- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
6 επικές κατσικομακαρονάδες και πού θα τις φας
Τα εστιατόρια της Αθήνας που τη μαγειρεύουν καταπληκτικά
6 αθηναϊκά εστιατόρια που μαγειρεύουν τέλεια κατσικομακαρονάδα
Χοντρό μακαρόνι, λεπτό μακαρόνι, αλλά πάντως μακαρόνι, γιατί η κατσικομακαρονάδα έχει τη γεύση του χωριού, όχι της Ιταλίας. Κατσικάκι μαλακό, να λιώνει στο άγγιγμα του πιρουνιού, να μπλέκεται στο ζουμί της σαλτσούλας. Και τυρί. Πολύ τυρί, να τα καλύπτει όλα, μαζί και τις σκοτούρες σου. Είναι ένα πιάτο που δεν συναντάμε συχνά στα μενού των εστιατορίων, αλλά έτσι και το πετύχουμε και το πετύχουμε καλό, βάζει κάτω όλα τα υπόλοιπα. Οι παρακάτω κατσικομακαρονάδες (σ.σ. μερικές είναι προβατομακαρονάδες) το πήραν το πτυχίο τους στην κατσαρόλα, και μάλιστα με άριστα. Εύγε!
6 εστιατόρια στην Αθήνα για να φας κατσικομακαρονάδα
Άκρα
Αυτό το πιάτο είναι ένας από τους λόγους που έκανε τα Άκρα εστιατόριο ανάρπαστο. Εδώ βράζουν τα μακαρόνια μέσα στον ζωμό από το κατσικάκι και μάλιστα τον προσθέτουν σιγά σιγά στην κατσαρόλα, σε δόσεις, για να απορροφά το μακαρόνι τη νοστιμιά. Η κατσικομακαρονάδα καταφτάνει στο τραπέζι σου καυτή, μαζί με μπόλικο ανθότυρο και ζουμάκι, σε ποσότητα ικανή να χορτάσει δύο άτομα (ή έναν έξτρα πεινασμένο λιχούδη). Δεν την πετυχαίνεις πάντα στο μενού (μα γιατί;), αλλά αν τη δεις, παράγγειλέ την χωρίς δεύτερη σκέψη. Αμύντα 12, Παγκράτι, 2107251116
Μανάρι
Η παϊδακοταβέρνα του Άρη Βεζενέ έγινε διάσημη για το παϊδάκι της και δικαίως. Εγώ, όμως, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μακαρονάδα με μελωμένο κοκκινιστό αρνάκι και χοντρό σπαγγέτι – αν δεν ήμουν σε δημόσιο χώρο θα μάζευα τη σαλτσούλα από το πιάτο με το δάχτυλο. Η μακαρονάδα αυτή είναι πιάτο ημέρας και μπορεί να μην το πετύχετε. Αν σας συμβεί αυτή η ατυχία (μακριά από εμάς!), μην ανησυχείτε, υπάρχει κι άλλη μακαρονάδα-σουξέ. Είναι η περίφημη «Ορφανή», με ζυμαρικά που βράζουν στον ζωμό του κρέατος και μπόλικο τυρί. Ποίημα για δύο άτομα. Αγίων Θεοδώρων 3, 2152153804
Αισώπου Μύθοι
Το κατσικάκι είναι αργομαγειρεμένο μέσα σε μερακλίδικη κοκκινιστή σάλτσα. Σερβίρεται μαζί με φρέσκιες, λεπτές χυλοπίτες και ξηρό ανθότυρο, καταφτάνει σε γενναία μερίδα και είναι τόσο νόστιμο, που δεν μπορώ με τίποτα ν’ αφήσω κάτω το πιρούνι. Η κατσικομακαρονάδα είναι το απόλυτο best seller σ’ αυτό το ελληνικό εστιατόριο στου Ψυρρή (μια ματιά στα γύρω τραπέζια θα σου το επιβεβαιώσει – όλοι αυτό παίρνουν!), και καθόλου τυχαία. Ο σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης μ’ αυτό το πιάτο έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Αισώπου 9, Ψυρρή, 2103251243
Φίτα
Το Φίτα έχει τους δικούς του κανόνες: δεν υπάρχει σταθερό μενού, μαγειρεύουν με την έμπνευση και τις πρώτες ύλες της ημέρας. Υπάρχουν κάποια σταθερά πιάτα, αλλά η δική μου αγαπημένη κατσικομακαρονάδα δεν είναι ένα απ’ αυτά. Ωστόσο, αν τη βρεις, με το γενναιόδωρο ζουμάκι της και το πασπαλισμένο τυράκι της, τη θες κολασμένα και δεν το ξέρεις. Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6-8, Νέος Κόσμος, 2114148624
Μακαρούνες
Αρνάκι γάλακτος, που σιγομαγειρεύεται για ώρες μέχρι να λιώσει. Μπλέκεται με ζυμαρικά χοντρούτσικα και πληθωρικά (paccheri), στακοβούτυρο, κρέμα παρμεζάνας και ψητές αγκινάρες τουρσί. Αν η περιγραφή αυτής της μακαρονάδας δεν σε έχει κάνει ήδη να σηκώσεις το τηλέφωνο για κράτηση, να σου πω κι αυτό: στις Μακαρούνες όλα τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα – φτιάχνονται εδώ από την αρχή. Και είναι αυτό που απογειώνει τη γεύση του κάθε πιάτου. Αυτό και η μαγειρική ευφυΐα του σεφ και ιδιοκτήτη Villem Keizer, συνδυασμός άχαστος. Αιμιλίου Βεάκη 70, Περιστέρι, 2105721748
ΘάΜα Μεζέ
Το ΘάΜα Μεζέ κάνει όντως θαύματα με τους μεζέδες του, διαλέγει προσεκτικά την πρώτη ύλη του και όλα τα πιάτα που βγάζει από το τσουκάλι του είναι ένα κι ένα. Πώς να μην πετύχει αυτή η σύζουμη κατσικομακαρονάδα με σκιουφιχτά, μαλακό τυράκι Τήνου και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι; Εφιστώ την προσοχή σας στο γενναιόδωρο ζουμάκι του πιάτου. Τη νοστιμιά του την τρως με το κουτάλι. Λ. Μεσογείων 242, Χολαργός, 2110139951
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημιουργοί αγαπημένων εστιατορίων μιλούν για την ιστορία των μαγαζιών τους
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Η τέχνη συνομιλεί με τον πλούτο των ελληνικών βοτάνων
Αυτό το σαββατοκύριακο η Θεσσαλονίκη θα κολυμπήσει στις ζάχαρες και τα σερμπέτια
Ποια σνακ λατρεύεις αλλά καταστρέφουν κρυφά το χαμόγελό σου -ακόμη κι αν θεωρούνται υγιεινά;
Η φρέσκια άφιξη στο Παγκράτι μας επιστρέφει στο γαλακτοπωλείο του μέλλοντος
Φύση, περπάτημα και αξέχαστες ορεινές γεύσεις
Με νέα διεύθυνση, ίδιο DNA και άφθονη ενέργεια, το comeback της χρονιάς
Το μενού υπογράφει ο head chef του Delta, Λευτέρης Τσούγκας
Όλοι θέλουμε να συζητήσουμε την παράσταση πίνοντας ή τρώγοντας κάτι νόστιμο
Πιες τον καφέ σου, απόλαυσε το πρωινό και τσούγκρισε το ποτό σου σαν να παίζεις σε φιλμ νουάρ
Ένα all-day spot όπου η ποιότητα, η φιλοξενία και το καλό φαγητό συναντούν τον ρυθμό της πόλης
Από τον πρώτο καφέ ως το τελευταίο ποτό – το Medez κρατά τον παλμό του Παγκρατίου
Δύο φίλοι, ένα προζύμι, κι ένας φούρνος που αλλάζει την Αθήνα
Η αγορά της πόλης είναι γεμάτη με τοπικά προϊόντα που αντανακλούν τη γεύση της Σλοβενίας
Το σώμα σου αγαπάει τη ρουτίνα του και τον ύπνο. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας μπορεί να χαλάσει και τα δυο.
Εξοχικοί προορισμοί και φαγάκι που αξίζει, δυο βήματα από την πόλη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών 20 συνταγές για μακαρονάδες που φτιάχνουμε ξανά και ξανά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.