Θεματα

Τι να πάρεις μαζί σου φεύγοντας από το νησί

Γεύση από διακοπές με ωραία τυριά, ντόπια ζυμαρικά, αλίπαστα, γλυκά κουταλιού και άλλες δυσεύρετες γαστρονομικές απολαύσεις

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 667
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
g-s-s.jpg

Επιτόπου θα τα γευτείς όλα. Τα ωραία τυριά, τα πικάντικα τουρσιά, τα ντόπια ζυμαρικά, τα αλίπαστα, τα γλυκά κουταλιού, όλα τους μικρές, δυσεύρετες γαστρονομικές απολαύσεις που αφήνουν στο στόμα τη γεύση του τόπου που φιλοξένησε τις διακοπές σου. Φεύγοντας, πάρε μαζί σου τα καλύτερα.

Νάξος
Τυρί αρσενικό, ξινότυρο και γραβιέρα από τα δυο φημισμένα παντοπωλεία του Παντελιά και του Τζιμπλάκη, αλλά και από τον Κουφόπουλο. Λικέρ κίτρου από τον Βαλληνδρά στο Χαλκί και στη Χώρα. Πιστοποιημένα βότανα, μυρωδικά και υπέροχα μείγματα για τα ροφήματα του χειμώνα από το Organic Islands. Τις φημισμένες πατάτες, και αν βρεις –δύσκολα– ζαμπόνι Απειράνθου.

Σίφνος
Τα φημισμένα αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου στα στενά του Αρτεμώνα. Μαζί και κουραμπιέδες, υποβρύχιο, γλυκά κουταλιού.

Σύρος
Λουκούμια, φυσικά, από τον Λειβαδάρα και τον Συκουτρή. Αλλά και λουκάνικα με μάραθο και λούζα από τον Ρουσουνέλο. Αν μπεις στη... σπηλιά του Αλαντίν, το παντοπωλείο του Πρέκα μέσα στα στενά της Αγοράς θα βρεις τα πάντα: παστελαριές με φουρνιστά σύκα, χαλβαδόπιτες, ντόπια ζυμαρικά, πέστο μάραθου, κρίταμα τουρσί.

Αμοργός
Ξεροτήγανα, το ντόπιο γλυκό, ψημένη ρακή, βότανα από το Aegean Herbs αλλά και από το Ίαμα του Βαγγέλη Βασσάλου στη Λαγκάδα. Ο αδερφός του, Γιώργος, είναι μελισσοκόμος και φτιάχνει εξαιρετικό μέλι.

Τήνος
Τη φημισμένη ντόπια αγκινάρα σε βαζάκια με λάδι ή τουρσί. Γραβιέρα από αγελαδινό γάλα, κλασική και με πιπέρι, κοπανιστή, μαλαθούνι, πέτρωμα και μπαλάκι από φρέσκο πρόβιο γάλα, τα υπέροχα και βραβευμένα τυριά από το τυροκομείο του San Lorenzo στον Κεχρό. Και στον Πύργο, λίγο πριν την πλατεία με τον φουντωτό πλάτανο, πήγαινε στο «...της Μαργαρίτας» για σπιτικά και χειροποίητα τουρσιά, πέστο ντομάτα-μέλι, πέστο κάπαρης, μαρμελάδες, λικέρ αρμπαρόριζας, γλυκά κουταλιού.

Μήλος
Τον περίφημο μηλέικο μπελτέ σε βαζάκι. Μανούρα, μελίχλωρο, αθότυρο, σκοτύρι, πικάντικο μηλέικο (για τις μακαρονάδες του χειμώνα), από τα τυροκομεία του Χαραλαμπάκη και της Ειρήνης Ψαθά. Γλυκό κουφέτο (από κολοκύθα). Θα βρείτε τα πάντα στο κατάστημα Τσακανός στον Αδάμαντα.

Σαντορίνη
Φάβα, άνυδρο λιαστό ντοματάκι και ντοματάκι γλυκό, κάπαρη και φύλλα, μέλι, από μικρούς παραγωγούς όπου τους πετύχετε, αλλά όλη την γκάμα μαζί και με πολλά ντέλι, καθώς και ωραία ξίδια και κρασιά, θα βρείτε στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στον Πύργο.

Κάλυμνος
Εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, καλύμνικα τυριά, κριθαροκουλούρες (με συνταγή από το Βυζάντιο), και στον Συνεταιρισμό που έγινε από τις γυναίκες και τις κόρες των ψαράδων «Παναγιά Υπαπαντή» (ή Kalymnos Sea Food, όπως είναι το εμπορικό τους όνομα) καταπληκτικά προϊόντα της θάλασσας όπως πάστα μελάνι χταποδιού, σπινιάλο φούσκας, αυγοτάραχο ξιφία, πάστα ολού (αυγά χταποδιού), φιλέτα παστά - καπνιστά από σκουμπρί, σαρδέλα, γόπα. 

Κέρκυρα
Εξαιρετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όπως τα Πολύτιμον και Dr. Kavvadia (μερικοί τα λένε και «φάρμακο» για τις εξαιρετικές τους ιδιότητες), καταπληκτικό μέλι «Του μελιού το πανηγύρι», κουμ κουάτ –ο χρυσός καρπός της κερκυραϊκής γης–σε λικέρ, γλυκό κουταλιού, μαρμελάδες, λουκούμια μέχρι και σε μπισκότα. Συκομαΐδες, το άλλο φοβερό γλυκό με σύκα, πιπέρια, μάραθα. Τρομερά αλλαντικά, όπως νούμπουλο και σαλούδο. Αξίζει να κατευθυνθείτε στη Νομή, το delicatessen μέσα στην πόλη για να βρείτε προϊόντα από όλους τους μικρούς παραγωγούς του νησιού.

Arsenis Delicatessen
Στη Νάουσα της Πάρου και στο παραδοσιακό αυτό παντοπωλείο (2284055017) θα βρείτε όλη την γκάμα από τα καλύτερα προϊόντα του νησιού και όχι μόνο. Φρέσκα οπωροκηπευτικά από τα κτήματα της οικογένειας, αποξηραμένα βότανα, τα καταπληκτικά τυριά του νησιού, κρασιά –οι ίδιοι καλλιεργούν τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και προμηθεύουν οινοποιεία των Κυκλάδων–, αποστάγματα, γλυκά και κεράσματα, αλλά και προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Η πιο νόστιμη γωνιά της Νάουσας!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ