Τι χρειαζόμαστε....
400γρ. πένες ή φαρφάλες, 250γρ. μπρόκολο (μόνο τις κορφές ), 1 ξεφλουδισμένη και σχεδόν λιωμένη σκελίδα σκόρδο, 1 καθαρισμένο ξερό κρεμμύδι, 1μεγάλο ζουμερό λεμόνι, ½ κ.κ. νιφάδες chili (όχι σκόνη), 3κ.σ. κουκουνάρι, 5 κ. σ. ελαιόλαδο, 3κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα.
Πως το φτιάχνουμε:
Βράζουμε την πάστα σε αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Στο μεταξύ σε μια μικρότερη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το μπρόκολο με το κρεμμύδι για περίπου 4’.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι και σουρώνουμε το μπρόκολο. Λιώνουμε ελαφρά με ένα πιρούνι το μπρόκολο, ρίχνουμε το σκόρδο, το χυμό από το μισό λεμόνι και στο τέλος προσθέτουμε τις νιφάδες chilli, τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε.
Στραγγίζουμε την πάστα και την ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με 1κ.σ. περίπου από το νερό που έβραζε και ρίχνουμε επάνω το «πέστο» μπρόκολου, μαζί με το χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο αλατοπιπερώνουμε και κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Μάθε ιστορία: Μέχρι πρόσφατα οι ιστορικοί δυσκολεύονταν να προσδιορίσουν με ακρίβεια από που κρατάει η σκούφια της καυτερή κόκκινη πιπεριάς chilli του γένους Capsicum. Τα μικρά κόκκινα chilli ήταν δύσκολο να διατηρηθούν και έτσι τα αρχαιολογικά ευρήματα ήταν σπάνια. Τα τελευταία χρόνια όμως, ανακαλύφθηκαν υπολείμματα 6000 ετών στην κοιλάδα Tehuacan του Μεξικού και 4000 ετών στο Περού. Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη ότι είναι γηγενές φυτό της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Στην Ευρώπη το έφεραν ο Κολόμβος και οι Ισπανοί θαλασσοπόροι. Πιστεύεται, αν και υπάρχει μεγάλο debate, ότι οι Πορτογάλοι μετέφεραν φορτία chilli στις Ινδίες και από εκεί εξαπλώθηκε στην Ασία. Το γεγονός πάντως είναι ότι το chilli με τον ερχομό του προκάλεσε μια μίνι επανάσταση στην ευρωπαϊκή κουζίνα της εποχής. Τον 18ο αι. το συναντάμε σε πολλές συνταγές και ιδιαίτερα στα πιάτα της Βικτοριανής Αγγλίας. Το chilli από τότε παραμένει το hot υλικό της γαστρονομίας.
Σκονάκι: Για περισσότερη γεύση καλύτερα να καβουρδίσουμε σε χαμηλή φωτιά τα κουκουνάρια, πρέπει όμως να τα κουνάμε συνέχεια γιατί καίγονται εύκολα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.