- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Μαρία Γκολιοπούλου γεννήθηκε στη Μελβούρνη από Έλληνες γονείς. Τέλειωσε τις σπουδές της (Ιστορία Τέχνης), ταξίδεψε στην Αμερική και όταν τα πράγματα δεν της ήρθαν όπως τα ήθελε κατέληξε στην Καστοριά, γενέθλιο τόπο των γονιών της. Σ’ ένα πάρτι γνώρισε τον Παναγιώτη Τσαδήλα, που εκείνη την εποχή ξεκινούσε την μετατροπή ενός νεοκλασικού σπιτιού – κληρονομιά από τη θεία του Βενετή και τον θείο του Γαλακτίωνα – σε παραδοσιακό ξενώνα.

Η θέα από το Αρχοντικό
Ο Παναγιώτης της πρότεινε να αναλάβει τη διακόσμηση και η Μαίρη όταν πήγε στο επαγγελματικό τους (πια) ραντεβού είχε μαζί της ένα κέικ με πορτοκάλι και τζίντζερ κι ένα κέικ με κάρι, φτιαγμένα από τα χέρια της. Κι επειδή «η καρδιά του άνδρα περνάει από το στομάχι» μου λέει στα αγγλικά, με αυτό το κέικ ξεκίνησε ο έρωτας και… η ανακαίνιση. Τελικά, η ημέρα του γάμου τους έγινε μαζί με τα εγκαίνια του ξενώνα και φυσικά το γλέντι δόθηκε στο Αρχοντικό.
Από το 1999 στην υπέροχη σαλοτραπεζαρία του «Αρχοντικού της Βενετούλας» (με θέα τη λίμνη και τις κεραμοσκεπές των αρχοντικών της Καστοριάς), κάθε πρωί η Μαρία προσφέρει στο πρωινό της εκτός από τις χειροποίητες μαρμελάδες και χειροποίητα γλυκά, διαφορετικά κάθε μέρα. «Δεν μπορώ να σερβίρω συνέχεια το ίδιο, δεν το θέλω κι εγώ η ίδια, διαφορετικά βαριέμαι την κουζίνα…

Στη σαλοτραπεζαρία του Αρχοντικού της Βενετούλας
Ο ξενώνας είναι bed & breakfast, που στη δικιά μας λογική μεταφράζεται σπιτική ατμόσφαιρα. Εξάλλου μένουμε κι εμείς εδώ με την κόρη μας Έλλη, και δεν θα μπορούσα στην οικογένειά μου να δίνω κάθε πρωί το ίδιο πρωινό!», μου λέει. «Δοκιμάζω συνέχεια συνταγές και γεύσεις και στην μαγειρική μου βγάζω τόσο την ελληνική όσο και την αυστραλέζικη πλευρά μου. Στα πρωινά μου, για παράδειγμα, αυτό το δίπολο μοιράζεται σε πίττες και περίεργα κέικ».
Όλα τα γλυκά της ήταν εύγευστα (δοκίμασα κέικ, πάστα φλώρα, ριζόγαλο και προφιτερόλ, τιραμισού), αλλά η αλήθεια είναι πως ήταν ακόμα πιο γευστικά αφού σερβίρονταν με το μεγάλο (φιλόξενο) χαμόγελό της μπροστά στη τζαμαρία με την απλόχερη θέα. Και του χρόνου λοιπόν, και ορίστε και η συνταγή του κέικ που «έκλεψα» για σας… [Κεντρική Φωτό: Στο τραπέζι το κέικ και τα πιττάκια]

Η Μαρία στην κουζίνα ετοιμάζει το προφιτερόλ
ΚΕΪΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Τα υλικά
Ψιλοκομμένες φλούδες από 2 πορτοκάλια
½ κούπα νερό
1 ½ κούπα ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο
2 αυγά
3 κούπες αλεύρι
3 ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα)
1 κούπα γάλα
Η παρασκευή
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα πορτοκάλια, 1 κουπ. ζάχαρη και το νερό. Τις βράζουμε για 5 λεπτά και τις αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου μισή ώρα. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ½ κούπα ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, το πάουντερ και το τζίντζερ και λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο βαθμούς. Το ψήνουμε για περίπου μία ώρα.
Το Αρχοντικό της Βενετούλας, Αγίων Θεολόγων 5, Καστοριά (Πλατεία Ντολτσό), 24670 22446, www.venetula.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.