- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πατατοσαλάτα με προσούτο, τάρτα με βότανα και καπνιστή γραβιέρα
Ο σεφ Ηλίας Γώγος μας προτείνει τη σαλάτα και το ορεκτικό του πασχαλινού τραπεζιού
Η Κυριακή του Πάσχα τα έχει όλα: αυγουλάκι βραστό με μπόλικο πιπέρι, κρασάκι, ρακή ή μπίρα (ή και όλα μαζί), τραγανό κοκορετσάκι, αρνάκι λουκουμάκι... Χρειάζεται όμως και η σαλάτα κι ένα διαφορετικό ορεκτικό να «σπάει» λίγο η γεύση απ’ το κρέας.

Ρωτήσαμε τον αγαπημένο σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου 2Μαζί στο Σύνταγμα, Ηλία Γώγο, που έχει οργανώσει με μεγάλη επιτυχία ουκ ολίγα πασχαλινά τραπέζια και εκείνος μας πρότεινε αρωματική πατατοσαλάτα με πορτοκάλι και προσούτο και τραγανή τάρτα με βότανα και καπνιστή γραβιέρα για συνοδευτικά.
Πατατοσαλάτα με άρωμα πορτοκαλιού και προσούτο Ευρυτανίας:
Υλικά για 4 μερίδες:
800 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κάπαρη
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
½ κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας άνιθο ψιλοκομμένο
προσούτο Ευρυτανίας
χυμός από 1 πορτοκάλι
φιλέτα από 1 πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
ξίδι λευκό

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μην λιώσουν οι πατάτες, όλα τα υλικά εκτός από το προσούτο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 30’ στο ψυγείο.
Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τις φέτες από το προσούτο.
Τραγανή τάρτα με ελληνικά βότανα και καπνιστή γραβιέρα
Υλικά για τη βάση της τάρτας (φόρμα 30 εκ.)
200 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. βούτυρο σε κύβους
1 αβγό
10 γρ. αλάτι
20 ml. νερό.
Υλικά για τη γέμιση της τάρτας
500 ml γάλα φρέσκο
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 αυγό
40 γρ. καπνιστή γραβιέρα τριμμένη
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρες
φύλλα τσουκνίδας ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
λίγα φυλλαράκια baby ρόκα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση για τη βάση της τάρτας
Αφήνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄ περίπου. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄να «ξεκουραστεί». Μετά, παίρνουμε το ζυμάρι και το φορμάρουμε στη φόρμα απλώνοντας με τα χέρια σε πάχος περίπου 0,50 εκ. Το τρυπάμε με ένα πιρούνι και το ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 35΄. Το αφαιρούμε από το φούρνο και το περνάμε από ένα γλάσο αυγού και το ξαναψήνουμε για άλλα 5΄. Ύστερα αφήνουμε τη βάση της τάρτας να κρυώσει.
Εκτέλεση για τη γέμιση
Ενσωματώνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα, το αβγό, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
Ψιλοκόβουμε τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες και τα σοτάρουμε στο μάτι με όλα τα υπόλοιπα υλικά (τσουκνίδες, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό) για περίπου 7-8΄ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το μείγμα από το γάλα και γεμίζουμε την προψημένη ζύμη της τάρτας. Ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 35’-40’.
Κόβουμε την τάρτα αφού κρυώσει και κατά προτίμηση τη γαρνίρουμε με τα φύλλα ρόκας, που έχουμε μαρινάρει σε βαλσάμικο ξύδι και ελαιόλαδο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.