- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας «ταξιδεύει» από τις ελληνικές θάλασσες στο μίξερ
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Μίξερ 7: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το έβδομο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει ήλιος, θάλασσα, πόδια βουτηγμένα στην άμμο, κρασάκι και… ψαράκι. Υπάρχει πιο «χορταστική» εικόνα από ένα πιάτο με ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες σε κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι; Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων. Δικαίως, αφού από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα η χώρα μας είναι ξακουστός θαλασσότοπος που βασίζεται στην ιχθυοφαγία. Άλλωστε λαός που λούζεται από τη θάλασσα έχει μάθει και να την «τρυγάει».
Το ψάρι αντικατοπτρίζει τη φρεσκάδα, τη διαύγεια και την καθαρότητα της ελληνικής θάλασσας. Αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και η συχνή κατανάλωσή του υποστηρίζεται από κορυφαίους ιατρούς και διατροφολόγους παγκοσμίως, καθώς εκτός των άλλων φημίζεται για το χαμηλό του θερμιδικό φορτίο. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε ωµέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Δεν είναι τυχαίο που διεθνείς μελέτες συνδέουν την κατανάλωση φρέσκου ψαριού µε υγεία, ευζωία και μακροζωία. Είναι και ιδανική τροφή για το καλοκαίρι που θέλουμε κάτι ελαφρύ, αλλά πολύ νόστιμο.
Και καθώς ως λαός αγαπάμε πολύ το ψάρι, το γευόμαστε σε ταβέρνες και εστιατόρια, αλλά το αγοράζουμε πια συχνά και για το σπίτι μας, αφού τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι ποιοτικά, σίγουρα πιο φρέσκα από τα φρέσκα –καθώς περνούν μια διαδικασία εξαιρετικά ελεγχόμενη σε όλες της τις φάσεις– και προσιτά σε τιμή. Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι.
Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, πώς να το μαγειρέψετε έτσι ώστε να γίνει τόσο λαχταριστό όσο στα καλά εστιατόρια, ερχόμαστε με την αγαπημένη μου φίλη Ελένη Ψυχούλη, που πε-τυγχάνει να είναι και εξαιρετική μαγείρισσα, να καταρρίψουμε τον μύθο ότι το ψάρι είναι μπελαλίδικο και δύσκολο στο μαγείρεμα. Σε αυτό το έβδομο τεύχος του συλλεκτικού περιοδικού Μίξερ, η Ελένη ρίχνει τα «δίχτυα» της μαγειρικής και φορώντας την φανταχτερή ποδιά της –που μαρτυρά τον αλέγκρο χαρακτήρα της– ετοιμάζει για εσάς πεντανόστιμες αλμυρές συνταγές με πρωταγωνιστή το ψάρι. Συνταγές που έχουν τη γεύση και το άρωμα Ελλάδας και του ελληνικού καλοκαιριού.
Και επειδή ένα εξαιρετικό γεύμα με ψάρι ζητάει το γλυκό του φινάλε, μπήκα και εγώ στην κουζίνα για να καταπιαστώ για ακόμη μια φορά με τη μαγική τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Ποια γλυκά άραγε ταιριάζουν περισσότερο με το ψάρι και αφήνουν δροσερή επίγευση; Ποιο γλυκό θα προσφέρετε στο ψαροφαγικό δείπνο ή στο καλοκαιρινό μεσημεριανό γεύμα με την οικογένειά σας; Θα μάθουμε σε αυτό το σπέσιαλ συνεργατικό τεύχος. Γιατί όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει και καλό φαγητό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.