- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο πιο νόστιμος Σεπτέμβρης είναι στην Αμοργό
Από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου η «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» είναι ακόμα μια αφορμή για να πας στο πιο όμορφο νησί του Αιγαίου
Όποιος πάει στην Αμοργό, φεύγει ερωτευμένος. Με τα γαλάζια νερά, την ανέμελη ζωή, τους ανθρώπους, τα άσπρα σπιτάκια και φυσικά, με το φαγητό. Η κουζίνα της Αμοργού έχει κάτι το ιδιαίτερο: σε ταξιδεύει στους αιώνες. Σε κάθε σπίτι και εστιατόριο το μαγείρεμα ανακατεύει τις παραδόσεις των χρόνων από την εποχή της Μινωικής περιόδου έως το σήμερα. Θα το διαπιστώσεις κι εσύ από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στο πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ του νησιού, στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού».
Σιγά- σιγά τα νησιά μας μπαίνουν δυναμικά στο παγκόσμιο παιχνίδι της γεύσης, αναδεικνύουν τα μοναδικά προϊόντα τους, μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και κάνουν μεγάλες γιορτές για να τις δοκιμάσουν όλοι, Έλληνες και ξένοι. Εδώ και μερικά χρόνια οι Κυκλάδες πρωτοστατούν σε αυτόν τον χορό που θέλει να αναδείξει το γαστρονομικό πολιτισμό των νησιών μας. Μύκονος, Τήνος, Σκύρος, Σύρος, Σίφνος Φολέγανδρος, Μήλος, δεν είναι λίγα τα νησιά που τράβηξαν τα βλέμματα πάνω από τις αχνιστές, παραδοσιακές κουζίνες τους. Με όλα αυτά που έχουμε ακούσει όμως, ανυπομονούμε λίγο παραπάνω για την κουζίνα της Αμοργού.
Θέλεις μια γεύση; Υπέροχα τυριά που ξεκινούν από το τόσο ιδιαίτερο μελίχλωρο και φτάνουν μέχρι την κοπανιστή με ενδιάμεσες στάσεις την αρωματική κεφαλογραβιέρα και την πληθωρική ξινομυζήθρα. Πεντανόστιμα, μα πραγματικά αξεπέραστα όταν μπαίνουν στις Αμοργιανές πίτες. Ντόπιος καβουρμάς από χοιρινό με μια μικρή δόση μυρωδικών, κυρίως ρίγανης και δάφνης. Το ξακουστό φάβα («το», το λένε εδώ), που μαζεύεται με το χέρι πολύ νωρίς το πρωί, πριν βγουν οι καυτερές αχτίνες του ήλιου. Σερβίρεται με λίγο λάδι, κάπαρη και κρεμμύδι. Τα ωραία και σε όλες τις Κυκλάδες ξακουστά, γλυκά ξηροτήγανα και παστέλια. Τα ευωδιαστά Αμοργιανά Βότανα που μπορεί να βρεις κανείς σε αφθονία στα βουνά της Αμοργού. Η ψημένη ρακί, το σήμα κατατεθέν της παρέας. Φτιάχνεται σε όλα τα σπίτια και σερβίρεται σε κάθε ευκαιρία.
Έπειτα έρχονται τα ταβερνάκια που αξιοποιούν όλα αυτά τα προϊόντα για να κάνουν θαύματα. Το καφενείο του «Πάρβα» με τους πιο νόστιμους κεφτέδες του κόσμου, στον «Πύργο» για το κατσικάκι της Βαγγελιώς, στο Μουράγιο και στο «Αλμυρίκι» για ολόφρεσκο ψαράκι. Στον «Γεωργαλίνη» και στη «Μαρουσώ» για ντόπια κρέατα στα κάρβουνα, στο «Στέκι του Μαχαίρα» για να δεις την κυρά Σοφία να μαγειρεύει χωρίς ρεύμα ρεβίθια στον ξυλόφουρνο και ένα κατσικάκι λουκούμι!
Όλα αυτά θα συναντήσει ο επισκέπτης στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού», μα και πολλά ακόμα. Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου είναι η έκθεση κρασιού στα Κατάπολα με τη συμμετοχή 15 οινοποιείων. Στις 21 Σεπτεμβρίου επίσης θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο Γαστρονομίας με θέμα «Το μέλλον της Αμοργιανής κουζίνας». Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Πίττας θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Τα καφενεία της Ελλάδος» και το βράδυ στο Ξυλοκερατίδι ακολουθεί η συναυλία του Eric Serra, συνθέτη της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο». Στις 23 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής θα γίνει αναπαράσταση του διάσημου πανηγυριού της Αμοργού, που είναι και το μεγαλύτερο των Κυκλάδων! Και ας μην ξεχνάμε και τον καταδυτικό αγώνα “The Authentic Big Blue” που θα τρέχει παράλληλα με το φεστιβάλ. Ευκαιρία να τρέξεις κι εσύ ακόμα μία φορά προς το πιο μαγικό νησί του Αιγαίου και να πιεις ψημένη ρακί στην υγειά αυτού του νόστιμου Σεπτέμβρη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.