Θεματα

Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που φτιάχνει το Jack Daniel's

O Chris Fletcher βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το Athens Bar Show. Τον ρωτήσαμε πώς φτιάχνεται ένα πραγματικό καλό ουίσκι.

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jack-anoigma.jpg

Είσαι ο βοηθός του Master Distiller στο αποσταγματοποιείο του Jack Daniel's. Ποια είναι ακριβώς η δουλειά σου;
Δουλεύω για τον Master Distiller, αυτός είναι το αφεντικό μου. Το όνομά του είναι Jeff Arnett. Εγώ και ο Jeff κάνουμε τον ποιοτικό έλεγχο, επιβλέπουμε τη διαδικασία κατά την οποία φτιάχνεται το ουίσκι και εξασφαλίζουμε ότι η ποιότητα του Jack Daniel's παραμένει η ίδια κάθε φορά. Βασικά αυτό που κάνουμε, είναι ότι δοκιμάζουμε το ουίσκι, βοηθάμε στην παραγωγή και επιβλέπουμε το κομμάτι της καινοτομίας για να εξασφαλίσουμε ότι η ποιότητα του Jack Daniel's παραμένει στα ύψη.

Οπότε έχεις μια ονειρεμένη δουλειά.
(γέλια) Ναι, είναι μια πολύ καλή δουλειά, είμαι πολύ τυχερός.

0022.jpg
0052.jpg

Μπορείς να μας πεις πώς φτιάχνετε ουίσκι στο Jack Daniel's;
Ναι, φυσικά. Πρώτα απ’ όλα έχουμε το δικό μας νερό, το οποίο πηγάζει από μια σπηλιά που βρίσκεται μέσα στο αποσταγματοποιείο. Οπότε, το νερό έρχεται δροσερό και καθαρό κατευθείαν από την πηγή. Αυτό το νερό χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το ουίσκι μαζί με σιτάρι, κριθάρι και σιτηρά. Μετά ξεκινάει η διαδικασία της απόσταξης. Μετά την απόσταξη, το ουίσκι είναι διάφανο. Μοιάζει με νερό, αλλά είναι ουίσκι. Έπειτα καίμε ξύλο σε μια μεγάλη, δυνατή φωτιά και περνάμε το ουίσκι μέσα από τον άνθρακα. Αυτό μας πιστοποιεί ως Tennessee whiskey. Είναι όμως ακόμα διάφανο όταν το βάζουμε στο ξύλινο βαρέλι.

Από τι ξύλο είναι το βαρέλι;
Βελανιδιά. Αμερικάνικη βελανιδιά. Κάθε φορά χρησιμοποιούμε καινούργιο βαρέλι. Και τα βαρέλια τα φτιάχνουμε μόνοι μας. Αυτό είναι το νούμερο ένα συστατικό για να φτιάξεις αμερικάνικο ουίσκι. Γιατί όλο το χρώμα, η μυρωδιά και η γεύση προέρχονται από το βαρέλι. Οπότε είναι το πιο σημαντικό συστατικό και το φτιάχνουμε μόνοι μας. Οι βαρελοποιοί μας φτιάχνουν τα βαρέλια με τα χέρια τους. Κανένα άλλο αμερικάνικο ουίσκι δεν το κάνει αυτό. 

0068.jpg

Τι άλλα συστατικά χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα καλό ουίσκι;
Νομίζω ότι χρειάζεσαι πολύ καλά συστατικά. Καλό νερό, καλά σιτηρά, και καλά βαρέλια. Αλλά επίσης χρειάζεσαι ικανούς ανθρώπους. Γιατί το ουίσκι είναι επιστήμη και τέχνη. Στο Lynchburg ζουν 600 άνθρωποι. Οι περισσότεροι φτιάχνουν ουίσκι. Στο Jack Daniel's φτιάχνουμε ουίσκι εδώ και 150 χρόνια. Γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν οι οικογένειες εκεί.

Άρα οι περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη δουλεύουν στο αποσταγματοποιείο;
Οι περισσότεροι, ναι. Όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς έτσι εξασφαλίζουμε ότι φτιάχνουμε αυθεντικό αμερικάνικο ουίσκι, υψηλής ποιότητας.

0072.jpg

Ο παππούς σου ήταν ο Master Distiller στο Jack Daniel's. Είναι αυτός ο λόγος που αποφάσισες να ακολουθήσεις αυτή την καριέρα;
Ναι και όχι. Ήμουν κοντά στο αποσταγματοποιείο όταν ήμουν μικρός, αλλά στα αλήθεια δεν ήξερα τι ακριβώς κάνει ο παππούς μου. Ξέρεις, όταν είσαι μικρός δεν καταλαβαίνεις τι είναι το ουίσκι. Αλλά όταν μεγαλώνεις, αρχίζεις να μαθαίνεις και να εκτιμάς κάποια πράγματα. Στο Πανεπιστήμιο σπούδασα χημεία, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω. Το καλοκαίρι, έπιασα μια προσωρινή δουλειά στο αποσταγματοποιείο. Συνειδητοποίησα ότι το ουίσκι και η χημεία ταιριάζουν αρκετά μεταξύ τους. Τότε ήταν που άρχισα να σκέφτομαι αυτή την επιλογή και φυσικά ο παππούς μου έχει πολλή εμπειρία πάνω στον τομέα αυτό, οπότε μπορούσα να του κάνω πολλές ερωτήσεις.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έδωσε ποτέ ο παππούς σου για το ουίσκι;
Απλά…Να είμαι σίγουρος κάθε φορά ότι η διαδικασία και η ποιότητα πίσω από το προϊόν δεν αλλάζει. Ο παππούς μου ξεκίνησε να δουλεύει στο Jack Daniel's το 1950. Τότε ήταν μόνο ένα μικρό brand. Και το είδε να γίνεται πολύ μεγάλο. Δεν ήμασταν μια μεγάλη εταιρεία ουίσκι πριν το ’70 ή το ’80. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εκείνος είδε το Jack Daniel's να μεγαλώνει από μια πολύ μικρή εταιρεία, που πουλούσε μόνο σε μερικές πολιτείες των Η.Π.Α, σε κάτι τεράστιο. Συνταξιοδοτήθηκε το 1989. Το 1989 ήταν η χρονιά που ξεκινήσαμε να πουλάμε ουίσκι διεθνώς. Οπότε ήταν μάρτυρας μιας απίστευτης ανάπτυξης. Αλλά η δουλειά του ήταν να εξασφαλίσει ότι η γεύση δεν θα αλλάξει. Αυτό είναι μεγάλη πίεση. Να μπορείς να συναντήσεις τις σημερινές ανάγκες του κόσμου, αλλά πρώτα απ’ όλα να διατηρείς την ποιότητα. Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα που έμαθα από εκείνον.

0131.jpg

Γιατί Jack Daniel's; Γιατί να μην αγοράσουμε κάποιο άλλο ουίσκι; Τι θα έλεγες στους λάτρεις του ουίσκι;
Λοιπόν το πρώτο πράγμα νομίζω είναι η γεύση. Η γεύση μας είναι πολύ περίπλοκη αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένη, είναι λίγο γλυκιά, λίγο πικάντικη επίσης, οπότε παρέχει ένα πολύ μοναδικό γευστικό προφίλ. Είναι τέλειο και στα κοκτέιλ, είναι στα αλήθεια μοναδικό και οι άνθρωποι πραγματικά αγαπούν τη γεύση του. Οπότε είναι ένα αληθινό brand. Είναι πολύ αυθεντικό. Κάθε μπουκάλι Jack Daniel's φτιάχνεται στο Lynchburg. Φτιάχνεται από οικογένειες που φτιάχνουν ουίσκι εδώ και 150 χρόνια. Και οι άνθρωποι το ξέρουν αυτό! Όταν βλέπουν τις διαφημίσεις μας, δεν βλέπουν τους σταρ του σινεμά ή τους μουσικούς, αλλά τους ανθρώπους στο Lynchburg που φτιάχνουν το ουίσκι. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έλκονται από τα αυθεντικά, πραγματικά προϊόντα, γιατί ξέρουν πώς φτιάχνονται και ποιος τα φτιάχνει. Νομίζω ότι δεν θέλουν απλώς την ιστορία. Θέλουν κάτι πραγματικό. Αυτή είναι η επιτυχία του Jack Daniel's. 

Πώς μπορεί κάποιος που δεν είναι γνώστης να καταλάβει αν ένα ουίσκι είναι καλό ή όχι; Μπορείς να μας δώσεις μερικές συμβουλές;
Είναι σημαντικό να δοκιμάζεις διαφορετικά πράγματα. Φυσικά με υπευθυνότητα. Αλλά αυτό που διακρίνει το Jack Daniel's είναι ότι έχει διαφορετικά προϊόντα. Έχουμε διαφορετικά στιλ, που μπορούν να ταιριάξουν σε διαφορετικούς ανθρώπους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ανεξάρτητα από το τι ουίσκι σου αρέσει ή πού φτιάχνεται, πρέπει να είναι πάντα ισορροπημένο. Οπότε πρέπει να υπάρχουν πολλαπλές απολαύσεις, πολυπλοκότητα και ισορροπημένο γευστικό προφίλ.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα ουίσκι έχει ισορροπημένη γεύση;
Για παράδειγμα, αν παλαιώσεις το ουίσκι για πολύ, αποκτά τη γεύση του βαρελιού. Το βαρέλι υπερκαλύπτει όλες τις άλλες γεύσεις. Είναι σαν τη μαγειρική. Αν προσθέσεις υπερβολικά πολύ από ένα συστατικό, χάνεις την ισορροπία. Το ουίσκι μπορεί να έχει υπερβολικά έντονη τη γεύση των σιτηρών, του βαρελιού ή υπερβολικά έντονη καπνιστή γεύση. Αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να φτιάξεις ουίσκι. Αν μαγειρεύεις και προσθέσεις πολύ πιπέρι, το φαγητό σου θα έχει γεύση πιπέρι. Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να το κάνεις, σωστά; Δεν έχουν σημασία τα υπόλοιπα συστατικά. Οπότε η δική μας φιλοσοφία είναι να δημιουργούμε μια ισορροπημένη γεύση που να βγάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και περισσότερες γεύσεις που αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη.

0073.jpg

Λοιπόν, ας πούμε ότι δεν ξέρω τίποτα σχετικά με το ουίσκι. Κάποιος μου δίνει ένα ποτήρι με ουίσκι. Τι πρέπει να κάνω για να το καταλάβω; Πρέπει να το μυρίσω; Πρέπει να το κουνήσω για να δω τα δάκρυά του;
Τα δάκρυα στο ουίσκι δεν αποτελούν ένδειξη όπως συμβαίνει με το κρασί. Είναι διαφορετικό, γιατί περιέχει περισσότερο αλκοόλ. Το χρώμα σου λέει κάποια πράγματα, αν πρόκειται για Αμερικάνικο ουίσκι. Το ουίσκι του Tennessee μπαίνει κάθε φορά σε ολοκαίνουργιο βαρέλι. Οπότε το χρώμα του είναι φυσικό. Στη Σκοτία για παράδειγμα ή στην Ιρλανδία, προσθέτουν τεχνητό χρώμα. Γιατί ξαναχρησιμοποιούν παλιά βαρέλια (αμερικάνικα για την ακρίβεια). Οπότε το βαρέλι, είναι σαν…σαν να φτιάχνεις τσάι! Εάν χρησιμοποιήσεις ξανά το σακουλάκι του τσαγιού, θα έχεις ελαφρύτερο χρώμα, ελαφρύτερη γεύση.

Και η γεύση; Ποια είναι η γεύση ενός καλού ουίσκι;
Νομίζω πάλι η απάντηση είναι η ισορροπία. Η γεύση πρέπει να έχει πάνω από μία επίγευση. Εάν έχει γεύση μόνο ξύλου ή καπνού ή μπαχαρικού, κάτι πάει λάθος. Εμένα μου αρέσουν οι πολλαπλές γεύσεις, το κάνουν πιο ενδιαφέρον. Και αυτό νομίζω ότι παρέχουμε στο Jack Daniel's.

Ποια είναι η πιο περίεργη μέρα που έχεις περάσει στο αποσταγματοποιείο του Jack Daniel's;
Λοιπόν, στο αποσταγματοποιείο έχουμε πολλούς επισκέπτες, ανθρώπους που ταξιδεύουν για να το δουν. Μία μέρα, νομίζω 5 ή 6 χρόνια πριν, η ροκ μπάντα Motley Crew, μια πολύ δημοφιλής μπάντα στις Η.Π.Α, πέταξαν ως το Lynchburg, το οποίο δεν έχει αεροδρόμιο, αλλά εκείνοι πέταξαν με ελικόπτερο και προσγειώθηκαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου του σχολείου! Ήταν πολύ ενδιαφέρον! Και ήρθαν, γιατί ήθελαν μια ξενάγηση στο αποσταγματοποιείο του Jack Daniel's. Όλοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι που οι Motley Crew ήρθαν να μας επισκεφθούν και πέταξαν ως το Lynchburg με ελικόπτερο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ