνισμού», ανέφερε.
Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, κάνοντας λόγο για «έργα τα οποία σπάνε την αδράνεια αιώνων και όχι με ανέξοδα λόγια και έπεα πτερόεντα», και προσθέτοντας ότι «η ευθύνη και η σοβαρότητα είναι η σφραγίδα της δικής μας Πολιτείας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
Στο βήμα της Παναττικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο υπουργός Επικρατείας συγκρίνει την πορεία των δύο οικονομιών από το 2019 έως σήμερα
Παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ, φοροαπαλλαγές, περιορισμοί στα Airbnb και νέα στεγαστικά προγράμματα
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, συνεχή μείωση του χρέους και ανθεκτική ανάπτυξη
O πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική κατά της φοροδιαφυγής
Τα Βριλήσσια επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός όπου πραγματοποίησε ομιλία σε πολίτες, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής
Οι ελλείψεις σε Παθολογικές και Επείγοντα
H απάντηση στην προτροπή της να στηρίξει την ΕΛΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με την ομογένεια
Υποχρεωτική η εγγραφή στο νέο ΝΠΔΔ εντός ενός έτους για όσους διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος
Κορυφαίοι αναλυτές και ειδικοί εξετάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις
Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Οι νέες ιρανικές επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ πυροδοτούν ράλι στο αργό
Ποια θα λειτουργήσουν κανονικά
Πώς το εξασφαλίζουν οι αγρότες - Η έκπτωση στην αντλία και το QR code
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Όλες οι πληρωμές που θα γίνουν
Ο γραμματέας της ΝΔ επικρότησε τον ειρηνικό τους χαρακτήρα
Mε αφορμή τη συμμετοχή του βουλευτή σε πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.