- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τι ψωνίζουμε 50 γρ. μανιτάρια porcini ξερά ● 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες ● 1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο ● 2 σκελίδες σκόρδο ● 2 κ.σ. ελαιόλαδο ● 300 γρ. ρύζι για ριζότο (arborio) ● 1 ποτήρι (175 ml) άσπρο ξηρό κρασί ● 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου ● μαϊντανό ● 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ● 1-2 κ.σ. τυρί gorgonzola ή 25 γρ. βούτυρο ● πιπέρι ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε Ξεπλένουμε τα porcini, τα βάζουμε σε μπολ με ζεστό νερό (20΄), τα βγάζουμε και τα πιέζουμε ώστε να βγάλουν τα υγρά τους, τα ψιλοκόβουμε. Μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ το νερό από τα μανιτάρια, προσέχοντας να μην ανακατευτεί το κατακάθι, και λιώνουμε σ’ αυτό τον κύβο. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν (5΄). Ρίχνουμε τα porcini και το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 3-4΄, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 2΄ και σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια και σιγά-σιγά το μισό ζωμό από το μπολ μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και κάθε φορά που το ρύζι απορροφάει το υγρό προσθέτουμε κι άλλο έως ότου μαγειρευτεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την gorgonzola ή το βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ριζότο να «ξεκουραστεί». Σερβίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και στολίζουμε με μαϊντανό.
Μάθε ιστορία Οι ιστορικοί της γαστρονομίας λένε ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ήταν φανατικοί «μανιταροφάγοι». Οι Φαραώ ήταν τόσο παθιασμένοι με τα μανιτάρια, που τα ανακήρυξαν τροφή για τους ευγενείς και απαγόρευαν στους θνητούς να τα αγγίζουν. Πολλοί αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι τα μανιτάρια έκρυβαν μυστικές δυνάμεις που τους έκαναν υπεράνθρωπους. Συχνά στην ιστορία τα δηλητηριώδη μανιτάρια αποτέλεσαν μέσο διάπραξης εγκλημάτων. Παρά τους κινδύνους, οι Γάλλοι δεν έμειναν ασυγκίνητοι από το άρωμα των μανιταριών και τα καλλιεργούσαν σε ειδικές σπηλιές.
● Side dishes tip Σαλάτα με ρόκα και φύλλα παρμεζάνας
● Go Healthy tip Αντί για έτοιμους κύβους βράστε λαχανικά ή κρεατικά και συντηρήστε το ζωμό στην κατάψυξη σε θήκες για παγάκια.
● Σκονάκι Αν δεν εξατμιστεί όλο το αλκοόλ, το ριζότο θα έχει «λασπωμένη» εμφάνιση. Το καλό ριζότο θέλει συνεχώς ανακάτεμα.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας * jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.