- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°

Το φαγητό είναι πιο νόστιμο στις μπάρες των εστιατορίων
«Μήπως υπάρχει θέση στην μπάρα;». Η πρώτη ερώτηση που κάνω σε μια τηλεφωνική κράτηση, συνήθως με ελαφρά παρακλητική φωνή. Πάντα προτιμώ να κάθομαι στην μπάρα των εστιατορίων, όχι γιατί βολεύομαι στα ψηλά σκαμπό, αλλά γιατί πιστεύω ότι εδώ είναι όλη η δράση, όλο το «ζουμί» στην υπόθεση. Η κουζίνα ενός εστιατορίου είναι η καρδιά του. Μπορεί να στρέφουμε όλη την προσοχή μας στους θεατές και στο ντεκόρ, αλλά στην πραγματικότητα η παράσταση συμβαίνει εδώ, ανάμεσα σε τηγάνια που καίνε και κατσαρόλες που αχνίζουν, σε μάγειρες που ψιλοκόβουν, σερβιτόρους που πηγαινοέρχονται και σεφ που επιθεωρούν με γερακίσιο βλέμμα το τελικό στάδιο ενός πιάτου. Έχει μια άλλη, ολότελα διαφορετική γοητεία να τα παρακολουθείς όλα αυτά να εκτυλίσσονται μπροστά σου, ακριβώς μπροστά σου, όχι από την απόσταση της σάλας, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στην ανοιχτή κουζίνα κάπου δεξιά. Εδώ, με τη ζέστη της κουζίνας να σε αγγίζει, είναι λες και βλέπεις από την κλειδαρότρυπα κάτι που απαγορεύεται να δεις. Γι’ αυτό και αγαπώ λίγο παραπάνω τα εστιατόρια που βάζουν σερβίτσια στην άκρη του πάσου, μια μπάρα γύρω από την κουζίνα, που εφευρίσκουν μια θέση μόνο για εμάς, τους ηδονοβλεψίες του φαγητού.
Η μπάρα στα εστιατόρια έχει και κοινωνική προέκταση. Καθισμένος εδώ, πιάνεις εύκολα κουβέντα με τον άγνωστο διπλανό σου – όταν οι αγκώνες σας ακουμπάνε, ο πιο δύσκολος τοίχος έχει ήδη πέσει. Προνομιακή η θέση στην μπάρα, έχει και τα τυχερά της: μια παραγγελία που βγήκε κατά λάθος, ένας πειραματισμός του σεφ που δεν υπάρχει στο μενού, είναι λιχουδιές που πιθανότατα θα καταλήξουν σε σένα, γιατί κανείς δεν θέλει να πάνε χαμένες. Κι αν σου αρέσει το φαγητό, πες το, μπροστά σου είναι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση για τους μάγειρες από το χαμόγελο ενός ικανοποιημένου στομαχιού.
7 εστιατόρια όπου τρώμε στην μπάρα
Σεϋχέλλες

Αυτή εδώ είναι από τις πιο αγαπημένες μου μπάρες εστιατορίων, γιατί τα σκαμπό γύρω της είναι ελαφρώς υπερυψωμένα έτσι που μπορείς να παρακολουθείς τα πάντα μέσα στην κουζίνα, ακόμη και το περιεχόμενο των τηγανιών. Μια νύχτα παραλίγο να παρεξηγηθώ, όταν μου ξέφυγε ένα εντελώς αυθόρμητο «ποπο, τι μανάρι είσαι εσύ!». Μόνο που, η καψερή λιχούδα, το έλεγα στις παπαρδέλες που σιγοέβραζαν εκείνη τη στιγμή στο ζουμί τους, και όχι στον μάγειρα που με κοίταξε με σηκωμένο φρύδι. Ζητώ ντροπιασμένη συγγνώμη, αλλά στην πραγματικότητα δεν φταίω: αυτές οι παπαρδέλες με καβουρμά και γαλομυζήθρα είναι σκέτη κόλαση, και όχι άδικα το trademark στις Σεϋχέλλες. Να πάρετε και το ζυγούρι με ζεστή κρέμα τραχανά, και το μοσχαρίσιο χτένι σοφρίτο με το βελούδινο πουρέ πατάτας, και τα φασόλια ελέφαντες με κάστανα και κρεμμυδάκι στιφάδο, και… να προσέχετε τις αντιδράσεις σας. Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 2111834789
Pharaoh

Εδώ σε βεβαιώνω ότι το πού θα κάτσεις, θα καθορίσει και την εμπειρία σου. Είναι τελείως διαφορετικό να διαλέξεις οποιοδήποτε από τα τραπέζια της σάλας ή του άνω ορόφου, και εντελώς άλλο να κάτσεις μπροστά στο πάσο της κουζίνας χαζεύοντας τις φλόγες να χορεύουν. Αυτό που κάνει το εστιατόριο του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη ξεχωριστό (πέρα από τη μουσική, τον χώρο και τον ίδιο τον σεφ) είναι ότι τα πάντα μαγειρεύονται στη φωτιά του ξύλου, κάτι που δίνει άλλη γεύση στο φαγητό και μια αληθινή θαλπωρή σε εσένα που κάθεσαι στην μπάρα κοιτώντας απέναντί σου τη χορογραφία της φωτιάς και των μαγείρων (χειμώνα, βέβαια, γιατί το καλοκαίρι είναι μάλλον απαγορευτικό). Η ωραιότερη ταραμοσαλάτα της Αθήνας, χόρτα ψημένα στη σχάρα (σ.σ. πιάτο που πολλοί αντέγραψαν, όχι πάντως με την ίδια επιτυχία), ένα ψάρι ημέρας σαβόρο που ακόμη θυμάμαι τη γεύση του, αρνάκι τσιγαριαστό και σκέτο λουκούμι, λαχανοντολμάδες παινεμένοι, το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που έχω φάει ποτέ (κι αυτό ψήνεται στον ξυλόφουρνο) και περισσότερες από 400 ετικέτες κρασιών για να διαλέξεις. Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412
Tanpopo

Η κουζίνα στο κέντρο και ένας ξύλινος πάγκος να την περικλείει και από τις τέσσερις μεριές της, με καθίσματα μέσα κι έξω. Όπου κι αν επιλέξεις να κάτσεις θα δεις (και κυρίως θα μυρίσεις) τις τεράστιες κατσαρόλες με το ζωμό –βασικό συστατικό του ramen– να σιγοβράζει. Μια μικρή Ιαπωνία στην καρδιά της Αθήνας είναι το ραμενάδικο του Σωτήρη Κοντιζά και το αγαπάμε για την αφτιασίδωτη αλήθεια του. Δεν έχω καταφέρει ακόμη να διαλέξω ανάμεσα στο Shoyu Ramen (Chashu, αυγό, enoki, λάπαθο) και το Torikotsu Ramen (Chashu, αυγό, λεντινούλα, nori), αλλά ξέρω ότι πάντα θα παίρνω Gyozas για τη μέση και ένα negroni για εμένα μόνο. Ευριπίδου 2, Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, 2107000252
Tuk Tuk

Ακόμη ένα ασιατικό τσέπης, αυτή τη φορά στο Κουκάκι, το πρώτο που μας έκανε να στηθούμε στην ουρά για ταϊλανδέζικο φαγητό. Τον Μπάμπη Ασκερίδη, τον ιδιοκτήτη του, πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις, στην Ταϊλάνδη είναι. Αυτή τη χώρα την ξέρει καλύτερα κι από την παλάμη του, οπότε απόλυτα λογικό που το λιλιπούτειο Tuk Tuk του σημείωσε αυτή την τεράστια επιτυχία ακουμπώντας στην μπάρα της μικροσκοπικής κουζίνας του ένα καθόλα τέλειο Pad Thai, απολαυστικά κάρυ, εξωτικές σούπες και πολλές ακόμη πεντανόστιμες ταϊλανδέζικες ιστορίες. Βεΐκου 40, Κουκάκι, 2114051947
Kitschen

Η νέον ροζ επιγραφή «Prepare Your Chopisticks» τα λέει όλα. Κάνε ακριβώς αυτό: κάτσε αναπαυτικά στην ξύλινη μπάρα, κράτα τα ξυλάκια σου ανά χείρας και ετοιμάσου να μην τα αφήσεις κάτω μέχρι να καταπιείς και το τελευταίο dumpling (σ.σ. μα, ρε παιδιά, τι dumplings είναι αυτά;!). Αυτό το dim sum και sushi bar ανήκει στην κατηγορία «τεράστιο εστιατόριο σε μικρό χώρο». Με αυτό εννοώ ότι με τίποτα δεν μπορείς να φανταστείς ότι σε αυτά τα λίγα, τα ελάχιστα τετραγωνικά χωράει τόση νοστιμιά – αν ήμουν σεφ θα ζήλευα αυτά τα δύο νέα παιδιά και την εξαιρετική τους δουλειά. Σου εύχομαι να βρεις μια θέση στην μπάρα του, κι αν δεν έχει, να περιμένεις υπομονετικά. Κανάρη 5-7, Πειραιάς, 2117351205
Birdman

Η ιαπωνική pub του Άρη Βεζενέ είναι ολόκληρη μια μπάρα. Πάνω της ακουμπάς ζουμερά yakitori, edamame πιο εθιστικά και από πατατάκια, θεϊκά sando και το burger - star, το διάσημο smash burger που άφησε εποχή. Συνοδεύεις με αψεγάδιαστα cocktails, πίνεις (πολλά) ιαπωνικά ουίσκι, ακούς ανατρεπτικές μουσικές στο ημίφως και φεύγεις με την υπόσχεση να ξανάρθεις. Βουλής 35, Σύνταγμα, 2103212800
Sushimou

Διάλεξε μία από τις δώδεκα θέσεις της μπάρας και πες στον εαυτό σου πως αυτή είναι η μοναδική επιλογή που χρειάζεται να κάνεις απόψε. Ο Αντώνης Δρακουλαράκος θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα, θα σου βγάλει ό,τι εκείνος θέλει, ό,τι καλύτερο έχει στην κουζίνα του. To sushi όπως δεν το έχεις ξαναφάει, με ψάρια πεντάφρεσκα και μία ιεροτελεστία στα πάντα του, από τον τρόπο κοψίματος του ψαριού και τον τρόπο που βράζει το ρύζι, μέχρι το πώς ο σεφ θα ακουμπήσει το πιάτο μπροστά σου. Εμπειρία! Σκούφου 6, 2114078457
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια σειρά εντυπωσιακών Four Hands δείπνων μας περιμένει τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο
Ό,τι κι αν κάνετε, αντισταθείτε στην παρόρμηση να το «ντουλαπάρετε» σε πλαστικό
Έντονα χρώματα, ιδιαίτερες γεύσεις και πληθώρα θρεπτικών συστατικών
Έλληνες, Μικρασιάτες, Πομάκοι, Μουσουλμάνοι και οι αυθεντικές τους συνταγές
Crash test στα καλύτερα τσουρεκάδικα της πόλης
Μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό, με ωραία έθιμα και ακόμη καλύτερο φαγητό
Koυλουράκια ή τσουρέκι; Και τα δύο, με μπόνους το σοκολατένιο αυγό και ένα γαλακτομπούρεκο
Αρνάκι με τρεις τρόπους, πίτες και φανταστική μαγειρίτσα – όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Γλυκά του κουταλιού και συριανά λουκούμια από το 1926
Εύκολη δουλειά, μεγάλη η χαρά
Από το παλικάρι της φακής μέχρι την Πίπη τη Φακιδομύτη
Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται: Για κρασιά στον Ιούδα, καψουροτράγουδα στον Άγιο, σουβλάκια στο Ευλόγησον
Εδώ καθημερινά συντελούνται μικρά γευστικά θαύματα
Γεύσεις που συνδυάζουν το αυθεντικό με το σύγχρονο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.