Health & Fitness

Φαρμακευτική θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία

Η ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, Οδύσσεια Κωνστάντουρα, αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 875
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παχύσαρκη γυναίκα
© Unsplash+

Σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία: Οι GLP-1 αγωνιστές είναι η νέα υποσχόμενη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή τους.

Η ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, Οδύσσεια Κωνστάντουρα

Φαρμακευτική αγωγή - GLP-1 αγωνιστές

Μέχρι πρότινος τα ενδεδειγμένα φάρμακα για την παχυσαρκία είχαν φτωχά αποτελέσματα, με την επιστημονική κοινότητα να επιμένει κυρίως στην υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση καθώς και σε βαριατρικά/μεταβολικά χειρουργεία σε περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας, τα οποία βέβαια έφεραν και αρκετούς κινδύνους για τους ασθενείς τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετεγχειρητικά. Στις μέρες μας η φαρμακευτική θεραπεία έχει αλλάξει, με τα φάρμακα διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη να φέρνουν επανάσταση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Τα εν λόγω φάρμακα ονομάζονται GLP-1 ανάλογα και αγωνιστές, και έχουν πλειοτροπική δράση σε διάφορα συστήματα του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τη γλυκοζοεξαρτώμενη έκκριση ινσουλίνης που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν ακόμα τη γαστρική κένωση και αυξάνουν τον κορεσμό που βοηθά τελικά και στην απώλεια σωματικού βάρους. Οι κλινικές μελέτες για την παραπάνω αγωγή έχουν δείξει αρκετά υποσχόμενα αποτελέσματα, με τα ποσοστά απώλειας βάρους να φτάνουν ακόμα και το 20% σε κλινικές μελέτες, ποσοστά που αγγίζουν τα αποτελέσματα βαριατρικών χειρουργείων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων πρέπει να ελέγχεται από την κλινική ομάδα και εάν η απώλεια βάρους δεν είναι η επιθυμητή (>3% σε διαβητικούς ασθενείς και >5% σε μη διαβητικούς ασθενείς σε διάρκεια 3 μηνών) τότε η αγωγή θα πρέπει να διακόπτεται.

Όμως, πόσο ασφαλής είναι η φαρμακευτική αγωγή;
Οι GLP-1 αγωνιστές αποτελούν ασφαλή φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις σύγχρονες κλινικές μελέτες, με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες να αφορούν κυρίως σε ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. ναυτία) σε μία μερίδα ασθενών που λαμβάνει τη θεραπεία. Ωστόσο, οι παρενέργειες αυτές είναι δοσοεξαρτώμενες και στις περισσότερες περιπτώσεις εκλείπουν με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη μεριά, να σημειώσουμε ότι παρέχουν και κλινικό όφελος όπως καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση. Οι GLP-1 αγωνιστές μειώνουν το σάκχαρο του αίματος και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μείωση της αρτηριακής πίεσης ανεξαρτήτου παρουσίας σακχαρώδους διαβήτη, μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και γενικότερη καρδιοπροστατευτική δράση.

Το μέλλον της φαρμακοθεραπείας
Αν και το μέλλον της παχυσαρκίας παραμένει δυσοίωνο, με τα ποσοστά να αυξάνονται επικίνδυνα τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, το μέλλον της φαρμακοθεραπείας φαίνεται αισιόδοξο. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η φαρμακοθεραπεία δεν θα πρέπει να αποτελεί μονόδρομο ή πανάκεια. Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο «όπλο» τόσο με τη σωστή διατροφική εκπαίδευση όσο και με την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας, και αποτελεί χρέος όλων των κλινικών η έγκαιρη επαγρύπνηση και ενημέρωση όλων των ασθενών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ