- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ο πιο νόστιμος Σεπτέμβρης είναι στην Αμοργό
Από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου η «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» είναι ακόμα μια αφορμή για να πας στο πιο όμορφο νησί του Αιγαίου
Όποιος πάει στην Αμοργό, φεύγει ερωτευμένος. Με τα γαλάζια νερά, την ανέμελη ζωή, τους ανθρώπους, τα άσπρα σπιτάκια και φυσικά, με το φαγητό. Η κουζίνα της Αμοργού έχει κάτι το ιδιαίτερο: σε ταξιδεύει στους αιώνες. Σε κάθε σπίτι και εστιατόριο το μαγείρεμα ανακατεύει τις παραδόσεις των χρόνων από την εποχή της Μινωικής περιόδου έως το σήμερα. Θα το διαπιστώσεις κι εσύ από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στο πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ του νησιού, στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού».
Σιγά- σιγά τα νησιά μας μπαίνουν δυναμικά στο παγκόσμιο παιχνίδι της γεύσης, αναδεικνύουν τα μοναδικά προϊόντα τους, μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και κάνουν μεγάλες γιορτές για να τις δοκιμάσουν όλοι, Έλληνες και ξένοι. Εδώ και μερικά χρόνια οι Κυκλάδες πρωτοστατούν σε αυτόν τον χορό που θέλει να αναδείξει το γαστρονομικό πολιτισμό των νησιών μας. Μύκονος, Τήνος, Σκύρος, Σύρος, Σίφνος Φολέγανδρος, Μήλος, δεν είναι λίγα τα νησιά που τράβηξαν τα βλέμματα πάνω από τις αχνιστές, παραδοσιακές κουζίνες τους. Με όλα αυτά που έχουμε ακούσει όμως, ανυπομονούμε λίγο παραπάνω για την κουζίνα της Αμοργού.
Θέλεις μια γεύση; Υπέροχα τυριά που ξεκινούν από το τόσο ιδιαίτερο μελίχλωρο και φτάνουν μέχρι την κοπανιστή με ενδιάμεσες στάσεις την αρωματική κεφαλογραβιέρα και την πληθωρική ξινομυζήθρα. Πεντανόστιμα, μα πραγματικά αξεπέραστα όταν μπαίνουν στις Αμοργιανές πίτες. Ντόπιος καβουρμάς από χοιρινό με μια μικρή δόση μυρωδικών, κυρίως ρίγανης και δάφνης. Το ξακουστό φάβα («το», το λένε εδώ), που μαζεύεται με το χέρι πολύ νωρίς το πρωί, πριν βγουν οι καυτερές αχτίνες του ήλιου. Σερβίρεται με λίγο λάδι, κάπαρη και κρεμμύδι. Τα ωραία και σε όλες τις Κυκλάδες ξακουστά, γλυκά ξηροτήγανα και παστέλια. Τα ευωδιαστά Αμοργιανά Βότανα που μπορεί να βρεις κανείς σε αφθονία στα βουνά της Αμοργού. Η ψημένη ρακί, το σήμα κατατεθέν της παρέας. Φτιάχνεται σε όλα τα σπίτια και σερβίρεται σε κάθε ευκαιρία.
Έπειτα έρχονται τα ταβερνάκια που αξιοποιούν όλα αυτά τα προϊόντα για να κάνουν θαύματα. Το καφενείο του «Πάρβα» με τους πιο νόστιμους κεφτέδες του κόσμου, στον «Πύργο» για το κατσικάκι της Βαγγελιώς, στο Μουράγιο και στο «Αλμυρίκι» για ολόφρεσκο ψαράκι. Στον «Γεωργαλίνη» και στη «Μαρουσώ» για ντόπια κρέατα στα κάρβουνα, στο «Στέκι του Μαχαίρα» για να δεις την κυρά Σοφία να μαγειρεύει χωρίς ρεύμα ρεβίθια στον ξυλόφουρνο και ένα κατσικάκι λουκούμι!
Όλα αυτά θα συναντήσει ο επισκέπτης στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού», μα και πολλά ακόμα. Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου είναι η έκθεση κρασιού στα Κατάπολα με τη συμμετοχή 15 οινοποιείων. Στις 21 Σεπτεμβρίου επίσης θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο Γαστρονομίας με θέμα «Το μέλλον της Αμοργιανής κουζίνας». Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Πίττας θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Τα καφενεία της Ελλάδος» και το βράδυ στο Ξυλοκερατίδι ακολουθεί η συναυλία του Eric Serra, συνθέτη της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο». Στις 23 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής θα γίνει αναπαράσταση του διάσημου πανηγυριού της Αμοργού, που είναι και το μεγαλύτερο των Κυκλάδων! Και ας μην ξεχνάμε και τον καταδυτικό αγώνα “The Authentic Big Blue” που θα τρέχει παράλληλα με το φεστιβάλ. Ευκαιρία να τρέξεις κι εσύ ακόμα μία φορά προς το πιο μαγικό νησί του Αιγαίου και να πιεις ψημένη ρακί στην υγειά αυτού του νόστιμου Σεπτέμβρη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
20-22 Σεπτεμβρίου και 27-29 Σεπτεμβρίου τρώμε burgers στο Αμαξοστάσιο στο Γκάζι
Εστιατόρια, μοντέρνες ταβέρνες και wine bars για τη σεζόν που ξεκινάει ορεξάτη
Που δεν είναι πλατεία, αλλά ένα στέκι-κολιέ με πέντε μόνο στέκια που δεν αδειάζουν καμιά ώρα της ημέρας
Μάλλον τη θέση της γιαγιάς στην κουζίνα πήρε φέτος ο νεαρός εγγονός
Από την τέλεια μπουγάτσα μέχρι πεντανόστιμα εστιατόρια
Γλυκά και αλμυρά, αλλά και φοβερές μπαγκέτες, ολόφρεσκα και τέλεια όλα τους
Tο μαγαζί σε καλεί να το κάνεις το νέο σου στέκι
Καφές, γλυκά και cocktails σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Θεσσαλονίκης
H απόλυτη street food dessert εμπειρία!
Εδώ η διαδικασία της μπουγάτσας είναι υψηλή τέχνη που πάει από γενιά σε γενιά
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το Choureal έχει κερδίσει πάνω από 25 βραβεία γεύσης…
Πανσέληνος στον λόφο του Λυκαβηττού;
Γιατί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται!
Αποκαλύπτοντας τα διατροφικά καλά - και κακά - των δυο ειδών ρυζιού
Στις διακοπές θυμόμαστε όλα τα ωραία και νόστιμα του τόπου μας
Το Δάκρυ της Ινδίας είναι φοβερά νόστιμο
Οι μικρές διακοπές έχουν τη χάρη τους και ο χειμώνας αργεί
Για να μην χαθείς στη μετάφραση της πιο γοητευτικής περαντζάδας στην πόλη!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.