- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Θεσσαλονίκη πόλη γλυκιά και με τη βούλα!
Αυτό το σαββατοκύριακο η Θεσσαλονίκη θα κολυμπήσει στις ζάχαρες και τα σερμπέτια
Θεσσαλονίκη πόλη των γλυκών: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Τμήμα Τουρισμού) συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2025, με στόχο της γνωριμία του κοινού με τη ζαχαροπλαστική της Θεσσαλονίκης
Διαβάζω για το τριήμερο ζαχαροπλαστικό σέσιον της φετινής Philoxenia (14 – 16 Νοεμβρίου) και αναρριγώ με το θέμα «Θεσσαλονίκη πόλη των γλυκών» αλλά και τους δόκτορες, τους μετρ, τους καθηγητάδες και τους εξπέρ που θα κυκλώσουν το θέμα. Όλοι τους ζαχαροπλάστες παινεμένοι και αστεράτοι, όσο δε για τα «εντευκτήριά» τους, ιεροί τόποι. Οι συνεδρίες είναι ανοιχτές για το κοινό και η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η Δορκάδα της Άνω Πόλης θα διδάξει ρυζόγαλο και ο Άλεξ Μιχαηλίδης της Ζάχαρης θα αποκαλύψει τα μυστικά του θεσσαλονικιώτικου τσουρεκιού. Ο Μάριος Παπαδόπουλος του Αβέρωφ θα σολάρει με κυδώνι γλυκό, ενώ το αγαπημένο μου Loryan της Ιασωνίδου θα αναδείξει τη σπεσιαλιτέ Ποντικάκι με τη σοκολατένια γκανάς, τη βελούδινη μους σοκολάτας και το σιροπιασμένο παντεσπάνι. Μια επίσης μορφή της θεσσαλονικιώτικης ζαχαροπλαστικής, ο Αλέξανδρος Αλεξίου, θα συνδυάσει κρασιά του Αρβανιτίδη με σοκολάτες Valhrona, ο Αλεξούδας θα αναπτύξει θεωρίες και πρακτικές προφιτερόλ, ενώ ο Μαρίνης, όνομα – μύθος στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης θα φιλοτεχνήσει κερασμάτα σοκολάτας.
Αυτό που με εξιτάρει στη δράση της Philoxenia και του Δήμου είναι ότι αποκεντρώνουν τα του θεσσαλονικιώτικου γλυκού, ανεβάζοντας στο πάλκο περιφερειακά ονόματα, σαν τον Μαρίνη π.χ, ο οποίος από το 1975 διαπρέπει στο σαραγλάκι με ταχίνι και σοκολάτα, τα σαμπλέ και τα σκαλτσούνια, όπως και στα πτι φουρ είτε τα ορθόδοξα είτε σε παραλλαγή πεταλάκι. Ή τον φοβερό Μιχαηλίδη της Τούμπας, που όπως παρατηρώ το πρόγραμμα θα σολάρει με μπακλαβάδες πολίτικους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να αποκαλύψει τα μυστικά του για την τουλούμπα και το κουρκουμπίνι. Για τα πουράκια του Χατζηφωτίου και τα λουκούμια του Παπαδόπουλου δεν συζητάμε, είναι θεσσαλονικιώτικες γεύσεις θεσμοί και μια καλή ευκαιρία, αφού κάθε «σεμινάριο» θα συνοδεύεται και από γευστική δοκιμή, να το γλεντήσουμε αυτό το ρέιβ σουαρέ της Philoxenia.
Επιστρέφω στη διακριτική γοητεία των περιφερειακών ζαχαροπλαστείων, αφού Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο οι τιτάνες Τερκενλής, Χατζής, Μουρούζης, Μίλτος, Γαλυφιανάκης, Ροδίνι, Αγαπητός, Κωνσταντινίδης και δεν συμμαζεύεται. Θρύλοι όλοι τους, αλλά για Όσκαρ είναι και τα αποκεντρώμενα ζαχαροπλαστεία, τα εκτός τουριστικής ακτίνας που παράγουν «έργο» συγκινητικό. Ο Ξάιδος με τις πάστες αμυγδάλου του στην Τούμπα, ο Τζήκας στον Εύοσμο με τις αχτύπητες μπλακ φόρεστ, ο Εμμανουήλ Μπεζές με τους μπεζέδες του στην Βασιλίσσης Όλγας, ο Ήλιος της Αντιγονιδών με τους σπέσιαλ εργολάβους και φυσικά οι «τριγωνάδες» Τάσος και Στρατής στο Πανόραμα που μαζί με τους Ελενίδηδες πάνε το έδεσμα στον Θεό.
Αδιανόητο θα ήταν εάν η χιτ λιστ δεν περιείχε και το θρυλικό Ελληνικόν, της θεότητας Άσπας Πάντσιου και της κόρης της Χαράς, με τις μαρκησίες, τα εκλέρ, τα αμυγαλωτά και το σεμιφρέντο αρμενοβίλ, που τα εκτίμησε ως και ο στρατηγός Ντε Γκολ, πάντα εκεί στη Βασιλίσσης Όλγας από το 1938. Καλές δοκιμές, ο Θεός μαζί σας και ο σακχαρώδης διαβήτης μακριά είναι η ευχή μου σε όσους παρακολουθήσουν τα σεμινάρια της ενότητας «Θεσσαλονίκη πόλη των γλυκών» της φετινής Philoxenia!
Philoxenia - Hotelia και Food & Drinks by Detrop, 14-16/11/2025.
Θεσσαλονίκη πόλη των γλυκών, Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (περίπτερο 15, στο stand C06).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.