Θεματα

Πρωινό στην Αθήνα

Δοκιμάσαμε τι τρώνε οι Αθηναίοι μόλις ξυπνήσουν (ή λίγο πριν κοιμηθούν)

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 455
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52177-115418.jpg

Ποιο είναι το πρωινό των Αθηναίων;

Την περασμένη Κυριακή: στο Nixon του Κεραμεικού έχει τουλάχιστον μισή ώρα αναμονή στην αιχμή του καθιερωμένου brunch, στο New York Sandwiches των Αμπελοκήπων δεν μοιράζουν τραπέζια αλλά κάρτες για να κλείσεις μετά από 15 μέρες, ενώ τα κατάμεστα καφέ του ιστορικού κέντρου λανσάρουν το δικό τους μενού που περιέχει οπωσδήποτε pancakes, σιρόπι σφενδάμου κι αβγά σε διάφορες ευφάνταστες παραλλαγές. Κι αν θες, άσε την κυριακάτικη βόλτα αυτού του και πάλι ηλιόλουστου φθινοπώρου και σκέψου πόσο έχει αναβαθμιστεί το street food της Αθήνας που καταναλώνεται όσο είναι ακόμα πολλή μέρα. Έχουμε πια Paul’s, μαθαίνουμε δίπλα στο παραδοσιακό κουλούρι τη νέα τάση των bagels και είμαστε εξοικειωμένοι με τορτίγιας, φοκάτσιας και λοιπές γεύσεις με ξένο διαβατήριο. Τι συνέβη ξαφνικά; Οι Αθηναίοι εκτίμησαν το πρωινό ή μόδα είναι θα περάσει;

Ρωτήσαμε τον ειδικό. Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης βάζει τα πράγματα στη θέση τους. «Η σημασία που δίνει κανείς στο πρωινό έχει να κάνει με δύο κυρίως πράγματα. Με τις κλιματολογικές συνθήκες και τη φύση της δουλειάς. Γι’ αυτό οι λαοί της βόρειας Ευρώπης το θεωρούν απαραίτητο στο ξεκίνημα της ημέρας, αφού χρειάζονται περισσότερη ενέργεια σε αντίθεση με μας στη Μεσόγειο που μπορούμε να τη βγάλουμε με έναν καφέ και κάτι στα πεταχτά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στην Ελλάδα πριν 50-60 χρόνια, ας πούμε, ο κόσμος έτρωγε πολύ το πρωί γιατί έκανε αγροτικές ή βαριά χειρωνακτικές δουλειές. Μετά ήρθαν σταδιακά στις μεγάλες πόλεις, έπιασαν δουλειές γραφείου κι εγκατέλειψαν τη συνήθεια του πρωινού».

n

 

Ναι, αλλά τι γίνεται τα τελευταία χρόνια; «Σίγουρα έχει γίνει κάπως μόδα, για παράδειγμα το κυριακάτικο brunch. Αλλά, μην ξεχνάμε ότι είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μόνο μια φορά την εβδομάδα, και ίσως ούτε καν κάθε εβδομάδα. Γιατί τα πιάτα του είναι λαχταριστά μεν αλλά έχουν και πολλές θερμίδες. Βασίζονται στο βούτυρο, έχουν πολλά αλλαντικά κι άλλα υλικά - ένοχες απολαύσεις. Θέλει λίγο μέτρο. Κι έμενα μου αρέσουν πάρα πολύ, αλλά εξίσου απολαμβάνω κι ένα δροσιστικό πρωινό με αγγούρι, ντομάτα κι ελιές».


Η A.V. έψαξε μπουφέδες και βιτρίνες και σας παρουσιάζει τα καλύτερα πρωινά για όλες τις ώρες της ημέρας...

Street Breakfast

Η Αγία Σφολιάτα...

Όσο κι αν μας αρέσει το διεθνές πρωινό μενού, η αγία σφολιάτα δεν μένει ποτέ ανεπίκαιρη. Παραμένει κλασική αθηναϊκή take away συνήθεια σε όλες τις παραλλαγές, παραδοσιακές και γκουρμέ.

Ένα γρήγορο top 8

Η τυρόπιτα του Μάμ (Πεσμαζόγλου & Σταδίου και Πανεπιστημίου & Ιπποκράτους). Κοστίζει πια €1 και κλείνει φέτος ακριβώς μισό αιώνα στο κέντρο της πόλης.

Οι τιμημένες πίτες με ζύμη κουρού του Άριστον (Βουλής 10). Από το 1910, σχεδόν συνώνυμο της τυρόπιτας στην Αθήνα.

Η τυρόπιτα κουρού στο Φίλιον (Σκουφά 34), συνοδεία καφέ και παρουσία παραγόντων του Κολωνακίου. Και του Κωνσταντίνου Τζούμα.

Υπάρχει λόγος που τη λένε μπουγάτσα με τυρί στη Θεσσαλονίκη. Το καταλαβαίνεις στην αλυσίδα Το Χρυσό με 20+ καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, 7 εντός Αττικής και πιο κεντρικό αυτό στη Μητροπόλεως 22.

Το υπέροχο πεϊνιρλί στην Ιωνία (Λ. Αλεξάνδρας & Πανόρμου), στις διαφορετικές εκδοχές του, από χορτοφαγικό λαχανικών μέχρι σουτζουκάτο. Μπόνους, η εξαιρετική ζυμωτή τυρόπιτα/σπανακόπιτα.

Το κρυμμένο μυστικό της Στοάς Ειρηνοδικείου στην Ομόνοια είναι η Δωδώνη (Σταδίου 65, είσοδος από Λυκούργου). Αυθεντικά old school, ένοχα βουτυρένια γεύση.

Ο Χαβελάς στο Αιγάλεω (Θηβών 358). Επίσης, με ξακουστό πεϊνιρλί σε ξυλόφουρνο και υπέροχη μπουγάτσα.

Η κλασική, απλή, στερεοτυπική τυρόπιτα των Everest. Κοστίζει μόλις €1 και αποδεικνύει πως less is more.

...και η Οσία Μπαγκέτα

Στο Trends (Περικλέους 30-32) ο κύριος Νίκος διηγείται ιστορίες από την Αμερική και συζητά για κλασικό ροκ, χωρίς να ξεχνά κανένα συστατικό από τα περισσότερα από 30 είδη σάντουιτς που προσφέρει (συχνά και σε βουλευτές). 

Στο Brigante Little Italy (Λ. Αμαλίας 4), το χιτάκι είναι το μπριός με ροζμπίφ, αλλά εμείς δίνουμε το χρυσό μετάλλιο στο «rustica cotto» με το ζυμαρένιο ψωμάκι και το απίθανο ζαμπόν.

Το Guarantee (Βεΐκου 41, Κουκάκι) πάει περισσότερο προς το μεσημεριανό (και κλείνει νωρίς το απόγευμα), αλλά πού αλλού θα βρεις τίμιο σάντουιτς με τυρί καμαμπέρ;

Η βιτρίνα με τις μπαγκέτες του Paul’s (Πανεπιστημίου 10) θα μπορούσε να είναι θέμα τεύχους από μόνη της.

Η τάση των bagels

Πιο αφράτα από τα δικά μας παραδοσιακά κουλούρια Θεσσαλονίκης (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποτελεί λυτρωτική στιγμή στο τέλος της νύχτας μια επίσκεψη στο θρυλικό, εκμοντερνισμένο πια, εργαστήριο της οδού Καραϊσκάκη στο Ψυρρή για λίγη σουσαμένια απόλαυση), πιο ευρωπαϊκά, έχουν το δικό τους σπίτι εδώ κι ένα χρόνο στο κέντρο της Αθήνας:

Amandine (Νίκης 13). Η Amandine είναι μια γλυκύτατη Γαλλίδα που γεμίζει καθημερινά ζεστά χειροποίητα bagels (σουσαμένια, μπριός, με παπαρουνόσπορο) σε 15 διαφορετικές συνταγές. Με τυρί κρέμα, γαλλικά τυριά, κόκορα (αντί κοτόπουλου) κι αλλαντικά ή σολωμό. Σπουδαίο το «Barcelone» με αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, τσορίθο και παραδοσιακή μουστάρδα.

n

Amandine


Ξενοδοχειακά breakfast

Για εκείνες τις φορές που θες να θυμηθείς πώς ήταν η ζωή προ κρίσης. Ή πώς ήταν οι προ κρίσης φαντασιώσεις σου για τη ζωή. Ενδείκνυται για την αρχή του μήνα, τότε που για άλλη μια φορά υπόσχεσαι στον εαυτό σου πως δεν θα ξεμείνεις πριν τις 20. Ιδού τα αγαπημένα μας...

New Hotel Αυγά για όλα τα γούστα και αχνιστά κρουασάν, burgers και άλλα πολλά σε τέλειο χώρο, σχεδιασμένο από τους βραβευμένους αδερφούς Campana, στο εστιατόριο New Taste στο ισόγειο (Φιλελλήνων 16, 7.00-10.00, continental €17, full €26)

Fresh Hotel Στον μπουφέ του ό,τι μπορεί να επιθυμήσει ένα στομάχι για να πάρει μπρος – γλυκά, αλμυρά, ζεστά και κρύα (Σοφοκλέους 26, 6.30-10.30 στο εστιατόριο Magenta στον 1ο όροφο, full American μπουφές €22)

Periscope Hotel Αγαπούσαμε το Πbox και είμαστε σίγουροι πως το ίδιο θα συμβεί και με το καινούργιο εστιατόριο που ξεκίνησε να στήνεται στη θέση του, πραγματικά στην καρδιά της πόλης (Χάρητος 22, 7.00-10.00, American breakfast €15)

N.J.V. Athens Plaza Σερβίρουν 8-12 στο Plaza Café ενεργειακό δυναμωτικό πρωινό (€ 17) και πρωινό υγείας και ομορφιάς (€22) με πλήρη ανάλυση της διατροφικής τους αξίας, ενώ στο The Parliament έχουν πλήρες πρωινό από μπουφέ (€18)

(Πλατεία Συντάγματος)

Radisson Blu Park Hotel Αν σας βγάλει ο (πρωινός) δρόμος στην Αλεξάνδρας και σας έχουν περισσέψει € 20, ο μπουφές του είναι πραγματικά το καλύτερο μέρος για να τα διαθέσετε (Λ. Αλεξάνδρας 10, 6.30-10.30 και Σαββατοκύριακα ως τις 11.00 στο Gallo Nero του ισoγείου, €20)

Hilton All-time classic πρωινό στο Βυζαντινό και παράθυρο με θέα στη Β. Σοφίας. Αγαπάμε –ψέματα, λατρεύουμε– τον κινέζικο μπουφέ για πρωινό με τσόπστικς (Βασ. Σοφίας 46, 6.00-10.30, Σαββατοκύριακα ως τις 11.00, ευρωπαϊκό €25/ αμερικάνικο €35)

St George Lycabettus Στον 6ο όροφο του St.George έχεις να επιλέξεις ανάμεσα από ποικιλία ελληνικών τυριών, ελληνικών αρτοποιημάτων, αλλά και κλασικό «αμερικανικού τύπου» πρωινό (Κλεομένους 2, 7.30-10.30, La Suite Lounge, €22)


Πρωινό στο Μουσείο

Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει καθιερώσει ελληνικό παραδοσιακό πρωινό στο εστιατόριό του με την υπέροχη θέα. Φέρτε τους ξένους φίλους σας για να μάθουν τι εστί θυμαρίσιο μέλι και σπιτική μαρμελάδα ή απλώς απολαύστε μόνοι σας ένα μενού που θυμίζει διακοπές στο χωριό και στο οποίο θα βρείτε από τηγανίτες και αυγά μάτια μέχρι στραπατσάδα και ροφήματα από αυτοφυή ελληνικά βότανα (καθημερινά, εκτός Δευτέρας, ως τις 12 το μεσημέρι, στον 2ο όροφο του μουσείου).


Το πρωινό του ξενύχτη

Ο λόγος στον DJ Bad Spencer (aka Βαγγέλη Καμαράκη), διοργανωτή των YesItDoes!SureItDoes!! χοροεσπερίδων (η επόμενη στις 1/11 με γέυση Kiwi). Πού τρώει με την παρέα του όταν τελειώνει το πάρτι κι έχει πια ξημερώσει;

n

Dj Bad Spencer

«Ξενοδοχείο Park στην Αλεξάνδρας. Κοστίζει αλλά αξίζει, ιδίως το καλοκαίρι που το εστιατόριο μεταφέρεται στον τελευταίο όροφο και η θέα είναι μαγευτική.

Ο θρυλικός Σκαραβαίος στη Νεάπολη Εξαρχείων (Μαυρομιχάλη 159). Οι κοπέλες σκουπίζουν τα λουλούδια από την προηγούμενη βραδιά, οι ομελέτες είναι χορταστικότατες και τα ηχεία παίζουν ποτ-πουρί Γαρμπή μπεστ οφ. Εικάζω ότι αν ζητήσεις μια χοιρινή μπριζόλα μάλλον θα στη φτιάξουν.

Ο Σάββας στην Κάνιγγος. Ανοιχτός μόνο Σάββατο και όχι Κυριακή πρωί. Πηγαίνουμε όταν έχουμε ξένο guest για να δοκιμάσει μπουγάτσα (καλύτερη όλων, αυτή με τυρί)».


Η Αθήνα κάνει brunch

Και ξαφνικά το socializing γίνεται Κυριακή μεσημέρι. Κάπου ανάμεσα στο breakfast και το lunch, συνήθως σερβίρεται μεταξύ 12.00-16.00 και περισυλλέγει τα πρόσωπα του χθεσινοβραδινού δράματος να πνίγουν τον καημό του hangover μεταξύ πιπέρατου Bloody Mary, pancakes με πραλίνα κι άλλες γουρουνιές.

Στα σεπαρέ του Nixon (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός) πάμε για πολύ δημοφιλή αυγά benedict (με παχύρρευστη σος ολαντέζ και τραγανό μπέικον), full english breakfast και τα εξαιρετικά μπέργκερ του για ακόμα πιο δραστικές λύσεις (σημείωσε ότι κρατάει μέχρι τις 20.00)

Στο New York Sandwiches (Σινώπης 3, πάρε οπωσδήποτε πριν τηλέφωνο στο 210 7778475) η σεφ Μαριλένα Παντάκη ετοιμάζει τρομερό french toast, pancakes με σφένδαμο όπως Αμερική (αφού ούτως ή άλλως σου γεμίζουν συνεχώς το φλιτζάνι με καφέ φίλτρου σαν να είσαι σε diner).

Το Safka (Μεγ. Αλεξάνδρου 80-82, Κεραμεικός, 210 5243340) ετοιμάζει τις Κυριακές (13.00-19.00) το απόλυτα δυναμωτικό σκανδιναβικό brunch, δηλαδή ομελέτα με τάρανδο (€9,5) και bagel με ροσμπίφ, burger και πατάτες (€8,5), σκανδιναβικές τηγανίτες με σπιτική μαρμελάδα και σαντιγί (€5), eggs benedict (€5,5) και άλλα πολλά μαζί με Bloody Mary, κοκτέιλ Mimoza (prosecco με χυμό πορτοκάλι), κρασιά και άπειρα σφηνάκια φινλανδέζικης παραδοσιακής βότκας Koskenkorva (…τούρμπο).

n

Safka, bagel με roast beef

Το It (Σκουφά 29, Κολωνάκι, 210 3635773) ξεκινάει brunch από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, με live jazz μουσικές και προτάσεις του σεφ Αντρέα Λαγού με βάση το αυγό (ομελέτες, σκραμπλ, benedict), μαζί με burgers και πατατούλες, σαλάτες, french toasts, pancakes, smoothies, κοκτέιλ.

Στο Ninnolo (Ευεργέτου Γιαβάση 13Α, Αγία Παρασκευή, 213 0240776) τις Κυριακές 12.00-15.30 ο Γιώργος και η Lee θα σε σερβίρουν αυγά σκραμπλ ή ποσέ, κις λορέν, fajitas με κοτόπουλο, φρεσκοψημένα μπριός, σαλάτες, κέικ καρότου και πολλές νοστιμιές από μπουφέ, όπου μπορείς να γεμίσεις το πιάτο σου όσες φορές θέλεις και να το… ζυγίσεις (κοστίζει €5-12 ανάλογα με το πόσο πεινάς). Μαζί και prosecco, Bloody Mary, iced teas, φρέσκοι χυμοί, μπίρες και τέλειο χειροποίητο παγωτό.

Στο Mama Roux (Αιόλου 48), που από την αρχή υποστήριξε το brunch δημιουργώντας μάλιστα το trend, θα φας αυγά σε πολλές εξισορροπητικές για το στομάχι εκδοχές και πολύ σωστό BLT σάντουιτς.

Στο Τσάι (Λυκαβηττού & Αλ. Σούτσου, Κολωνάκι) λειτουργεί τεράστιος μπουφές που εκτός από τα τυπικά έχει και σούπες, αλλά και κινέζικο. Το Hip (Μητροπόλεως 26) και το Ζάχαρη & Αλάτι (Βαλτετσίου 47) είναι «πρωινάδικα» που σερβίρουν πολύ ωραίες ομελέτες και γκουρμέ σάντουιτς αντίστοιχα, όχι μόνο Κυριακές αλλά κάθε μέρα.

Στο Nice ’n’ Easy της Σκουφά η λέξη-κλειδί είναι «βιολογικά» και τα πιάτα-επιτυχίες είναι η ομελέτα μόνο με ασπράδια, καθώς και τα breakfast fajitas.

Χορτοφαγική υγιεινή επιλογή για «οργανικό» brunch είναι το Bliss στον πεζόδρομο της Ρόμβης με την πλούσια ποικιλία σε τσάγια και λοιπά ροφήματα.

Τέλος, αν θες αγγλικό πρωινό... do as the British do. Υπάρχει η ιρλανδέζικη pub Molly Malone (Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα) με all-day breakfast κομπλέ στα €12 (έχει και black pudding για φλεγματικούς μερακλήδες), η συμπατριώτισσά της James Joyce (Άστιγγος 12, Μοναστηράκι) με ίδιο πρωινό, τιμή και site, καθώς και η σκοτσέζικη pub Wee Drum που σερβίρει μόνο Σ/Κ (12.00-16.00) δύο παραδοσιακά σκοτσέζικα πρωινά με απίθανα ονόματα, Wee Nessie και Calgarus Warrior.


Φτιάξε το δικό σου πρωινό

Ντάκος σε Crispies Παπαδοπούλου (σίτου, με σουσάμι, ολικής, ολικής χωρίς ζάχαρη), ψιλοκόβουμε ντοματίνια, στάζουμε 2-3 σταγόνες καλό λάδι, αλείφουμε κάποιο λευκό μαλακό τυρί (κατίκι Δομοκού του πάει πολύ), προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη και έχουμε μια μίνι πρωινή εκδοχή της αγαπημένης κρητικής νοστιμιάς.

Για το απόλυτα δυναμωτικό πρωινό, μέσα σε ένα μπολ με γάλα σπάζουμε πολυδημητριακά μπισκότα Παπαδοπούλου με φρούτα, σοκολάτα και κακάο. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, γάλα και ασβέστιο και αποτελούν ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να αισθάνονται από το πρωί γεμάτοι ενέργεια.

Σε ένα μπολ με γιαούρτι ρίχνουμε το χυμό από 2 ζουμερά πορτοκάλια και αναμειγνύουμε καλά, γίνεται σαν υπέροχη μους πορτοκαλιού. Για περισσότερη γεύση και ενέργεια προσθέτουμε μπισκότα Πτι μπερ Παπαδοπούλου, ο απόλυτος γευστικός συνδυασμός.

Τα leftovers της προηγούμενης μέρας είναι τέλεια για το πρωινό της επόμενης. Σε φέτες ψωμιού Χωριανό Παπαδοπούλου, ψιλοκόβουμε κρέας, κοτόπουλο ή αυγά, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λάδι και αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο μυρωδικό από τα γλαστράκια της βεράντας – θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο.

Για βιαστικούς και αγουροξυπνημένους. Ελληνικός καφές (σε μεγάλο φλιτζάνι) και μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου βουτηχτά μέσα του. Φεύγει όλο το πακέτο, αλλά σε κρατάει ακμαίο για πολλές ώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ