- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Crush Test Λαγάνα
Οι καλύτερες λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας και μία ακόμη που θα φτιάξεις εσύ!
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «Καθαρά Δευτέρα»; Ακριβώς…Λαγάνα! Ζεστή, μοσχομυριστή και φρεσκοψημένη είναι από τα must του σαρακοστιανού τραπεζιού. Δεν είναι όμως πάντα εύκολη υπόθεση να βρεις τη σωστή. Για αυτό συλλέξαμε τους φούρνους που φτιάχνουν -κατά γενική ομολογία- την καλύτερη.
Άρτιστον
Ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις. Τέσσερις λαγάνες ετοιμάζουν οι άνθρωποι για να είναι εντάξει με όλα τα γούστα. Κλασική, ολικής άλεσης, με ελιά ή με λιαστή ντομάτα. Σπ. Τρικούπη 61& Μετσόβου, Εξάρχεια, 210 8211029, Σόλωνος 91& Χ. Τρικούπη, 210 3629489, Σκουφά 41, Κολωνάκι, 210 3607907
Ο Τάκης
Σε δύο γεύσεις από τον φούρνο με τη μεγαλύτερη (για την ημέρα) ουρά του λεκανοπεδίου: κλασική και με ελιά. Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, 210 9230052.
Βενέτης
Σε 5 εκδοχές (κλασική, Βαυαρίας με σίκαλη, με ελιά και κρεμμύδι, με ντομάτα και πιπεριά, με καλαμποκάλευρο και νιφάδες καλαμποκιού) και μάλιστα όχι μόνο για την ημέρα αλλά για όλη τη Σαρακοστή.
Κι αν το λέει η καρδούλα σου και έχεις ελεύθερο χρόνο να διαθέσεις, κόλλα στο ψυγείο σου και αυτή τη συνταγή που βρήκαμε στο καινούργιο βιβλίο της Ντίνας Νικολάου, «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας». Λες η λαγάνα που θα λατρέψουν όλοι φέτος να είναι από τα χεράκια σου; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το μάθουμε…
Λαγάνα της Καθαροδευτέρας
Υλικά για 2 λαγάνες:
1 φακελάκι (7-9γρ.) ξηρή μαγιά
600 γρ. νερό χλιαρό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι σκληρό, για ψωμί)
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κ. γλ. αλάτι
μπόλικο σουσάμι
Εκτέλεση
Παίρνουμε ½ φλιτζάνι από το νερό, το βάζουμε σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μείγμα νερού-μαγιάς. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, με κυκλικές κινήσεις (ή με τον γάντζο του μίξερ πάγκου), μέχρι να απορροφηθεί το υγρό μείγμα από το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας σταδιακά όσο από το υπόλοιπο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη, στεγνή στην όψη, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, αλλά να μην κομματιάζεται. Ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά με τα χέρια (ή για 5-6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε δύο ή τρία ίσα μέρη και με τις παλάμες ή με τον πλάστη, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε οβάλ και σχετικά λεπτό φύλλο, στο σχήμα δηλαδή της κλασικής λαγάνας.
Τα αραδιάζουμε σε 1 ή 2 ρηχά ταψιά, στρωμένα με λαδόκολα. Τα σκεπάζουμε καλά με κουβερτούλες ή με μεγάλες και καθαρές πετσέτες, και τα τοποθετούμε σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, για 45-50 λεπτά, μέχρι οι λαγάνες να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Ξεσκεπάζουμε τα ταψιά και με το δάχτυλό μας κάνουμε στις λαγάνες λακκούβες εδώ κι εκεί και ταυτόχρονα τις τρυπάμε σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι. Μετά τις αλείφουμε ελαφρώς με λίγο νερό, με ένα πινελάκι, και πασπαλίζουμε καλά με σουσάμι. Ψήνουμε τις λαγάνες για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πάνω κάτω. Τις αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Tip: Αν θέλουμε δύο διαφορετικές λαγάνες, μπορούμε να χωρίσουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια. Στο ένα να προσθέσουμε 100 γρ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και 150 γρ. μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες, και στο δεύτερο 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και 100 γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες. Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά και πλάθουμε σύμφωνα με τη συνταγή.
*Το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου, «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Τιμή: €18.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.