Wine & Spirits

Τα κρασιά του Αιγαίου είναι εξαιρετικά. Ποια αξίζει να δοκιμάσετε

Στις διακοπές αναζητήστε τα ντόπια κρασιά και ζήστε την απόλυτη οινική εμπειρία

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 667
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
krasiaagaiou.jpg

Στις μέρες μας κάθε νησί έχει το δικό του εμφιαλωμένο κρασί αναβιώνοντας παλιές ποικιλίες. Ο οινοτουρισμός φουντώνει παντού, τα νησιώτικα οινοποιεία είναι μικρές ζωγραφιές που άλλοτε σκαρφαλώνουν στις πλαγιές, άλλοτε είναι υπόσκαφα κι άλλοτε «ακουμπάνε» στη θάλασσα. Τα περισσότερα είναι επισκέψιμα, κάνουν γευστικές δοκιμές, έχουν μικρά χαριτωμένα εστιατόρια. Στη Σίκινο (στην αρχαιότητα Οινόη για τα πολλά αμπέλια της) θα βρείτε του Μάναλη με ωραία θέα και καλά κρασιά, στην Πάρο του Μωραΐτη, στη Μήλο, στα γραφικά Πολλώνια, το υπόσκαφο του Κωνσταντάκη, στην Κύθνο το οινοποιείο του Γονιδάκη που αναβιώνει και την ντόπια ποικιλία Ψαροσύρικο. Ξακουστή είναι η Σαντορίνη με το διάσημο Ασύρτικο (πολλά οινοποιεία, όλα επισκέψιμα), η Σάμος με τα αρχαία γλυκά κρασιά της, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά με τις Ρομπόλες, αλλά σημειώστε και ποικιλίες που ακούν σε ονόματα όπως Αηδάνι, Μανδηλαριά, Ποταμίσι, Κουντούρα, Σεριφιώτικο, Μονεμβασιά (όλα από Κυκλάδες), αλλά και Κακοτρύγης, Βοστυλίτης (Επτάνησα). Σας προτείνουμε κάποια εξαιρετικά, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα για να έχετε τη χαρά να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. 

Sainte Obeissance
Ο Γάλλος οινοποιός Jerome Charles Binda ερωτεύτηκε την Τήνο και έφτιαξε ένα υπέροχο φυσικό κρασί στα γρανιτένια εδάφη του χωριού Φαλατάδος. Λευκό, χωρίς χημικές ουσίες, πιστοποιημένο και βιολογικό, κυρίως από την ποικιλία Ποταμίσι, το λατρεύουμε και για το όνομα, που είναι παρμένο από τη διπλανή του κτήματος μικρή εκκλησία της Αγίας Υπακοής!

Grand Cru Samos
Ο σημαντικότερος πρεσβευτής των οίνων Σάμου – το ήπιε και ο Ομπάμα και ξετρελάθηκε! Καταπληκτικό γλυκό κρασί από λευκά μοσχάτα, με έντονα αρμονικά αρώματα, πίνεται σκέτο ή συνοδεύοντας εκλεκτές αλμυρές και γλυκές γεύσεις, επιδέχεται παλαίωση. Από την ΕΟΣ, που αναβιώνει τα αρχαία και ξακουστά αμπελοτόπια του νησιού, πολυβραβευμένο στις διεθνείς εκθέσεις. 

Nopera Epitome
Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά τον 19ο αιώνα, όταν η οικογένεια μεταναστεύει από τη Μάλτα στη Σάμο και αρχίζει να παράγει σαμιώτικο κρασί από λευκά μοσχάτα. Top class γλυκό κρασί, λιαστός οίνος – φυσικώς γλυκύς, blend παλαιωμένων βαρελιών.

Σαν τα Μάραθα
Το κρασί που βάζει και τη Σύρο στον οινικό χάρτη και με όνομα-αναφορά στα πολλά μάραθα του νησιού. Από τον ταλαντούχο οινολόγο Νίκο Χατζάκη, ποικιλία Ασύρτικο, τραγανό, με νότες ρίγανης και ορυκτών. Δοκιμάστε και το άλλο του κρασί, το Φάμπρικα, στο επισκέψιμο και όμορφο οινοποιείο του.

Pontiglio
Ο Μπάμπης Κουρής είναι εκπαιδευτικός, αλλά κατάγεται από οικογένεια που ασχολείται με το κρασί στην Κέρκυρα από το 1824. Έχει βάλει πείσμα (pontiglio, πείσμα στα ιταλικά, λέξη που συνηθίζουν οι Κερκυραίοι) να αναβιώσει την ξεχασμένη ντόπια ποικιλία Κακοτρύγης, και το κάνει με αυτό το λευκό υπέροχο κρασί.

Xαρίτων
Λευκό ξηρό από την ποικιλία Βοστυλίτης, του κτήματος Χαριτάτου, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Αξίζει μια βόλτα από το κτήμα, είναι πανέμορφο και επισκέψιμο, θα δοκιμάσετε και τα άλλα, πολύ καλά κρασιά τους.

Μυστήριο/14
100% Ασύρτικο, του κτήματος Καραμολέγκος, Σαντορίνη. Ένα πορτοκαλί κρασί, από φυσικές ζύμες, «δύσκολο» αλλά καταπληκτικό, με πληθωρικό σώμα και μακρά επίγευση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού
Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού

Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.