Health & Fitness

O ΠΟΥ ονομάζει πλέον «mpox» την ευλογιά των πιθήκων

Παλιά και νέα ονομασία θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας μπροστά από παλαιότερο κατάλογο με χώρες όπου υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων
© EPA / IDREES MOHAMMED

ΠΟΥ: Η ανακοίνωση για την ευλογιά των πιθήκων και τον όρο «mpox» για τη νόσο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα (28/11) ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο προτιμώμενο όρο, «mpox», ως συνώνυμο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) και κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο αφού έλαβε παράπονα ότι η παρούσα ονομασία της ασθένειας είναι ρατσιστική και στιγματίζει.

«Και οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για έναν χρόνο ενόσω το "ευλογιά των πιθήκων" θα καταργείται σταδιακά», ανέφερε ο ΠΟΥ, ο οποίος ξεκίνησε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την εξεύρεση μιας νέας ονομασίας για την ασθένεια νωρίτερα φέτος.

Μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις ήταν το «mpox» ή «Mpox» το οποίο προτάθηκε από την οργάνωση ανδρικής υγείας RÉZO μεταξύ άλλων. Ο διευθυντής της είπε τότε πως το ότι δεν θα έρχεται στο μυαλό η εικόνα του πιθήκου θα βοηθήσει τον κόσμο να πάρει σοβαρά την υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ευλογιά των πιθήκων, που ανακαλύφθηκε το 1958 και ονομάστηκε έτσι από το πρώτο ζώο το οποίο εμφάνισε συμπτώματα, διαδιδόταν κυρίως σε μια ομάδα χωρών στη δυτική και κεντρική Αφρική μέχρι φέτος. Τώρα, 110 χώρες έχουν αναφέρει κάπου 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 55 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Ευλογιά των πιθήκων: Μεταδίδεται ως και τέσσερις μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα 

Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν βάσιμες ενδείξεις για προσυμπτωματική μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων σε σημαντικό βαθμό πριν την εκδήλωση της νόσου και μάλιστα ξεκινώντας τέσσερις μέρες πριν την εκδήλωση ή την ανίχνευση των πρώτων συμπτωμάτων.

Ενώ προηγούμενες μελέτες δεν είχαν αποκλείσει αυτή την πιθανότητα, η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Οι επιστήμονες εκτιμούν μάλιστα ότι πάνω από το μισό (53%) της μετάδοσης λαμβάνει χώρα σε αυτή την προσυμπτωματική φάση, κάτι που σημαίνει ότι πολλές λοιμώξεις δεν μπορούν να αποτραπούν μέσω της καθυστερημένης απομόνωσης των ασθενών, όταν πια έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Γουόρντ, υπεύθυνο της μονάδας μοντελοποίησης λοιμωδών νόσων στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 2.746 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία στη διάρκεια του 2022. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 38 έτη και το 95% ήσαν ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και γενικότερα άνδρες που έκαναν σεξ με άλλους άνδρες.

Η μελέτη συμπέρανε ότι η μέση περίοδος επώασης του ιού - η περίοδος από την έκθεση στον ιό έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων - είναι σχεδόν οι οκτώ μέρες. Σε μεγάλο ποσοστό (10 στις 13 περιπτώσεις) υπήρχε προσυμπτωματική μετάδοση του ιού, με μέγιστο χρόνο τις τέσσερις μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι χρειάζεται μια περίοδος απομόνωσης 16 έως 23 ημερών για να ανιχνευτεί το 95% των ανθρώπων με πιθανή λοίμωξη και αντίστοιχα να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Οι επιστήμονες τονίζουν την επείγουσα παγκόσμια ανάγκη εμβολιασμού πριν την έκθεση των ανθρώπων στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ο εμβολιασμός θεωρείται πιο αποτελεσματικός και λιγότερο δαπανηρός σε σχέση με την εκ των υστέρων αντιμετώπιση των συνεπειών (νοσηλειών, απώλειας εισοδήματος, επιπλοκών κ.α.) λοιμώξεων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω των εμβολίων. Πάντως επισημαίνεται ότι η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίζει τάση υποχώρησης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, καθώς τα νέα κρούσματα μειώνονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ