- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το φαγητό μέσα από τον πειραματισμό και τις αδιάκοπες καινοτομίες του. Η γαστρονομία οφείλει πολλά στο εστιατόριο «elBulli», όπως λένε αυτοί που ξέρουν (βλέπε Άντονι Μπουρντέν, που την τελευταία μέρα λειτουργίας του εστιατορίου γύρισε ένα «εορταστικό» τηλεοπτικό επεισόδιο), όπως πιστοποιείται και από την έκθεση «elBulli: Ferran Adrià & The Art of Food», στο Somerset House του Λονδίνου. Μέσα από εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, σκίτσα, μενού, διαγράμματα και αρχειακό εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η αξιοσημείωτη ιστορία ενός εστιατορίου που διακρίθηκε για τις εμπνεύσεις, τη διορατικότητα και την επινοητικότητα του δημιουργού του.
Παίρνοντας το όνομά του από το μπουλντόγκ του αρχικού ιδιοκτήτη, το «elBulli» ανέτρεψε το τουριστικό τρίπτυχο μπίρα-σάντουιτς-καλύβα της Κόστα Μπράβα μετατρέποντάς την σε έναν παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό. Πώς έγινε αυτό; Χάρη, φυσικά, στην αφοσίωση και την ευρηματικότητα του Φεράν Αντριά, ενός σεφ που συμπλήρωσε την εμπειρία του φαγητού με χιούμορ, εκπλήξεις, προκλήσεις και υποχρέωσε τους πελάτες του να συμμετέχουν στο φαγοπότι και με τις πέντε αισθήσεις τους.
Ο Φεράν Αντριά έπαιξε με τις γεύσεις αλλά και με τις υφές, χρησιμοποίησε τεχνολογία αιχμής για να μαγειρέψει απίστευτα πιάτα, ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά μεγάλων σεφ. Την ίδια στιγμή, ήταν σχολαστικός και αυστηρός, επενδύοντας στη λεπτομέρεια. (στην έκθεση μπορεί να δει κανείς μοντέλα με πλαστελίνη για το πώς ακριβώς έπρεπε να βγαίνει ένα πιάτο από την κουζίνα του).
Το «elBulli» υπήρξε κάτι περισσότερο από εστιατόριο ενσωματώνοντας στο περιβάλλον, τις πρακτικές και τη φιλοσοφία του την τέχνη, τη γραφιστική, τη μουσική, την επιστήμη. Στα εγκαίνια της λονδρέζικης έκθεσης, ο Φεράν δήλωσε: «Ακόμα κι αν το εστιατόριο έχει πλέον κλείσει, το πνεύμα του παραμένει ζωντανό, και αυτή η έκθεση είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί έτσι. Σε κάποιους ελπίζω ότι θα ξυπνήσει καλές αναμνήσεις, σε κάποιους άλλους θα δώσει μια γεύση του τι σημαίνει μια φίνα γαστριμαργική εμπειρία που δεν υπάρχει όμοιά της. Η έκθεση είναι μια ωδή στη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την καινοτομία, το ταλέντο και την ομαδική εργασία στο “elBulli”, κυρίως όμως είναι μια ωδή στους παγκοσμίου φήμης σεφ που εκπαιδεύτηκαν μαζί μας και μετέφεραν αυτές τις αξίες στα δικά τους εστιατόρια σε όλον τον κόσμο».
Η έκθεση «elBulli: Ferran Adrià and The Art of Food» φιλοξενείται μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.
© Matthiew Lloyd
Ο Φεράν Αντριά © Matthiew Lloyd
© Matthiew Lloyd
Andrew Rae
Μοντέλα πλαστελίνης για την εμφάνιση των πιάτων © Palau-Robert
Η ομάδα του elBulli στην κουζίνα. © Maribel Ruíz de Erenchun
Ο Άντονι Μπουρντέν και το No Reservation στο elBulli
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.